• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlıklı beslenme yaşam tarzı olmalı

Sağlıklı beslenme yaşam tarzı olmalı
Toplum sağlığının korunmasında beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması,..

Toplum sağlığının korunmasında beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, sağlığın korunması ve yaşam kalitesinin arttırılması için sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek gerektiğini belirtiyor.

Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Beslenme veDiyetUzmanı Ayşe Dinç, beslenmenin; sadece açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak veya canının istediği şeyleri yemek anlamına gelmeyeceğini söyledi. Dinç, beslenmenin; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak anlamına geldiğini kaydetti.

Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirten Dinç, "Besin öğelerinin vücudun ihtiyacı olan miktarlardan daha az alınması durumunda yetersiz beslenme, vücudun ihtiyacı olan miktarlardan daha fazla alınması durumunda ise dengesiz beslenme durumu ortaya çıkmaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin önlenmesi ve sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılmasında beslenme eğitimi büyük önem taşımaktadır." dedi.

ET VE YUMURTAYI İHMAL ETMEYİN
Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Dinç, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün sağlıklı beslenmeyi 12 maddede topladığını dile getirdi.

Günlük tüketilen besinlerin çeşitli olmasına özen gösterilmesini isteyen Dinç, hayvansal kaynaklı besinlerin iyi kalite protein içermekle birlikte yağ oranının yüksek olduğu göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Bitkisel kaynaklı besinlere ağırlık verilerek dengeli bir beslenme alışkanlığının sağlanmasını tavsiye eden Dinç şöyle devam etti: "Yeterli protein alımı için mutlaka et, yumurta, süt, yoğurt tüketilmeli, fakat bunların az yağlı olanları tercih edilmelidir. Örneğin et olarak sucuk, salam, sosis tüketmek yerine yağsız dana eti, tavuk ve balık etini tercih edin. Günde birkaç kez tahıl grubu besinler (ekmek, makarna, pirinç gibi) tüketilmelidir. Günde birkaç kez bölgesel olarak bulunabilen, çeşitli taze sebze ve meyvelerden tüketilmelidir. Her öğünde mutlaka taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyveleri bulundukları mevsimde tüketin. Uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı, boya uygun vücut ağırlığını korumaktır. Her gün düzenli olarak yürüyüş yapın. Yürüme mesafesindeki yerlere gitmek için aracınızı kullanmayın. Ev ve işyerinizde asansör yerine merdiveni kullanın".

DOYMAMIŞ YAĞLARI TERCİH EDİN
Diyetle yağ alımının kontrol edilmesini isteyen Ayşe Dinç, doymuş yağlar (tereyağı, kuyruk yağı) yerine, doymamış yağların ( ayçiçeği, mısırözü, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar) tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Yağlı kırmızı etler ve kırmızı et ürünleri yerine balık, tavuk ve yağsız etler ile kuru baklagillerin (kuru fasulye, nohut, mercimek gibi) tavsiye eden Dinç, "Süt ve süt ürünleri kullanılmalı (yoğurt, peynir vb.), ancak bunlar az yağlı ve az tuzlu olmalıdır. Süt ve süt ürünleri sağlıklı kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum yönünden en zengin besinlerdir. Basit karbonhidratlar ya da basit şekerler yerine (çay şekeri gibi), kompleks karbonhidratlar (tahıllar, kuru baklagiller gibi) tercih edilmeli, şekerli içecek ve tatlıların tüketim sıklığı sınırlandırılmalıdır." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7297 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim