Kış mevsiminde gün boyunca kalın ayakkabıların, su geçirmez botların ve çizmelerin içinde kapalı kalan ayaklarımızda; şişme, cilt kuruluğu ve kötü koku gibi olumsuz durumlar görülebilir. Bu nedenle özellikle kış aylarında ayak bakımına daha fazla özen göstermek gerekir. Ayağımızdaki bir nasır, tırnak batığı, topuk çatlakları veya ayak parmak aralarındaki mantar enfeksiyonları ayak sağlığımızı olumsuz etkiler. Yaz aylarında estetik kaygılar nedeni ile daha çok özen gösterdiğimiz ayak sağlığına kışın da dikkat etmemiz gereklidir.
Doç. Dr. Ahu Birol, “Kış aylarında ayak sağlığı için yapılması gerekenler” hakkında bilgi verdi.
Sağlıklı ve güzel ayaklar İçin…
Ayaklarımızda bulunan ter bezi miktarı vücudumuzun diğer bölgelerinden daha fazladır. Bazen terleme çok şiddetli olabilir. Terleme ve ayakta bulunan bakterilerin isovalerik asit üretmesi ayakta kötü koku oluşumuna neden olmaktadır. Ayakta hijyenin sağlanması ile kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. İlk yapılması gereken ayaktaki bakteri miktarını azaltmaktır.
Ayaklarınızı her gün yıkayın ve çok iyi kurulayın
Günlük olarak antiseptik ilaçlar ile yapılacak ayak banyosu kötü koku ve enfeksiyonu engellemek için faydalıdır. Antibakteriyal sabun kullanımı tercih edilebilir. Özellikle parmak aralarının kuru olması önemlidir. Islak kalması mantar enfeksiyonu oluşumunu kolaylaştırmaktadır.
Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin
Aynı ayakkabıyı üst üste giyinmek ayak sağlığını olumsuz etkiler. Ayakkabı seçerken sentetik ve vinlex materyallerden sakının. Nemi emebilecek kumaş veya deri ayakkabıları tercih edin.
Eve gider gitmez çoraplarınızı çıkarıp ayağınızı havalandırın
Kış mevsiminde, uzun süre botların içinde ve havasız kalan, terleyen ayaklarda mantar enfeksiyonu gelişimini kolaylaştıracaktır. Dolayısıyla yaz mevsiminde açık ayakkabılar tercih etmek; kış mevsiminde de eve girer girmez çorapları çıkarıp ayakların hava almasını sağlamak doğru olacaktır. Çorap seçerken de naylon, sentetik çoraplardan sakının, teri emen pamuklu çorapları tercih edin. Ayakta bakteri üremesini engelleyen spreyler çorap giymeden önce kullanılabilir.
Kuaförlerde kullanılan manikür-pedikür aletlerinin temizliğine dikkat edin
Tırnak bakımı temizliğin önemli bir parçasıdır. Sağlıklı ve güzel tırnaklara kavuşmak doğru koşullarda yapılan manikür ve pedikür ile mümkündür. Ancak manikür pedikür aletlerinin ortak kullanımı, sağlık için uygun değildir. Diş fırçası ne kadar kişiye özel bir bakım aracı ise manikür pedikür setleri de kişiye özel olmalıdır. Ayrıca manikür ve pedikürün steril ortamlarda ve bu konunun uzmanı olan kişilerce yapılması gerekir. Ortak kullanılan manikür ve pedikür aletleri; Hepatit B başta olmak üzere kan dolaşımı ile geçen pek çok hastalığa neden olabilir. Sterilize edilmemiş manikür pedikür aletlerinden en sık bulaşan hastalık tırnak mantarıdır. Tırnak mantarı, tedavisi hem çok uzun süren hem de kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda etkileyebilecek bir sorundur.
Ayaklarınız sürekli terliyorsa…
Ayaklarınızın yoğun şekilde terlediğini düşünüyorsanız alüminyum içeren kremler terlemeyi engellemek için kullanılabilir.
Tırnaklarınızın kesim şekli bile önemli
Ayak tırnakları, el tırnakları kadar iyi bakılmalıdır. Tırnak kesimi yuvarlak ve içe kıvrık değil düz olmalıdır. Bu, tırnak batığı oluşumunu engeller. Eğer tırnaklarda batık varsa; bu batan kısımlar zorlanarak çıkarılmamalıdır. Tırnak batığı tedavisi kuaförler tarafından değil, bu konuda deneyimli cilt hastalıkları uzmanları tarafından yapılmalıdır.
Tırnaklarınız kırılıyorsa, rengi değişiyorsa, donuk görünüyorsa, anormal derecede kalınlaşmış ise veya gevşek ve parçalanan bir yapıdaysa, bu durum tırnak mantarı ya da başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle; sorun ilerlemeden bir cilt doktoruna danışılmasında fayda vardır.
Topuk çatlaklarının çözümü: Düzenli ayak bakımı
Daha çok kuru ciltlerin problemi olan çatlaklar, topuk ve ayak tabanında görülür. Ayakları yıkadıktan sonra kurulamamak, yalınayak gezmek, küçük ayakkabı giymek gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar.
Her banyodan sonra ponza taşıyla yumuşak hareketlerle ölü deriyi temizleyin. Çatlak bölgeleri, içeriğinde E vitamini ve jojoba yağı bulunan ayak kremleriyle gün boyu sık sık kremleyin. Çatlaklarınız kaybolana dek, sürekli çorap ve kapalı ayakkabı giyin.
Ayak peelingi de ayaklarınızdaki tüm ölü derileri temizler ve kalınlaşan topuklarınızı yumuşatır. Aynı zamanda da ayaklarınızdaki kan dolaşımını arttırır.
Ayak parmak aralarında sulantı, soyulma, tabanda pul pul dökülme varsa; tabanda ve parmak altlarında küçük çukurcuklar oluşmuş ise mutlaka dermatoloji hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ağızdan ya da krem şeklinde antifungal ya da antibakteriyal tedavi kullanılması gerekebilir.
Tırnaklarınızı uzun süre ojeli bırakmayın
Aseton ve ojeler tırnağı kurutur, çatlamasına ve kolay kırılmasına neden olur. Elbette bakımlı el ve ayaklar için tırnakların temiz görünümü ve ojeli olması önemlidir. Ancak oje uzun süre tırnakta tutulmamalı, tırnakların nefes alması sağlanmalıdır.
Oje sürmeden önce tırnaklara tırnak besleyici vitaminli solüsyonlar sürmek tırnakları bir miktar koruyacaktır. Tırnaklar için özel besleyici kremlerin akşamları yatmadan önce sürülmesi de tırnakların korunmasında kolay çizgilenip çatlayıp kırılmalarını önleyecektir.
Demir B12 ve Folik asit bakımından zengin beslenmek tırnak sağlığımız için önemlidir. Yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar, baklagiller bu vitaminlerce zengindir.
Nasırlarınızdan kurtulun
Ayaktaki nasırlar, dar ve sivri uçlu ayakkabıların derimize yaptığı baskı sonucu oluşur. Nasır tedavisinde de hala ilk başvurular kuaförlere yapılmalıdır ya da çoğumuz evde kesici aletlerle nasırları kesmeye ya da koparmaya çalışırız. Yardım için elbette cilt hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Ayak parmak aralarında sulantı, soyulma, tabanda pul pul dökülme varsa; tabanda ve parmak altlarında küçük çukurcuklar oluşmuş ise mutlaka dermatoloji hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ağızdan ya da krem şeklinde antifungal ya da antibakteriyal tedavi kullanılması gerekebilir.
Sağlıklı ve güzel ayaklar İçin… Ayak sağlığına dikkat!
Kışın botlara, çizmelere hapsolacak. Neler yapmanız lazım? Hepsi bu haberde... Kış mevsiminde gün boyunca kalın ayakkabıların, ..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 9283 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Medicana Ataşehir Hastanesinden yaşlılığa karşı cilt sağlığını koruma önerileriMedicana Ataşehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Buğlem Elgörmüş, cilt kalitesinin tüm yaşlanma değişkenlerinin en temel başlangıç noktası olduğunu bildirdi.
Yürüme güçlüğü çeken kişi Trabzon'da sağlığına kavuştuBacağında bir süre önce oluşan yara ve ağrı dolayısıyla yürüme güçlüğü çeken Erdoğan Günçiçek, Trabzon'da Of Devlet Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.
Medipol Sağlık Grubundan gebelik maskesi lekelerine karşı tanı ve tedavi yöntemiMedipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Balevi: "Tedavi süreci başarılı geçse bile, yazın ultraviyole ışınlarına dikkat edilmezse melazma aynı bölgelerde tekrar ortaya çıkabilir"
Kışa Girmeden Cildinizi Bu 4 Yöntemle YenileyinMemorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Çağdaş Koç, yaşlanma karşıtı cilt uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.
- 16:06 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/50
- 15:53 - Şile'de 51 öğrenci gıda zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırıldı
- 15:33 - Özbekistan, Afganistan'a insani yardım için "sağlık treni" gönderdi
- 14:13 - Milli Eğitim Bakanlığı, Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin müfettiş görevlendirdi
- 13:53 - Sakarya'da uluslararası doktorlara girişimsel radyolojiyle ameliyatsız tedavi eğitimi verildi
- 13:13 - Kırşehir'de ölü bulunan hamile kadının kurtarılan bebeği Ankara'daki hastaneye sevk edildi
- 12:28 - Türk Böbrek Vakfından organ nakli olanlara "pestisit" uyarısı
- 12:23 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı:
- 11:58 - Sağlık Bakanlığından Balıkesir'deki okul servisi kazasına ilişkin açıklama:
- 11:38 - Sağlık Bakanlığı, Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Kurası'na ilişkin boş kadroları yayımladı
- 11:23 - Dünyada sağlık, uzay, teknoloji gibi alanlarda keşifler ve buluşlar, 2024'te ufuk açtı
- 11:13 - Demans ve Alzheimer hastaları için hazırlanan projeye AB'den 5 milyon lira hibe
- 11:13 - İl Sağlık Müdürü Güner, İstanbul'daki üst solunum yolu vakalarını değerlendirdi:
- 11:13 - Gebe okulu, kadınları doğuma ve anneliğe hazırlanıyor
- 11:13 - "Kaliteli uyku" için gün içinde su tüketimini artırın önerisi
- 11:08 - SEDDK Başkanı Menteş 2024 yılını değerlendirdi, gelecek yıla ilişkin hedefleri paylaştı:
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Temmuz-ağustos-eylül
- 11:03 - Dünyada 2024 böyle geçti: Ocak-şubat-mart
- 10:53 - Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Rus sağlık kuruluşu MONIKI heyetini ağırladı
- 10:08 - Medipol'den pankreas ve tümör tedavisinde modern ve etkili yöntemler
- 19:28 - Öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme başvuru duyurusu yayımlandı
- 18:28 - Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho, safra kesesinden operasyon geçirdi
- 18:28 - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi açıldı
- 18:13 - İsrail'in Gazze'de Kemal Advan Hastanesi önüne patlayıcı bıraktığı görüntüler ortaya çıktı
- 18:08 - Gelibolu'da köy ilkokulunda öğrencilere sağlıklı beslenme eğitimi verildi
- 18:03 - AB'den, Nijerya'daki "acil insani krize" 1 milyon avro destek
- 17:38 - Diyanet İşleri Başkanlığından Sağlık Personeli Sınavı'na ilişkin açıklama:
- 17:13 - Samsun’da Atatürk’ün şifa bulduğu kaplıca yenileniyor
- 17:08 - Muğla'daki helikopter kazasında ölen doktor ve sağlık personelinin cenazesi Antalya'da defnedildi
- 16:48 - Beyşehir'de "En iyi narkotik polisi, anne konulu" seminer düzenlendi
- 16:43 - Kırklareli Valisi Turan, İğneada Aile Sağlığı Merkezi açılışına katıldı
- 16:13 - Beyşehir'de üniversite öğrencilerine AIDS hastalığı anlatıldı
- 15:48 - TİKA, Kazakistan’da engelliler için sosyal ve yaşamsal uyum merkezi kurdu
- 14:48 - Tokat'ta "Fermuar sistemi ile yaşama yol ver" projesi kapsamında 63 kişiye eğitim verildi
- 13:53 - Samsun'da tırla çarpışan ambulansın şoförünün yaralandığı kaza güvenlik kamerasında
- 13:23 - Sudan Sağlık Bakanı İbrahim: “Çatışmalar, sağlık sisteminin çökmesine neden oldu”
- 11:33 - Sağlık çalışanları günlük hayatta karşılaştıkları olayları sahneye taşıdı
- 11:33 - Boyner'in "Askıda İyilik" projesi sürüyor
- 11:08 - Ön çapraz bağ yırtığını teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdiler
- 11:08 - Yeni yılın "uğurlu çiçeği" kokinanın zorlu serüveni
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim