• BIST 9295.82
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 13 °C

Sağlıklı bir insan, günde 1 litre mineralli su içebilir

Sağlıklı bir insan, günde 1 litre mineralli su içebilir
Uzmanlar günlük sıvı gereksiniminin çoğumuzun “maden suyu” dediğimiz “mineralli sular”dan karşılanmasının insan sağlığına sayısız yararı olduğunu söylüyor.

Uzmanlar günlük sıvı gereksiniminin çoğumuzun “maden suyu” dediğimiz “mineralli sular”dan karşılanmasının insan sağlığına sayısız yararı olduğunu söylüyor. Türkiye’de gazlı klasik maden suyuyla (Ülkemizde mineralli suyun gazsız seçeneği bulunmuyor) ilgili yapılan en son araştırma, kişi başına yıllık tüketimin 6 litre olduğunu ortaya koyuyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Karagülle, Avrupa ülkelerinde kişi başına günlük tüketimin bile 1 litre civarında olduğuna dikkat çekerek bizdeki durumun yetersizliğine vurgu yapıyor

NE KADAR İÇMELİ?

Mineralli sular, gün boyu, bölünmüş dozlarda ve her türlü açlık ve tokluk durumunda tüketilebilir. Prof. Dr. Zeki Karagülle, sağlıklı bireylere günlük 2-2.5 litrelik su gereksinimini karşılamak için mineralli su tüketmeyi öneriyor. Bu sayede vücuda gerekli su alımının yanında magnezyum ve kalsiyum gibi değerli mineraller de girmiş oluyor. Prof. Karagülle, kişi başı günlük doğal mineralli su tüketme ihtiyacının 1 litresinin “gazlı doğal maden suyu”ndan, 1 litresinin ise “gazsız doğal düşük mineralli sular”dan karşılanmasının en ideali olduğunu söylüyor.

YARARLARI NELER?

Kalp hastalıklarına bağlı ani ölümlerin görülme sıklığı azalıyor, prostat ve meme kanserine daha az rastlanıyor.

Yüksek kalsiyum, kemikleri sağlamlaştırarak osteoporozdan koruyor.

Kalsiyum ve magnezyum, damar ve kasların düzenli çalışmasına yardımcı oluyor.

Mineralli sulardaki bikarbonat içeriği, asit fazlalığı ile seyreden mide fonksiyonlarında mide asidini düzenleyici, kanda asit-baz dengesinin bozulmasını önleyici, diyabette metabolizmayı destekleyici ve kan basıncını düzenleyici etki gösteriyor.

Mineralli sularda bulunan sülfat, karaciğerin, safrakesesi ve yollarının düzenli çalışmasına yardımcı oluyor

SPORDAN ÖNCE VE SONRA MUTLAKA

Mineralli sular, kalp-damar sistemi, boşaltım ve böbrek fonksiyonları ile tüm metabolizmanın sağlıklı çalışmasını sağlıyor. Ayrıca sinir, bağışıklık sistemi ve cilt fonksiyonları ile ilgili yararlı sonuçları da bulunuyor. Prof. Karagülle, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallere duyulan günlük gereksinimi belli oranda karşılayan mineralli suların her yaştan sağlıklı birey tarafından rahatlıkla tüketilebileceğini söylüyor. Spordan önce ve sonra içilecek olan mineralli sular, vücudun su kaybını önlemeye yarıyor. Ayrıca sıcak günlerde meydana gelen su kaybının önüne de mineralli su tüketimiyle geçilebiliyor. Sabah işe giden bir kişinin bir bardak soğuk maden suyu ile güne daha dinç ve enerjik başladığı belirtiliyor.

KİMLER SIK İÇMELİ?

* Gençler
* Ergenlik çağında olanlar
* Hamileler
* Menopoz sonrası kadınlar
* İleri yaştakiler

MAMALARDA KULLANILABİLİR

Bebeklerde anne sütünün vazgeçilmez bir besin ve sıvı kaynağı olduğu biliniyor. Bunun yanında ek beslenmeye geçildiğinde hazırlanacak mamaların gazsız ve uygun mineral kompozisyonlu maden suyu ile yapılmasının ideal bir mama karışımı olacağı belirtiliyor.

Ceyda Erenoğlu- Gazete Habertürk



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim