• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlıklı beslenmede basit ipuçları

Sağlıklı beslenmede basit ipuçları
Mevsim geçişlerinde soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski artıyor. Uzmanlar, sonbahar aylarında,..

Uzmanlar, sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar da daha sık görülmeye başlıyor. Soğuk algınlıkları, grip ve bronşit pusuda bekleyen hastalıkların başında geliyor. Vücut direncinin azaldığı bu dönemde sağlıklı beslenmek büyük önem taşıyor. Havaların soğumasıyla birlikte insan metabolizmasında bir takım değişikliklerin olacağını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, bu dönemde de her besin grubundan yeterli miktarda alınmasını tavsiye etti. Demir, "Havaların hafiften soğumasıyla beraber insan metabolizmasında bir takım değişiklikler oluyor. Kimilerin iştahı açılabiliyor. Kimilerin de ise depresif bir ruh hali ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla bu durumlar, insanların beslenmesine çok ciddi anlamda yansıyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme bir takım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor" dedi.

ÜŞÜDÜĞÜMÜZ İÇİN HASTA OLMUYORUZ!
"Havaların soğumasıyla hastalık arasındaki temel nedenin bilinmesinin faydalı olduğunu dile getiren Demir, "Aslında üşüdüğümüz için hasta olmuyoruz. Biz, bakterileri yaşaması için daha uygun zemin oluştuğunda zaman hasta oluyoruz. Bu bağlamda da bağışıklık sistemini güçlü tutmak lazım" ifadesini kullandı.

VİTAMİN DEPOSU MEYVELER
Bu noktada vitamin ve minerallere değinilebileceğini dile getiren Demir, "Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Örneğin A vitamini için domates, salça; turunçgillerde, kuşburnu ve kırmızı biber de yoğun olarak bulunan C vitamini ve bitkisel yağlarda bulunan E vitamini tüketmeyi ihmal etmeyin" şeklinde konuştu

CEVİZ VE BADEMİ EKSİK ETMEYİN
Ceviz ve bademin de kışın eksik edilmemesinin altını çizen Demir, ancak çerez grubunun fazla tüketilmesinin yarardan çok zararının olacağını dile getirdi. Demir, "Ceviz ve badem çok lezzetli ve çok yenen yiyecekler. Ancak çok tüketildiği zaman obeziteye neden oluyor. Her gün küçük bir avuç tüketmek lazım" dedi.

SEBZE VE MEYVELERİ DOĞRU MU TÜKETİYORUZ?
Sebze ve meyvenin tüketilmesinde doğru bilinen pek çok yanlışın bulunduğunu dile getiren Demir, "Vitaminler çok narin besin öğeleridir. Onları yanlış tükettiğinizde size hiçbir faydası olmuyor. Bir elmayı elinize alıp ısıra ısıra yediğinizde hiçbir problem yok. Bu çok sağlıklı bir yöntem. Ama siz bununla yetinmeyerek kabuğunu soyduğunuzda çok büyük hem vitamin hem de lif kaybı oluyor. Dolayısıyla ısırarak yemekle soymak arasında ciddi farklar var" diye konuştu.

KABUKLARINI İNCE SOYUN
"Meyve sebzeleri kabuğu soyulanları soymadan tüketin, eğer soyulacaksa portakal, muz, mandalina gibi meyveleri mümkün olduğunca ince soyarak tüketiniz" diyen Demir, "Mesela portakal üzerindeki o beyaz partiküller çok faydalıdır. Onları soymayın. Sadece kalın kısmının kabuğu soyup gerisini yemek lazım" dedi.

BUHARDA HAŞLAMA YÖNTEMİNİ DENENİZ Mİ?
Sebzelerin çiğ tüketmenin mantıklı olduğunu aktaran Demir, sebzelerin piştiği zaman ciddi bir vitamin kaybına uğradığını anlattı. Demir, "Çiğ tüketilenleri çiğ tüketeceğiz. Eğer haşlamamız gerekiyorsa da buharda haşlama yöntemi, en sağlıklı yöntemdir. Buharda haşlandığı zaman vitamin kaybı minimum olur" diye konuştu.

PİŞME SÜRESİNİ KISALTIN
Suda haşlamayı çok önermediklerini anlatan Demir, illa ki suda haşlanacaksa çok az su koyulmasını önerdi. Mutlaka tencerenin ağzının kapalı tutulması gerektiğini dile getiren Demir "Pişme süresi ne kadar kısa olursa vitamin kaybı da o kadar az olur" şeklinde konuştu.

DOĞRU SALATA YAPMA TEKNİKLERİ
Salata yaparken sebzelerin büyük büyük doğranmasının daha faydalı olduğunun altını çizen

Demir, doğru salata yapma tekniklerini şöyle sıraladı: "Eğer doğranan malzeme hemen tüketilmeyecekse, sebzelerin üzerinin kapatılması en mantıklı olanıdır. Çünkü bir marulu, maydanozu doğradığınız zaman onların havayla olan temas düzeyleri artıyor. Havayla temas düzeyi artınca da vitamin kaybı da artıyor" Metal olan malzemelerin vitamin kaybını arttırdığını anlatan Demir, cam bıçak kullanılabileceğini de sözlerine ekledi.

Münevver ÇAKIRTAŞ



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim