• BIST 10075.17
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 12 °C

Sağlıklı beslenmede beş etkili yöntem!

Sağlıklı beslenmede beş etkili yöntem!
Kilo vermeye başlamak ve yeni bir beslenme modeli oluşturmak gibi fikirler sizi korkutuyor olabilir. Büyük değişimlerden önce küçük adımlar atmak işinizi kolaylaştırabilir...

Büyük değişimlerden önce küçük adımlar atmak işinizi kolaylaştırabilir
Aslında haksız değilsiniz çünkü değişim çoğu zaman bildiğimiz alandan uzaklaşmak ve bilinmeze doğru hareket etmek anlamına gelir. Küçük değişimlerle işe başlamak daha cesaret verici olabilir. Küçük hedefler için belirli süreler koyabilirsiniz kendinize. Her bir değişim için bir hafta veya bir ay gibi. Şimdi size kolayca başlayabileceğinizi düşündüğüm özellikle de stresli zamanlarda işinize yarayacak beş pratik öneri vereceğim.

1- Yemeklerinize ve salataya narenciye meyvelerinden ekleyebilirsiniz
Portakal, greyfurt, limon, ıhlamur ve kivi çok iyi seçimlerdir. Bu meyveler C vitamini bakımından zengindir. Araştırmalar C vitamininin kolesterol ve tansiyonu düşürdüğünü, stresli durumlarda diğer fizyolojik reaksiyonlara yardım ettiğini göstermiştir. Aşırı yağlı, şekerli veya mayonezli salata sosları yerine narenciye kullanabilirsiniz.

2- Tam tahıllı karbonhidratlara yönelin
Tüm karbonhidratlar geçici olarak beyin kimyasallarından serotonin seviyesini yükseltir ve kendimizi iyi hissettirir. Ancak bizi rahatlatan ve konforlu hissettiren tüm karbonhidratların uzun vadede sağlığımızı da rahatlatacağını söyleyemeyiz. Patates cipsi bir karbonhidrattır ama yağı da yüksektir. Kurabiye karbonhidrattır ama içindeki yağ ve şeker sebebiyle fazla miktarda yenmesini önermeyiz. Bu seçimlerinizin sıklığını azaltıp yerine tam tahıllı karbonhidratlar koyabilirsiniz.

3- Bir fincan çay demleyin

Yeşil, siyah ve beyaz çay aynı bitkinin farklı fermantasyonu sonucu soframıza gelir. Şekersiz içildiklerinde kilo kontrolüne yardımcı olurlar. Acıktığınızda sıcak bir çay içmek, yanına kuru meyve eklemek tokluk hissi yaratacaktır. Çay seçimlerinde ıhlamur, melisa ve adaçayını da ihmal etmeyin.

4- Koyu yeşil yapraklı sebzeleri seçin
Brokoli, kara lahana, brüksek lahanası, ıspanak B vitamini ve antioksidan bakımından zengin. Araştırmalar gösteriyor ki, B grubu vitaminleri düşük seviyelerde olan insanlar, normal seviyelerde olanlara nazaran depresif özellikler göstermeye daha meyilli oluyor. İçerdikleri lifler sebebiyle bağırsak hareketlerine yardımcı olan bu sebzeler, kolesterolü yüksek olanlarında daha sık tercih etmeleri gereken grupta. Bu sebzelerin sıcak veya zeytinyağlı yemeğini yapmak, buharda pişirip salatanıza eklemek, tam buğday unu ve az yağla fırında mücver pişirmek seçenekler arasında.

5- Yağlı tohumlarla ara öğün
Fındık, badem ve ceviz içerdikleri yağlar nedeniyle kalp-damar sağlığına faydalıdır. Aynı zamanda yağlı olmaları midede uzun süre kalıp tokluk hissini uzatmaları avantajını da sağlar. Omega-3 kaynağı ceviz, proteini yüksek fındık ve magnezyum bakımından zengin bademi mutlaka günlük beslenmenizde bulundurun. Ancak miktarlara dikkat! Her gün 3 ceviz veya 10 badem ya da 10 fındık limitlerinde kalmaya çalışın çünkü bu miktarlar 1 tatlı kaşığı yağla aynı kaloriye sahiptir.

Dilara Koçak

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3558 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim