Haftanın 3 ila 5 günü düşük kardiyo içeren; hamile pilatesi, yüzme, yoga ve yürüyüş yapmanın esnekliğinizi artırıp stresi azalttığını belirten Egzersiz Uzmanı Elif Yakışırer "Hareket edebildiğiniz sürece hem siz hem de bebeğiniz mutlu olursunuz. Unutmayın bu egzersizi kilo alıp vermek için değil, daha sağlıklı olmak için yapıyoruz. Bu nedenle ağır egzersizden kaçınmalı, bitkinlik yapmayacak hareketleri tercih etmeliyiz" dedi.
Egzersiz boyunca 5-10 dakikalık kısa dinlenmeler gerçekleştirmenin önemine değinen Elif Yakışırer, "Egzersize başlamadan önce 5 dakika yavaş yavaş ısınma hareketleri yapılıp egzersize hazırlanmalı ve egzersiz sonlandırılırken de soğuma aşamasına geçilmeli" uyarısında bulundu.
HAFİF TEMPODA YÜRÜYÜŞ İDEAL
Gebelikte en uygun ve en risksiz, yapılması en kolay egzersizin yürüyüş olduğunu belirten Egzersiz Uzmanı Elif Yakışırer "Yürüyüşü yavaş veya hafif hızlı tempoda yapabilirsiniz. Kendinizi aşırı yormayacak, aşırı terletmeyecek kadar yaklaşık 30-45 dakika yürüyüş yeterli olacaktır" diye konuştu.
Omurgayı güçlendirecek sırt egzersizleri düzenli olarak yapılmasının önemine değinen Elif Yakışırer "6-9 ayda karın bölgesi büyür, hareket açısında daralmalar ve hareketlerde zorlanmalar meydana gelir. Oturur pozisyonda ve yan yatıp yaptığınız egzersizler sizi daha rahat hissettirecek, size uygun olarak yapılacak egzersizlerle doğum sırasında da kolaylık sağlayacaktır“ açıklamasında bulundu.
'PELVİK KASLARINIZI GÜÇLENDİRİN'
Sırt ve bel kaslarını güçlendirmenin gebelikte bel sırt ağrılarını engellemeye yardımcı olacağını aktaran Elif Yakışırer "Karın kaslarını güçlendirmek doğumu kolaylaştırır ve doğum sonrası normale çabuk dönmenizi sağlar. Pelvik kasları da doğum yolundaki kaslardır, bunların güçlendirilmesi doğumu kolaylaştırır ve doğum sonrası idrar torbası sarkması gibi şikayetleri önlemeye destek olur“ dedi.