• BIST 9724.5
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 13 °C

Sağlıkta Yeni Uygulama Sorunlu Başladı

Sağlıkta Yeni Uygulama Sorunlu Başladı
YATAN hastanın ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesini öngören ve 1 Ocak 2008’den itibaren uygulamaya konulan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) sorunlu başladı. Bu uygulama, yeni yıla 5 saat kala Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) web sitesinde yayı

YATAN hastanın ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesini öngören ve 1 Ocak 2008’den itibaren uygulamaya konulan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) sorunlu başladı. Bu uygulama, yeni yıla 5 saat kala Türk Eczacıları Birliği’nin (TEB) web sitesinde yayınlanarak, eczacılara duyurulurken, hastanelerin de hazırlıksız yakalandığı, hastalarla eczacıların da zor durumda kaldığı öne sürüldü.

Yatarak tedavi gören hastaların dışardan ilaç ve malzeme temininde yaşadığı sorunları sonlandırmak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 5 Mayıs 2007’de hazırladığı, 15 Haziran 2007’de Resmi Gazetede yayımlanan ve 15 Ekim 2007’de uygulanacağı duyurulan SUT, hastane yönetimlerinin ‘Hazır değiliz’ uyarıları üzerine 1 Ocak 2008’e ertelenmişti. SUT, yeni yıl ile birlikte hayata geçirildi. Ancak, uygulamadan haberi olmayan eczacılar ve hasta yakınları sıkıntı yaşadı, bazı hastanelerde de eczacı kadrosunun olmayışının bu sıkıntıları artıracağı ileri sürüldü.

Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Burhanettin Bulut, uygulamanın yeni yılda işleme konulmasıyla , amacının aksine hasta, hasta yakını ve eczanelere sıkıntı yaratabileceğini söyledi. Prosedür konusunda hasta yakınları ve eczacıların karşı karşıya gelebileceğini belirten Bulut, şöyle dedi:

“Yatan hasta reçetelerinin, özelliği itibari ile hastane eczanelerinden verilmesi daha akılcıdır. Ancak hastaneler bugün bu reçetelerin tümünü karşılayacak ekip, ekonomi ve organizasyona sahip değil. Hastane eczanelerinin serbest eczaneler gibi çalışması neredeyse imkansız. İlaçların her gün takibi gerekiyor. Her ilaç farklı saklama koşullarına sahip. Hastaneler için ciddi sermaye anlamına gelir. Yatan hastanın ilacı hastanede yoksa, hasta yakını eczaneye gidecek. Prosedürde eksiklik varsa ya da provizyon sistemi çalışmıyorsa hasta yakını ilacı para ödeyerek almak zorunda kalacak. Ayrıca tüm hastanelerde eczacı istihdamı yok. İlaç kullanımı ve temini bilmeyen kişilerle yürüyecek bir iş değil. Gerekli altyapının tamamlandığı kanaatinde değiliz. Uygulama hastanın rahatlığını amaçlıyor, fakat yeterli altyapı yok.”

NÖBETÇİ ECZANELER ZORDA

2007’nin son günü Adana’da nöbetçi olan eczacı Nejla Yıldız, uygulamanın başlatıldığı haberini yeni yıla saatler kala TEB’in internet sitesinden okuduğunu belirterek, “Ben ve benim gibi nöbetçi olan arkadaşlar ile 1 Ocak’ta nöbetçi olan eczacılar sorun yaşayacak. Konuyu yeni yıla saatler kala siteye girenler öğreniyor. Uygulamadan bilgisi olmayanlar da çıkabilir” dedi. Yıldız, hastane eczanelerinin uygulamaya hazır olmadığını, bu aşamada yaşanabilecek sorunların çözümü konusuna da açıklama getirilmesi gerektiğini söyledi. Hastanede ilacı bulamayıp, eczaneye gelen hasta yakınlarının prosedür eksiklikleri yüzünden eczacılarla karşı karşıya gelebileceğini bildiren Yıldız, TEB ve Sağlık Bakanlığı’nın bu konuyu birlikte irdelemesini önerdi.

Bu haber toplam 1527 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim