• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 10 °C

Sağlıklı hayat için meyve suyu için

Sağlıklı hayat için meyve suyu için
Sağlıklı bir bedene sahip olmanın en kolay yolunun doğal beslenmeden geçtiğini savunan uzmanlar, çeşitli renklerdeki sebze ve meyvelerin tüketimine dikkat çekiyor.

 

TÜKETİCİLER ETİKET OKUMAYI ÖĞRENMELİ
MEYED (Meyve Suyu Endüstrisi Derneği) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, marketten meyve suyu alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şu sözlerle anlatıyor:
Meyve suyu ve benzeri ürünleri satın alırken, içerdikleri meyve oranlarına dikkat etmek gerekiyor. Ürünün ne oranda meyve içerdiği, ambalajının üzerinde yazıyor olmalı.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Türk Gıda Kodeksi (TGK) gereğince meyve suyu ve benzeri ürünler dört ana kategoriye ayrılıyor.
Meyveye en yakın olan kategorideki içeceklerin meyve oranı yüzde 100 olarak belirtiliyor. Bu tip içecekler, tamamen meyveden oluşuyor ve içeriğinde hiçbir şekilde eklenmiş şeker ile koruyucu katkı maddesi bulunmuyor.

MEYVE NEKTARI NEDİR?
Bu arada bazı meyvelerin yüzde 100'ü tüketime uygun değildir. Örneğin; kayısı ve şeftali ya da tadı çok ekşi olan vişne ve limon gibi meyvelerin suyunu tek başına tüketmek pek mümkün olmuyor. Bu nedenle bazı meyvelerin suyunun, belirli miktar suyla seyreltilmesi ve suyla bozulan şeker dengesinin yeniden sağlanması gerekiyor. İşte bu tip meyve sularına, meyve nektarı adı veriliyor.
Meyve nektarlarına eklenmesine izin verilen maksimum şeker ile içermesi gereken minimum meyve oranı, Türk Gıda Kodeksi (TGK) gereğince yasal olarak belirleniyor. Nektarlar üretildiği meyvenin çeşidine göre yüzde 25-99 arasında meyve oranına sahip oluyor. Örneğin; limon nektarında meyve oranı en az yüzde 25, vişne nektarında en az yüzde 35, şeftali nektarında en az yüzde 50 oluyor. Yüzde 100 meyve suyunda olduğu gibi, meyve nektarının da koruyucu katkı içermesi yasak ve gelişen teknoloji gereği de gereksiz olarak kabul ediliyor.
Yüzde 10-24 arasında meyve barındıran içecekler; meyveli içecektir. Daha alt kategoride ise yüzde 0-9 arasında meyve içeren aromalı içecekler yer alır.
Bu ürünlerin ambalajları birbirine yakındır. Tüketiciler genelde etiket okumaz fiyat odaklı hareket ederler. Oysa ki, etikete bakmak önemlidir.

KAHVALTIYA VAKTİ OLMAYANA ENERJİ VERİYOR
Prof. Dr. Sevinç Yücecan, meyve ve sebze suyu tüketiminin vücudun besini anında emmesi bakımından daha hızlı bir sonuç verdiğini söylüyor.

MİNERAL DEPOSU
Yücecan, konuşmasına şöyle devam ediyor: "Sebze ve meyvenin suyu sıkılmış halde tüketilmesi minerallerin yüzde 100'ünün alınmasını sağlıyor. Birden fazla meyvenin suyunun bir araya gelmesiyle birlikte vücudun aldığı antioksidan çeşitleniyor. Potasyum ve magnezyum yönünden zengin olan meyve suyu; A, C ve E gibi vitaminler ve folik asitle birlikte sıvı vücutta hızla enerjiye dönüşüyor. Kuvvetli kahvaltı edemeyen kişilere, bir bardak meyve suyu içmeleri öneriliyor. Böylece, kişi güne enerjik başlıyor. Yaptığı işteki başarı oranını da arttığı görülüyor."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7343 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim