Ancak düzenli olarak testlerinizi ve muayenelerinizi yaptırırsanız bunlar kâbus olmaktan çıkar; ailenizle ve sevdiklerinizle sağlıklı bir kadın olarak hayata gülümseyebilirsiniz.
Sağlıklı bir kadının genç kızlığından itibaren düzenli muayene yaptırmasının şart olduğunu vurgulayan Medical Park Ordu Hastanesi iç hastalıkları uzmanı Dr. Sibel Göksel Topkaya, kadınlar için hayati önem taşıyan sağlık taramalarıyla ilgili bilgiler verdi.
Yılda bir kez dahiliye muayenesi
Kadınların yılda bir kez mutlaka dahiliye muayenesi yaptırması gerekir. Bu muayenede; yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları, sigara kullanımı, aile öyküsü, gözden kaçan şikayetleri değerlendirilir. Herhangi bir yakınması olmasa da fizik muayenesi ve tetkikleri yapılır. Böbrek, karaciğer fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, kolesterol ölçümleri, tiroit fonksiyon testleri, kan sayımı, tam idrar tahlili, istirahat EKG’si, akciğer filmi, karın organlarını değerlendirmek için batın ultrasonografisi önerilir. Kronik bir hastalık mevcutsa muayene ve tahlil sıkılığı artırılmalıdır.
ÂDET SONRASI MEME KONTROLÜ YAPIN
Özellikle meme kanseri, erken tanı sayesinde ölümcül hastalık olmaktan çıktı. Ancak meme kanserinde savaşı kazanmanın en önemli silahı erken teşhis! Bu nedenle âdet görmeye başlayan kadın, her ay regl sonrası kendi kendini elle muayene etmeli. 2-3 yılda bir doktormuayenesi vememe ultrasonografisi yaptırmalı. 40 yaş üstü şikayeti olmayan sağlıklı bir kadın buna ek olarak yılda bir kezmamografi çektirmelidir. Mamografide, düşük doz x-ray üreten bir tüp ilememe x ışınına duyarlı bir levha önünde sıkıştırılarak görüntü filmi oluşturuluyor. Mamografi, meme kanserini henüz ele gelen bir kitle olmadan tespit edebiliyor. Mamografinin 40 yaş öncesinde tanısal değeri yoktur. Eğer birinci derece akrabalardameme kanseri öyküsü varsa sıkı takip altında her yıl doktormuayenesi vemamografi şart.
KADINLARIN DA KALBi TEKLER
Her kadın 40 yaşını geçtikten sonra senede bir kez kalpmuayenesi yaptırmalı. Ailede kalp krizinden genç yaşta ölüm, kalp hastalığı varsa bunu daha erken yaşlarda yaptırmalı. Kalp ritimve iletimbozukluklarını araştırmak amacıyla yapılan efor testi ve yaşamsal önemtaşıyan check up da başvurulan etkili yöntemler. Yaklaşık on dakika süren test sırasında, kalbin işleyişi hakkında bilgi veren EKG sürekli izleniyor, aralıklı kan basıncı ölçümü yapılıyor, bu sayede kalp ve dolaşımsistemi hastalıkları da ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilebiliyor.
SMEAR TESTiYLE RAHiM KANSERiNDEN KORUNUN
18 yaşını aşmış her kadın yılda bir kez PAP smear testi yaptırmalı. PAP smear; rahim ağzı ve iç kısmına yerleştirilen genellikle fırça şeklinde özel bir çubukla rahim ağzı salgısı alınmasından ibarettir. Bu salgı daha sonra doktor tarafındanmikroskop altında incelenir. Bu test sayesinde jinekolojik kanserler arasında ilk sırada yer alan rahimağzı (serviks) kanseri çok erken safhada teşhis edilebiliyor.
Kolon kanserini erken teşhisle önleyin
En sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, özellikle 50 yaş ve üzerini hedef alan sinsi bir tehlike. Ailede kolon kanseri öyküsü olması riski artırıyor. Bu nedenle 50 yaş sonrası 3-5 yılda bir kolonoskopi yöntemiyle kolon tarama önerilmektedir. Kolonoskopi işleminde şüpheli bir durumsaptanırsa bu aralık kısalır.Aile öyküsü varsa 50 yaş öncesimutlaka yılda bir kez kolonoskopi yaptırmalı.
GEBELiKTEN 3 AY ÖNCE DOKTORA GiDiN
Çocuk sahibi olmak insanınhayatında verdiği enönemli kararlardan biridir. Bu zor karar sonrası kadının gebelik öncesi ruhsal ve fiziksel olarak hazırlanması gerekir. Sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek, rahat doğum yapmak, sağlıklı çocuk sahibi olabilmek için hamilelikten en az 3 ay önce doktorla görüşmeye başlanmalı, sigara enkısa zamanda bırakılmalıdır. Anne ve babanında aile öyküsü genetik hastalık açısından önemlidir. İyi bir anamnez, genel fizik ve jinekolojik muayene yapılmalı.Boy, kilo, kan basıncı, rutinkantahlilleri, kangrubu, hepatit B, kızamıkçık, toksoplazma gibi viral testler yapılmalı, kızamıkçık içinbağışıklık tespit edilmezse aşı yapılmalı ve aşı sonrası 3 ay gebe kalınmamalıdır. Sistemik bir hastalık varsa ilgili branşla görüştürülmelidir.
CiLDiNiZ DE DÜZENLi BAKIM iSTER
Her yıl düzenli olarak dermatoloji uzmanının kapısını çalmak da sağlık için yaptırılması gerekenlerin bir parçası. Özellikle vücutta çok sayıda ben ve ailede cilt kanseri öyküsü varsa bu durum muayenenin önemini daha da artırıyor. Çünkü benler ölümcül bir kanser olan melanom riski taşıyor; ancak erken tanıyla cilt üzerindeki değişiklikler kanserleşmeden tespit edilebiliyor.
MENOPOZA KARŞI KEMiK ÖLÇÜMÜ
Kadınlarda menopoz sonrası ilk beş yıl osteoporozun (kemik erimesi) en yoğun olduğu dönemdir. Menopozla kendini gösteren kemik kırılmaları riski, osteoporoz tanısıyla konuyor. Özellikle ailede osteporoz varlığı, kemik mineral yoğunluğu (KMD) ölçümünün önemini artırıyor. KMD; hiçbir hazırlık gerektirmeden vücuda zarar vermeden özel bilgisayar programı ve hassas ölçüm yapan dansitometre cihazıyla yapılıyor. Bu yöntemle vücuttaki kemik yoğunluğu ölçülerek kemik erimesi riski tespit ediliyor.Menopoz sonrası doktor takiplerinde yılda bir KMD önerilmektedir.
Sağlıklı bir kadınlık için bu testleri atlamayın
Kadın olmak zor zanaat! Menopoz, kemik erimesi, meme ve rahim kanseri kadınların kâbuslarından sadece birkaçı...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4681 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Eskişehir'de Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi'nin değerlendirme toplantısı düzenlendiEskişehir Valiliği himayesinde, Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un koordinatörlüğünde yürütülen Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi'nin değerlendirme toplantısı yapıldı.
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına "normal doğum" çağrısı"Bugün Türkiye'de dünyaya gelen iki çocuktan birisi sezaryen ile doğuyor"
Kadın Danışma Merkezi Onlara Işık OluyorTepebaşı Belediyesi Kadın Danışma Merkezi psikososyal ve psikolojik destek, hukuki destek ve beslenme danışmanlığı gibi hizmetler ile kadınlara katkı...
Artan Küresel Sağlık Problemleri Ebelik Mesleğinin Önemini ArttırıyorDünya Ebeler Haftası çerçevesinde Türkiye Hastanesi tarafından düzenlenen bu yılki sempozyumun ana teması "Küresel Değişim ve Ebelik" oldu.
Medicana Sağlık Grubu'ndan "farklı yaş gruplarındaki kadınlar için" beslenme önerileriMedicana Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Dilara Durak: - "Gün içinde yeterli miktarda protein ve lif eklemek de büyük önem taşır, günlük olarak salata ve meyve tüketmeyi alışkanlık haline getirmek önemlidir"
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim