• BIST 9684.42
  • Altın 2947.801
  • Dolar 34.6398
  • Euro 36.4379
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 11 °C

Sağlıkta 'tam gün'e fren yok!

Sağlıkta 'tam gün'e fren yok!
Anayasa Mahkemesi 'tam gün' düzenlemesini iptal etti ama hem bakanlık hem hükümet hem de TTB'ye göre uygulamanın fiilen sona ermesi söz konusu değil. TTB 'çözüm' arayışında...

Anayasa Mahkemesi, CHP ’nin başvurusu üzerine görüştüğü hekimlerin hem hastanede çalışıp hem muayenehane açmasını yasaklayan 650 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’nin (KHK), devlet memuru, öğretim üyesi, TSK ve GATA ’daki hekimlerle ilgili bölümlerini önceki gün iptal etti. Peki bir yıldır hakkında yazılıp çizilen ve ‘tam gün’ yasası olarak bilinen uygulamanın iptali pratikte hekimlere ve hizmet alan hastalara nasıl yansıyacak?

Uzmanlara göre, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı 650 Sayılı KHK’nin usulüne ilişkin. Bu yüzden kararın Resmi Gazete’de çıkmasını takiben hükümet 6 ay içinde 650 Sayılı KHK’nin iptal edilen maddeleri yerine geçecek, yeni bir tam gün yasası çıkartabilecek. Mahkemenin kararı iptali, üniversite ve devlet hastanelerinde çalışan hekimlerin çalışma pratiklerinde bir değişikliğe neden olmayacak. Dün AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de, mahkeme kararını değerlendirerek “Tam gün yasasında tamamen eskiye dönüş olmayacak” açıklaması yaptı. Çelik, Anayasa Mahkemesi’nin ‘tam gün’ ile ilgili kararına ilişkin şöyle konuştu:
“Kısmi iptal söz konusu. Bugünden geriye dönüş söz konusu değil. Eski sisteme dönülecek diye bir şey yok. Meseleyi değerlendirip karar alacağız. Doktorların rahatsız ve rencide edilmesi söz konusu değil. Biz insanımızın sağlığını sadece muayene hekimlerine havale etmek, onların merhametine terk etmek konumuna sahip değiliz. Tamamen eskiye dönüş olmayacaktır. Hükümetimiz ne gerekiyorsa onu yapacak. Üzerimize düşen yapılacaktır.”

‘Bakanlık kafasına göre bir gecede KHK çıkarıyor’
Prof. Dr. Özdemir Aktan TTB Yönetim Kurulu Başkanı :
“Şu anda hekimlerin veya hastanelerin pratiğinde herhangi bir değişiklik olmayacak. Anayasa Mahkemesi hükümete, çıkan kararla şunu demiş oldu: ‘Siz tam gün düzenlemesini hükümet olarak, bir gecede çıkardığınız kanun hükmündeki bir kararname ile yapamazsınız’. Mahkeme bu yüzden usulden iptal ediyor. Şimdi, hükümet 6 ay içinde yeni bir yasal düzenleme yaparak bir tam gün yasası çıkartacak.
Yeni çıkacak bu yasanın neleri içerdiğini bilmiyoruz. Ama o zamana kadar hekimlerin pratiğinde bir değişiklik olmayacak. 1 yıl önce Sağlık Bakanlığı tam gün düzenlemesini çıkartırken, muhtemelen iptal olacağını da biliyordu. Ama yine de 1 yıl boyunca KHK ile ‘tam gün’ü yürürlükte tuttular. Bu süre içinde birçok meslektaşımız muayenehanelerini kapattı, bazıları yanlarında çalışanları işten çıkartmak zonuda kaldı, bazıları emekliye ayrıldı, konusunda uzman olan hocalar tıp öğrencileri için derslere giremedi, hastanelerdeki sağlık hizmetinde birçok aksamalar oldu. Kısaca KHK ile bir gecede çıkan ‘tam gün’ bir deneyim ve bir emek gücünün kaybına yol açtı. Tam gün adeta devlet eliyle yapılan bir mobinge dönüştü. Ama bakanlık hep bunu yapıyor.
Türk Tabipleri Birliği olarak 2010’da bakanlığın uygulamaya koyduğu yasa ve yönergeleri için, Danıştay’a 42 kez başvurdu. Bu başvuruların hepsinden de iptal kararı çıktı. Yani bu şu anlama geliyor, demek ki Sağlık Bakanlığı kafasına göre, kanunlar ve kuralları yeterince uygulamadan kararnameler çıkartıyor. Ve sürekli olarak hekimlerle kavga halinde. Bu ilişkiyi nasıl götüreceğimizi bilemiyoruz. Bu arada ‘tam gün’ sebebiyle hak kaybına uğrayan hekimlerin haklarını alabilmesinin peşinden gideceğiz.”

Anayasaya aykırı uygulamaya devam mı?
Ziynet Özçelik - Türk Tabipleri Birliği (TTB) Avukatı
“ Anayasa Mahkemesi hekimlere çalışma sınırlaması getiren 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili uygulamayı anayasaya aykırı bulup reddetti. Ancak bu karar Resmi Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yürürlüğe girecek. Yargıtay’ın değişik daireleri daha önce de bu mesele ile ilgili değişik kararlar almıştı. Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara göre ‘tam gün’le ilgili 650 sayılı KHK’deki uygulamanın aslında anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Bu yüzden de böyle bir uygulamanın devam etmemesi gerekli.”

Bakanlık ne diyor?

Prof.Dr.İrfan Şencan / Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Vekili
“ Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar, 650 sayılı KHK’nin bir bölümüyle ilgili. Ama bakanlığın tam gün çalışmayı düzenleyen birden fazla kanunu var. 1219 sayılı kanun da hekim için tam gün çalışmayı yani hem kamu hem özelde çalışmamayı öngörüyor. Mahkeme, bizim KHK ile ilgili çelişkileri gidermeye yönelik düzenlemelerden bazılarını usulen bozarak iptaline gitti. Bu durumda mahkeme kararı Resmi Gazete’de yayımlandıktan 6 ay sonra yasa çıkma zorunluluğu bulunuyor. Siyasi irade bu durumda, belirlenen süre içinde yeni bir düzenleme yapma yoluna gidecektir.
Eğer bir düzenleme yapmaz ise, 1219 sayılı kanun nedeniyle zaten devlette çalışan bir hekim hem muayenehanede hem de özel bir hastanede çalışamaz olduğu için burada görev yapan hekimler aynı şekilde göreve devam edecek. Bu durumda geriye üniversitedeki hocalarının hem üniversitede hem özelde çalışmasıyla ilgili yol açılabilir.”


MİNE TUDUK /Radikal
 



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim