• BIST 10002.29
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 10 °C

Sağlıklı beslenenler yeterli biotin alıyor!

Sağlıklı beslenenler yeterli biotin alıyor!
Pırıl pırıl parlayan saçlar, güçlü tırnaklar, sağlıklı bir cilt... Tüm bunların yolu sağlıklı beslenmekten geçse de dikkat edilmesi gereken bir vitamin var; biotin.

 

Besinler yoluyla alınabilen ancak ince bağırsak tarafından da üretilen bu vitamin, aşırı antibiyotik kullanımı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ya da bazı ilaçlar nedeniyle vücutta tam olarak sentezlenemiyor. Bu durumun da saç dökülmesi, tırnak kırılması, hatta şeker düzeyinde dengesizliklere yol açtığını belirten Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Pakize Gizem Akgül, bağırsak sağlığının önemine dikkat çekiyor.

Biotin, B7 ya da H vitamini olarak da biliniyor. İnce bağırsak bakterileri tarafından da salgılanan bu vitaminin suda çözünebilir olduğunu belirten Pakize Gizem Akgül, “Biotin, vücudumuz için çok önemli enzim aktivitelerinde rol oynar. Bu vitaminin protein sentezindeki ve keratin üretimindeki işlevi, sağlıklı tırnak ve saç büyümesine katkısı sağlar. Bu konuda yapılan 18 araştırmanın sonuçlarının derlendiği bir makaleye göre de biotin eksikliği olan kişilere bu vitamin verildiğinde tırnaklar ve saçlar uzuyor. Biotin eksikliği ise demir metabolizmasında bozulmaya yol açıyor” diyor.

Biotin, gıdalarda buluna bir vitamin. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenildiğinde eksikliği görülmüyor. Ancak kimi beslenme alışkanlıkları ve bazı ilaçlar nedeniyle biotin alımı ve işlenmesinde sorun olabiliyor. Çiğ yumurtada bulunan avidin proteininin biotinin vücutta kullanımını engellediğine işaret eden Pakize Gizem Akgül, “Yumurtayı pişirerek tüketmek, vücudumuz için en sağlıklı yöntemdir. Sürekli çiğ yumurta tüketen kişilerde biotin yetersizliği görülebilir. Saç dökülmesi, deri yaraları görülebilir’” diye bilgi veriyor. Yetişkinlerin günlük biotin tüketimi ihtiyacının 30 mikrogram olduğunu kaydeden Pakize Gizem Akgül, karaciğer, yumurta sarısı, soya unu, etler ve mayanın en güçlü biotin kaynakları olduğunu belirtiyor. Bu besinlerin yanı sıra parlak ve güzel bir cilt için süt ve süt ürünleri ile, domates, mantar, çiğ badem, karnabahar, greyfurt ve kuru baklagiller gibi ürünleri sofralardan eksik etmemek gerektiğini kaydeden Pakize Gizem Akgül, şöyle devam ediyor:

“Sağlıklı bağırsak florası demek sağlıklı bir cildin anahtarı olabilir, bağırsak floranızı besleyin, probiyotik içeriği zengin kefir, probiyotikle zenginleştirilmiş ürünlere günlük beslenmenizde mutlaka yer verin. Mutluluğunuzu etkileyen pek çok hormon da bağırsaklarda salgılanıyor. Yani sağlıklı bağırsak, mutlu hayat, parlayan cilt, saçlar ve tırnaklar anlamına geliyor.”

Günlük ihtiyacı kolay karşılanan bir vitamin olmasına karşın uzun süreli antibiyotik kullanımını bağırsak florasını bozduğu için biotin sentezinin de olumsuz etkilenmesine neden olabildiğini kaydeden Pakize Gizem Akgül, “Ayrıca epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da biotinin sentezlenmesini etkilediği için yetersizlik yapabiliyor” diyor.

Hamilelik döneminde ve siroz hastalığında biotin ihtiyacının arttığını ifade eden Pakize Gizem Akgül, “Dikkat etmesi gereken bir grubu da diyabet hastaları oluşturuyor. Çünkü biotin, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan bir vitamin. Çünkü biotin, yağ asitleri sentezinin metabolizmasına katılarak glikoz kullanımını olumlu etkiler ve kan şekerinin düşmesine yardımcı olarak kan şekerini dengeleyebilir” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2056 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim