Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, bugün itibarıyla Batı Afrika'daki Ebola salgınında 2400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve salgınla mücadelede yetersiz kalındığını bildirdi.
Chan, Küba Sağlık Bakanı Roberto Morales ile bu ülkenin Ebola salgını ile mücadele konusunda yapacağı katkılara ve salgındaki son gelişmelere ilişkin DSÖ merkezinde basın toplantısı yaptı.
Salgının bölgedeki yetkililerin mücadele edebileceklerinden çok daha büyük olduğunu ve uluslararası yardıma ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Chan, "Salgınla mücadelede yetersiz kalıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ebola salgınıyla savaşmak için kaynağa ihtiyaç duyduklarına işaret eden Chan, "Liberya'da şu anda hastaları barındıracak tek bir boş yatak bile yok" dedi.
- "500-600 yabancı doktora ihtiyaç duyuyoruz"-
Mali kaynaklar konusunda çeşitli temaslarda bulunduklarını anlatan Chan, ancak asıl sıkıntı çektikleri konunun ise bölgede yeterli sağlık personelinin bulunmaması olduğunu kaydetti.
Pek çok ülkeden sağlık personelinin Batı Afrika'daki salgında görev yaptığına ancak bunun yetersiz olduğuna işaret eden Chan, şu anda bölgede dönüşümlü olarak görev yapan farklı ülkelerden toplam 500 sağlık personeli bulunduğunu belirtti.
Henüz personel katkısı yapmamış ülkeleri bölgeye personel göndermeye çağıran Chan, 70-80 yataklı bir Ebola merkezi için 200 sağlık çalışanına ihtiyaç duyduklarını bildirdi.
Ebola merkezinde çalışanların yüzde 20'sinin yabancı olmasını planladıklarını ifade eden Chan, "Halihazırda 500-600 yabancı doktora ihtiyaç duyuyoruz" dedi.
Chan salgında, 12 Eylül itibarıyla 4784 Ebola vakası bulunduğunu ve 2400'den fazla ölüm meydana geldiğini söyledi.
- Küba 62 doktor gönderiyor-
Küba Sağlık Bakanı Morales ise Ebola salgını ile mücadeleye ellerinden geldiği kadar katkıda bulunmayı arzuladıklarını ifade etti.
DSÖ ile birlikte çalışacaklarını dile getiren Morales, bu çerçevede hepsi 15 yıldan fazla deneyime sahip 62 doktor ve 103 hemşireyi salgının yoğun olarak görüldüğü Sierra Leone'ye göndereceklerini bildirdi.
Morales, Sierra Leone'ye gidecek sağlık personelinin yurt dışında pek çok görev yaptığını ve görev için gönüllü olduklarını söyledi.
DSÖ, kanıtlanmış tedavi yöntemi ve aşısı bulunmayan Ebola salgınıyla mücadele için küresel kamu sağlığı acil durumu ilan etmiş ve salgınla mücadelede deneysel ilaçların kullanılmasının etik olduğunu açıklamıştı.
DSÖ verilerine göre, Batı Afrika'daki salgında ölüm oranı ortalama yüzde 53,5 civarında.