• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

Sağlıklı olan eti haşlamak

Sağlıklı olan eti haşlamak
Kırmızı et, içerdiği vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Ancak doğru pişirme yöntemleri tercih edilmezse hem besin kaybı yaşanır ...

Kırmızı et, içerdiği vitaminler nedeniyle oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Ancak doğru pişirme yöntemleri tercih edilmezse hem besin kaybı yaşanır hem de sağlık için zararlı olur. Bu nedenle kurban etini pişirirken kızartma ve kavurmadan kaçınmalı; haşlama veya ızgarayı tercih etmelisiniz

Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanları, sağlığınıza en uygun şekilde tüketmek için pişirme yöntemlerine dikkat etmeniz gerekiyor. Uzmanlar; etin içindeki vitaminleri öldürmemek için en sağlıklı pişirme yöntemi olarak ızgara ve haşlamayı öneriyor. Kurban eti keserken, pişirirken, tüketirken ve saklarken dikkat edilmesi gerekenleri; Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu anlattı.

KENDİ YAĞI YETERLİ OLUR
Kırmızı et; içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 vitaminleri ile oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Ancak doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse, besin değeri kaybı yaşanmasıyla birlikte sağlığa da zararlı bir hale gelir.
Haşlama, ızgara veya fırında pişirme, bayram için en sağlıklı yöntemler arasındadır. Kızartma veya kavurmadan ise özellikle kaçınılmalıdır. Mutlaka kavurma yapılacaksa; kuyruk yağı ve tereyağı eklemeden, sadece etin kendi yağında ve çok kısık ateşte pişirilmesi gerekir.

ETİ SIK SIK ÇEVİRMEYİN
Kurban etlerini, çok yüksek ateş yerine kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Etler pişerken içinin çiğ kalmaması için çok sık çevirmeyin. Az pişmiş ya da yanma derecesinde çok pişmiş etleri tercih etmeyin. Yanmış etlerdeki kanserojen madde oranının çok fazla olduğunu sakın unutmayın!
En sağlıklı et pişirme yöntemlerinden biri de ızgaradır. Ancak, mangal yaparken çok dikkat edilmelidir. Çünkü etin ateşe çok yakın olması; kanserojen maddelerin açığa çıkmasına neden olur. Mangal yaparken kömürün kor halini almasını beklemeli ve et ile ateş arasının 15 santimetre olmasına dikkat edilmelidir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5234 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim