‘Saçlarımızı her gün yıkamak doğru değildir’, ‘Sık yıkamak saçı daha çok döker’, ‘Saç dökülmesini durduran şampuan’, ‘ Şampuanlar kimyasaldır, saç için zararlıdır’, ‘Saç kremi saç döker, ‘Her yıkamada şampuan kullanılmaz.’ ‘Saçı besleyen, dökülmeyi durduran, saç çıkartan bitkisel şampuan vardır. En faydalısı sarımsak özlü şampuandır’… Akademi Saç Terapi Merkezi Saç Sağlığı Uzmanı (Trikolojist) Evrim Bayraktar tüm bunların ve benzeri şampuanlarla ilgili yorumların‘doğru’ bilinen ‘yanlışlar’ olduğunu söyledi.
Şampuan saç derisini temizlemek için büyük bir ağırlığı (%80-90) su olan deterjan bazlı temizleyicidir. Şampuanın içeriğindeki diğer bileşenler; köpürtücü, nemlendirici, hacim verici, dolgunlaştırıcı, koruyucu, koku ve renk veren maddelerdir. Ve tüm bu maddeler, moleküler ağırlıkları itibariyle suyla arınabilir formdadır. Durulama sırasında saçta biriken kir ile yağ şampuanın oluşturduğu köpük ve suyla arınır.
Sabunla Saçı Yıkamak Zararlıdır, Çünkü…
Saç derisinin PH dengesi 5.5’tir. Saçı temizlemek için kullanılan şampuanların PH derecesi cilde ne kadar yakın olursa saçtaki kiri o kadar iyi arındırabilir. Sabunun PH derecesi 9-10 civarında yüksek olduğu için zararlıdır. Bir ürünün PH derecesi yükselirse ciltte kalıntı bırakma ve cildi kurutup tahriş etme özelliği de artmaktadır. Çoğu kişi saçını sabunla yıkadığında, sabunun saçını daha hacimli yaptığını ve dolgun gösterdiğini söylemektedir. PH’i yüksek temizleyiciler saçın dış kısmındaki kapakları açarak saçı daha kabarık gösterir. Ancak sağlıklı saçın kapaklarının kapalı durması gerekir. Açık kapaklar saçın dış etkenlere karşı dayanıklılığını kaybetmesine neden olur. Aynı zamanda saçı daha mat ve soluk gösterir. Özellikle saç derisi sorunlu kişilerin PH’i yüksek sabun ve şampuanları kullanmaması gerekir.
Saç Kremi Şart!!
Saç kreminin PH skalasındaki değeri 3-5 arasındadır. Bu özelliği ile asit bazlıdır ve yıkama sonrası açılan saç kapaklarını kapatır, saçın nemi hapsetme özelliğini artırır, saçın taranmasını kolaylaştırır. Saçta bulunması gereken faydalı yağ asitlerini içindeki yapıştırıcı özellikteki içerikle korumaya yardımcı olur. Bu nedenle uzun ve işlemli saçı olan kişilerin her yıkamada saç kremi kullanması önerilir.
Saç Yıkama Sıklığı Cilde Göre Değişir
Saçların yıkama sıklığı, cilt yapısına göre kişiden kişiye değişir. Çabuk yağlanan, kepekli ve hassas saç derisine sahip kişilerin saçını günlük yıkaması idealdir. “Saçtaki yağ, saçı besler” inanışı doğru değildir. Saç derisindeki yağın besleyici özelliği yoktur. Saç ve saç derisinin besin kaynağı, kan dolaşımı ile saça ulaşan besin ve oksijendir. Saç derisindeki yağ saç ve derisi için koruyucu, nemlendirici bir etkiye sahiptir. Yağlı ciltler sık yıkanmazsa saç yüzeyinde biriken yağ bakterileri çoğaltır. Bununla beraber saçtaki toksin, ter ve kir cilt hassasiyetini, kepeklenmeyi artırabilmektedir. Bu nedenle yağlı ciltlerin günlük yıkanması idealdir. Saç derisi kuru ve normal olan kişiler için saç yıkama sıklığı 2-3 günde bir olabilir.
Saçı Şampuan ya da Krem Dökmez
Saç her gün yıkama ve taramada belirli bir miktar atılmaktadır. Saçları yıkamada döken sebep; şampuan veya saç kremi değildir. Çünkü şampuanın bileşenleri deri altına inememektedir. Şampuan su ile durulandığında deri üzerindeki etkisi sonlanmaktadır. Bu anlamda şampuan ciltte sadece temizleyici etkiye sahiptir.
Şampuanın saçı döktüğüne dair inanca göre, kaş ve kirpiğin de dökülmesi gerekir ki, bu mümkün değildir. Yıkama ve taramada elimize gelen saçlar en az 3 ay önce büyümesi durmuş ve besin kaynağından ayrılmış olan saçlardır. Bu tip saçlar doğal yaşam döngüsü sebebiyle her gün dökülmekte ve yeniden çıkmaktadır. Saç kaybı dökülen saçlar yerine daha zayıf çıkıyorsa gerçekleşmektedir. Normal koşullarda yıkama sırasında ele gelen saçlar kayıp yaratmamaktadır.
Şampuan Sihirli Değildir!!!
Şampuanın daha hızlı saç uzatması, saç dökülmesini durdurması, saç çıkartması veya saçı beslemesi de mümkün değildir. Bu durum kıyafetlerin vitaminli deterjanla yıkandığında bu vitaminlerin kişiyi besleyeceği düşüncesine inanmak gibi bir durum oluşturur. Bu nedenle sarımsaklı, bitki özlü ve ya vitaminli şampuanların saçı iyileştirmesi beklenmemelidir. Sarımsak faydalı bir bitkidir, ancak en büyük faydası yendiği zaman ortaya çıkar. Aynı şekilde zeytinyağının çok faydası vardır ancak saç kanla beslendiği için zeytinyağını yemek saça en büyük faydadır. Yağ bakımları saç için faydalı yağ asitleri sağlar saçı parlak hale getirebilir fakat saç derisine sürülmesi önerilmez. Yağ molekülünün deri üzerinden geçirgenliği sınırlıdır. Bu nedenle bugün çok konuşulan hint, argan ve badem yağının saçın canlı olan kısmına etki etmesi, fayda sağlaması konusunda büyük beklentiye girmemek gerekir. Saçta oluşan ciddi sorunlar için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Şampuanlarla ilgili 'doğru' bilinen 'yanlışlar'
‘Saçlarımızı her gün yıkamak doğru değildir’, ‘Sık yıkamak saçı daha çok döker’, ‘Saç dökülmesini durduran şampuan’, ‘ Şampuanlar kimyasaldır, saç için zararlıdır’, ‘Saç kremi saç döker,...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 6633 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektilerSivrihisar ilçesinde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve 2024 yılı fiziksel aktivite etkinlik programı kapsamında yürüyüş gerçekleştirildi.
Erzincan'da 60 yaş üstü bireylere "Tazelenme Üniversitesi" ile eğitim fırsatıErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü işbirliğinde 60 yaş üstü bireylere "60+ Tazelenme Üniversitesi" projesi ile eğitim imkanı sunuluyor.
Kırşehir'de üniversite öğrencilerine "Sağlıklı Yaşam" eğitimi verildiKırşehir Ahi Evran Üniversitesi'ndeki (KAEÜ) öğrencilere "Sağlıklı Yaşam" eğitimi verildi.
Sağlıklı Yaşam Danışma Merkezi’nden 8 Ayda 3 Bin 200 Kişi FaydalandıMersin Büyükşehir Belediyesi'nin Tarsus ilçesinde açtığı Atatürk Parkı Sağlıklı Yaşam Danışma Merkezi'nden yaklaşık 8 ayda 3 bin 200 kişi faydalandı.
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim