• BIST 9640.08
  • Altın 2937.802
  • Dolar 34.5954
  • Euro 36.5792
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Sağlıklı Kentler İçin Sağlığa Yürüyoruz" Etkinliği

Sağlıklı Kentler İçin Sağlığa Yürüyoruz" Etkinliği
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: 'Sağlık varsa umut var, geleceğe ait plan ve hayal var. Bu nedenle en önemli görevimiz; toplumsal kültürü yeniden güçlü hale getirmek.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Sağlık varsa umut var, geleceğe ait plan ve hayal var. Bu nedenle en önemli görevimiz; toplumsal kültürü yeniden güçlü hale getirmek. Toplumsal kültürün en önemli ayakları da birlikte yürüyebilmek, koşabilmek, doğruları paylaşabilmek ve bunları daha geniş kitlelere ulaştırabilmektir"  diye konuştu.

Müezzinoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, bazı ilçe belediye başkanları ile Florya Sahili'nde, "2014 Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı" kapsamında 81 ilde düzenlenen "Sağlıklı Kentler İçin Sağlığa Yürüyoruz" etkinliğine katıldı.

Sahildeki İspark alanından başlayan ve vatandaşların da ilgi gösterdiği yürüyüşte, Bakan Müezzinoğlu da beraberindekilerle yürüdü. 

Müezzinoğlu, yürüyüşün ardından yaptığı konuşmada, "Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen yürüyüşteki partnerlerinin yerel yöneticiler olduğunu söyledi. 

"30 Mart seçimlerinden çıktık. Bundan sonra belediyelerimizle yerel yöneticilerimizle yapacağımız çok önemli işler ve projeler var" diyen Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütünce, sağlığın "çok sektörlü bir alan" şeklinde tarif edildiğini söyledi.

Müezzinoğlu, "Sağlık alanı sadece Sağlık Bakanlığı'nın uhdesinde olan bir alan değildir. Sağlık Bakanlığı'nın tek başına yürütebileceği bir alan da değil. Biz, sağlıklı birey, sağlıklı aile, sağlıklı toplum istiyoruz" ifadesini kullanarak, bunun için Milli Eğitim, Gençlik ve Spor, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarına ve en önemlisi de yerel yöneticilere, sivil toplum örgütlerine ve medyaya ihtiyaçları olduğunu kaydetti. 

Dünyadaki ölümlerin en önemli nedenlerinin başında kanser, kardiyovasküler ve diğer kronik hastalıkların yer aldığını dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Ama bu yüksek ölüm nedeninin de en önemli üç sebebi sigara-tütün ürünleri, alkol, obezite-kötü beslenme ve hareketsizliktir. Bu üçüne de tedbiri, Sağlık Bakanılığı tek başına alamaz. Bu üçünün de mücadelesini toplum olarak birlikte yapmalıyız. Bunun da en güçlü ayağı yerel yönetimlerdir. Çünkü yerel yönetimler 24 saat vatandaşa dokunan kurumlarımızdır. O nedenle hemen seçimler biter bitmez bu ayın programını belediye başkanlarımızla yaptık. Bugün Türkiye genelinde, etkinliğe inşallah temennim yüzde 100 oranındadır ama kanaatim yüzde 80'nin üzerinde katılım var. İstanbul'da 35 ilçe belediyemizden daha fazlası bu sabah bu projeyi başlattı. Bu projeden sonra yöneticilerimizle birlikte, hangi projeleri gerçekleştirebiliriz, çocuklara, gençlere nasıl ulaşabiliriz, aileleri sağlıklı yaşama nasıl itebiliriz, sağlıklı beslenme konusunda onları daha bilinçli hale nasıl getirebiliriz onları paylaşacağız."

"Sağlık Bakanlığı sadece tedavi eden değildir"

Bakan Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın sadece tedavi eden değil, sağlıklı olarak dünyaya gelenlerin sağlıklı yaşam sürdürmelerini sağlamanın da bir görevleri olduğunu anlattı. 

Bu nedenle koruyucu halk sağlığı, sağlık konusunda toplumu bilinçlendirme adına yerel yöneticilerle yapacakları çok önemli işler olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

"Öncelikle her bireye önce kendisine değer vermeyi ve saygı duymayı hissettirmemiz lazım. Kendine değer veren, saygı duyan birey asla sigaranın, alkolün, kötü beslenmenin mahkumu olmaz. Dolayısıyla hayatımızın en önemli parçası ve en önemli ayağı önce sağlık. Sağlık varsa umut var, geleceğe ait plan ve hayal var. O nedenle sağlığımızı kaybedip de iyi olma hayali kurmaktansa, sağlıklı kalıp sevdiklerimizle birlikte hayal kurarak geleceğimizi güzel bir şekilde yaşamak herhalde en önemli ve en doğru olanı. Bu nedenle en önemli görevimiz toplumsal kültürü yeniden güçlü hale getirmek. Toplumsal kültürün de en önemli ayakları birlikte yürüyebilmek, koşabilmek, doğruları paylaşabilmek ve bunları daha geniş kitlelere ulaştırabilmektir. Belediye başkanlarımızdan daha çok yeşil alanlar ve toplumun hareket edebileceği, sağlıklı havayı teneffüs edebileceği, sağlıklı suyu içebileceği şehirler arzu ediyoruz."

Bakan Müezzinoğlu, Kadir Topbaş ve Aziz Babuşcu konuşmaların ardından, yürüyüşe katılanlar arasından kurayla belirlenen 10 kişiye bisiklet hediye etti. 

Bisikletlerden birine binen Bakan Müezzinoğlu, daha sonra gazetecilerle "selfie" fotoğrafı çektirdi. 

"Yediklerimizi yakmak gibi bir sorumluluğumuz da var"

Bakan Müezzinoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Müezzinoğlu, etkinlikle verilmek istenen mesajın sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Bir defa vermek istediğimiz en önemli mesaj; hepimiz günde üç öğün yemek yiyoruz. Bu üç öğünü bazen aksatsak bile yemeye dikkat ediyoruz. Yediklerimizi yakmak gibi bir sorumluluğumuz da var. Büyük şehirlerde artık yaşam kültürü, masa başı, hareketin sınırlandığı bir yaşama dönüştü. Kendisine değer veren, sağlığına önem veren her vatandaşımızın 24 saatinin yarım saatini, yani 50'de bir gibi bir zamanı kendilerine, sağlıklarına ve sağlıklı geleceklerine ayırmalarını istiyoruz. O nedenle günde yarım saat yürüyebilir, koşabilir, yüzebilir, bisiklete binebilir ama kendisi dışında da bir başkasına bahane yüklememeli. Ayak üstü de olsa fast food beslenmeyi yapıyorsak ki, büyük bir yanlıştır... Öbür türlü de kendimize değer ve saygı gereği hareketli bir yaşam için mutlaka özellikle sabah ilk işimiz iyi bir kahvaltı ve yaklaşık yarım saatlik bir hareket. Sabah başaramadık, akşam eve dönüşte çocuklarımızla sevdiklerimizle bir yarım saati ona ayırabilmek, geleceğimiz, kendimiz, sevdiklerimiz için önemli ve değerli."


"İstanbul'da planladığımız 1050 kilometrelik bisiklet yolu çalışmamız var"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da İstanbul'daki yeşil alan sayısının artıp artmayacağının sorulması üzerine, bu dönem için halkın daha sağlıklı bir yaşam sürdürmesi adına büyük ölçekte yeşil alanlar, bölge parkları üretme çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. 

Topbaş, "Bu dönem önceki döneme göre, çok daha fazlası hazırlıklarımız arasında. Diğer taraftan İstanbul'da bizim planladığımız 1050 kilometrelik toplamda bisiklet yolu çalışmamız var. Çok az bir kısmını yapmıştık, bu dönemde de bu bisiklet yollarını ağırlıklı hale getireceğiz" diyerek, şehirde 52 noktada bölge spor merkezlerinin olduğunu söyledi. 

Okullara yaptıkları 138 spor merkezinden halkın da istifade edebildiğini dile getiren Topbaş, 60 spor merkezinin de inşaatının devam ettiğini, İstanbulluların spor yapabileceği imkanları ortaya koymaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1894 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim