Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı Tarafından Sağlıkta Kalite Değerlendiricisi Eğitimi Ders Notları" Kitabı Hakkında duyuru yayınlandı;
Sağlık hizmetlerinde kalitenin geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlerin başında, sahada yerinde yapılan kalite değerlendirmeleri gelmektedir. Kalite değerlendirmeleri mevcut durumun tespiti yanında, kurumlarımız ve sağlık çalışanlarımız için çok önemli bir eğitim aracıdır. Aynı zamanda tecrübe ve iyi uygulamaların paylaşıldığı değerlendirmelerde, sağlıkta kalite standartlarının ülkemizin her yerinde aynı bakış açısı ile uygulanmasına ve tüm kurumların kalite seviyesinin artırılmasına büyük katkılar sağlamaktadır.
Bu noktada, kalite değerlendirmelerinde görev alacak olan Değerlendiricilerin eğitimi ve standardizasyonu büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla, Genel Müdürlüğümüz tarafından Değerlendiricilere yönelik çeşitli eğitimler düzenlenmektedir. Bu eğitimler ve Değerlendirici kapasitesinin geliştirilmesine ilişkin oluşturulan dokümanlar “Kalite Değerlendiricisi Eğitim Programı”nın ISQua tarafından uluslar arası akreditasyonunun gerçekleştirilmesi sürecinde de önemli katkılar sağlayacaktır.
Bakanlığımızca gerçekleştirilen söz konusu eğitime ilişkin ders notlarından oluşan bu çalışmanın Değerlendiriciler için pratik ve kullanışlı bir kaynak doküman olması hedeflenmiştir.
Kalite Değerlendiricisi eğitiminde konular 3 modülde ele alınmaktadır. Birinci modülde “Türkiye’de Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon” ve “ Sağlıkta Kalite Değerlendirmelerinin Gelişim Süreci” başlıklarına yer verilirken, ikinci modülde “Sağlıkta Kalite Değerlendirmeleri” sürecine yönelik kritik konular, “Değerlendirmelerde İletişim Yönetimi”, “Kurumsal Kalite Sistemi ve Kullanımı”, “Değerlendirici Performansı ve Değerlendirme Süreci Anketleri” ve “SKS Karşılanma Düzeyinin Belirlenmesi” konuları, üçüncü modülde ise değerlendirmeye yönelik ana süreçler arasından belirlenmiş özellikli konubaşlıkları ile değerlendirmelerde karşılaşılan özel durumlara ilişkin hususlar soru formatında ele alınmaktadır.
Eğitimde yer alan derslere ilişkin özet notlardan derlenen bu kaynağın Değerlendiricilik müessesine önemli katkıları olacağına inanmaktayız.
Kalite çalışmaları sürekli gelişen ve güncellenen bilgiye ihtiyaç duymaktadır. Kalite Değerlendiricisi için bu alandaki bilgi ve tecrübe ihtiyacı zaruri bir gerekliliktir. Değerlendiricilerin bu dokümanı yönlendirici ve pratik bir araç olarak ele alıp, bilgi ve tecrübe noktasındaki gelişimleri için farklı kaynaklardan da yararlanmaları kalite çalışmalarının daha da başarılı olması adına zemin hazırlayacaktır.
Değerlendirici eğitimlerinde eğitimci olarak yer alan ve bu yayının oluşturulmasında emeği geçen uzmanlarımıza, Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığı çalışanlarına ve tüm Kalite Değerlendiricilerine ülkemiz sağlıkta kalite çalışmalarına kattıkları değer için teşekkür eder, bu çalışmanın sağlık sistemimiz için hayırlı olmasını dileriz.
"Sağlıkta Kalite Değerlendiricisi Eğitimi Ders Notları" İçindekiler:
- Türkiye’de Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon
- Sağlıkta Kalite Değerlendirmelerinin Gelişimi
- Sağlıkta Kalite Değerlendirmelerinde Paydaşlar, Kurallar ve Sorumluluklar
- Değerlendirici Performans Ölçümü ve Değerlendirme Süreci Anketleri
- Hizmet Sözleşmesi ve Değerlendiriciliğin Devamına İlişkin Durumlar
- Kurumsal Kalite Sistemi ve Kullanımı
- SKS Karşılanma Düzeyinin Belirlenmesi
- İletişim Yönetimi
- Güvenlik Raporlama Sistemi
- Mikrobiyoloji Laboratuvarlarında Kalite Kontrol Çalışmaları
- Tıbbi Biyokimya Laboratuvarlarında Kalite Kontrol
- Patoloji Laboratuvarında Kritik Noktalar ve Değerlendirmede Dikkat Edilecek Hususlar
- Güvenli Cerrahi Uygulamaları
- Havalandırma Sistemleri-Hava Debi Ölçümü
- İlaç Yönetimi
- Yoğun Bakım Ünitelerinde Hastalık Şiddeti Skorlamaları
- Klinik Laboratuvarlarda Güvenlik
- Hastabaşı Test Cihazları (HBTC) Yönetimi
- Radyasyon Güvenliği
- Bilgi Güvenliği
- Tıbbi Cihaz Kalibrasyonu
- Kültür Plaklarının Dekontaminasyonu
- Psikiyatri Hastalarına EKT Uygulamasında Önemli Unsurlar
- Hasta Rızasının Alınması
- Acil Servislerde Triaj Uygulaması
- Tehlikeli Atıkların Geçici Depolanma Koşulları
- Antibiyotik Duyarlılık Test Sonuçlarının Kısıtlı Bildirimi
- Sözel İstem Uygulaması
- Protez Laboratuvar Hizmetleri
- ADSM/ADSH Hizmetlerinde Sterilizasyon
- Enfeksiyonların Kontrolü ve Önlenmesinde Sürveyans