• BIST 10848.19
  • Altın 2519.588
  • Dolar 32.9866
  • Euro 35.8794
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Bursa 31 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 36 °C

Sağlıkta dönüşüme Harvard Üniversitesi'nden büyük övgü geldi

Sağlıkta dönüşüme Harvard Üniversitesi'nden büyük övgü geldi
Sağlık sistemindeki dönüşümle Harvard Üniversitesi'nde ders olan Türkiye'nin sağlık sistemine sektörden de büyük övgü geldi.

Yerli ve uluslararası ilaç firmalarının en büyük temsilcisi Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkanı Dr. Mete Hüsemoğlu, Türkiye'nin sağlık hizmetlerinde dünyanın en cömert ülkesi olduğunu belirterek, "Türkiye, istisnasız tüm vatandaşlarını hatta vatandaşı olmayan göçmenlere bile her alanda ücretsiz sağlık tedavisi veriyor. Bunun dünyada başka bir örneği yok" dedi.

"DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK"

AİFD Başkanı ve Biofarma grubundan Abbvie Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu, SABAH'a Türkiye'deki sağlık sistemini ve gelecekte ilaç dünyasında nelerin beklendiğini değerlendirdi. Dr. Hüsemoğlu, Türkiye'nin sağlık sisteminin dünyada tek olduğunu belirterek, "Türkiye sağlık hizmetlerinde dünyanın en cömert ülkesi. Tüm vatandaşları devletin sağlık sigortası kapsamında. Hatta vatandaşı olmayan Suriyeli göçmenler bile en pahalı diyaliz, organ nakli gibi tedavilere bile ücretsiz ulaşabiliyor. Aile hekiminden araştırma ve üniversite hastanelerine kadar herkes istediği hastanede istediği doktor ile tedaviye ulaşabiliyor. Bunun dünyada başka bir örneği yok. Bu açıdan Türkiye sağlık hizmetlerinde fazla bile cömert diyebiliriz" dedi.

"CEPTEN EN AZ PARAYI TÜRKİYE ÖDÜYOR"

2002 yılında, yıllık kişi başına doktora gitme oranı 2 iken, bugün 8'e çıktığına dikkat çeken Dr. Hüsemoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Yani bir hasta yılda 8 kez uzman doktora gidiyor. OECD ortalaması 4. Üstelik Türkiye'nin yaşı genç. OECD'nin yaş ortalaması bizim iki kat daha yüksek. Yani daha yaşlılar, daha fazla sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyuyorlar. Buna rağmen biz OECD ülkelerinin 2 katı daha fazla hekime başvuruyoruz. Ayrıca OECD ülkeleri içinde vatandaşın cebinden sağlık harcamalarına en az katkı yapan ülke yine Türkiye. Yani hem daha fazla doktora gidiyoruz hem de vatandaş cebinden en az parayı ödüyor. Bu şu demek, devletin vatandaşının tüm sağlık harcamalarını üstleniyor."

"EN ZENGİN ÜLKELER BİLE BU KADAR CÖMERT DEĞİL"

Dünyanın en zengin ülkelerinde bile ücretsiz sağlık hizmetlerinin kısıtlı olduğunu belirten Dr. Hüsemoğlu, "ABD'de, İngiltere'de hasta olmayın da ne olursanız olun. Ama Türkiye'de hasta olursanız sistem her şekilde sizi hastaneye, doktora ücretsiz ulaştırır" dedi.

"BÖLGENİN İLAÇ MERKEZİ OLABİLİRİZ"

Dr. Hüsemoğlu, bu durumun hasta memnuniyeti de artırdığını ancak bu durumun sürdürülebilir olması için bazı tasarruf önlemleri alması gerekebileceğini söyledi. Türkiye'nin coğrafi yapısı ve sağlık alt yapısının Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Afrika bölgesi için ilaç üretim ve dağıtım üssü olabileceğine dikkat çeken Dr. Hüsemoğlu, "Bölgenin ilaç merkezi olabiliriz. İlacı sadece üretmek değil, Ar-Ge'sini de yapmak gerekiyor. Dünyada artık kişiselleştirilmiş ilaçlar talep ediliyor. Yerli ve ileri teknoloji ilaçları teşvik edilmeye devam edilmeli" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1860 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim