• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık turizminden 5 milyar $ kazanabiliriz

Sağlık turizminden 5 milyar $ kazanabiliriz
Türkiye - “Healtex Medikal Turizm ve Türkiye’nin Sağlığı Fuarı” düzenleyen şirket Travel Extra Fuarcılık’ın Başkanı Yalçın Avcı (sağda) ve ana sponsor Çam Ecza Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gemici, fuarın ilgili herşeyi arkadaşımız Betül Altınbaş’a

Türkiye - “Healtex Medikal Turizm ve Türkiye’nin Sağlığı Fuarı” düzenleyen şirket Travel Extra Fuarcılık’ın Başkanı Yalçın Avcı (sağda) ve ana sponsor Çam Ecza Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gemici, fuarın ilgili herşeyi arkadaşımız Betül Altınbaş’a anlattı. * 23-25 Kasım’da düzenlenecek dünyanın ilk ve tek medikal turizm ve sağlık fuarı “Healthex” aracılığıyla birçok seçkin hastanemiz, dünya devleriyle bir araya gelecek. * Fuarı düzenleyen şirketin başkanı Yalçın Avcı’ya göre; sağlık turizminde her türlü kaynağa sahip olan Türkiye’ye doğru yatırımlarla, 5 yılda 2 milyon hasta çekilebilir.

Türkiye sağlık turizminde dünyaya açılıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek “Healthex Medikal Turizm ve Türkiye’nin Sağlığı Fuarı”, birçok seçkin hastanemizi, dünya devi sigorta şirketleri ve ziyaretçilerle bir araya getirerek sağlık anlaşmaları yapmalarına öncülük edecek. Organizasyonun arkasındaki şirket; Travel Extra Fuarcılık. Şirketin Başkanı Yalçın Avcı, iki yıldır ülkemizin sağlık turizminde hak ettiği yeri bulması için çaba harcıyor. Fuarın bu yılki ana sponsoru ise, soğuk zincir uygulamaları konusundaki başarıları ile sektörün tercihi olan Çam Ecza Grup. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gemici. Sayın Gemici’ye, Healthex’e neden sponsor olduklarını sorduğumuzda şirket olarak bu yıl 15. yıllarını kutladıklarını ve artık sosyal sorumluluk projelerine destek vererek ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak istediklerini büyük bir gururla ifade etti. 23-25 Kasım 2007 tarihlerinde WOW Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan fuarda; medikal ve sağlık turizmi konusunda Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelin uluslararası platformda tanıtımı amacıyla kollarını sıvadıklarını anlatan Sayın Gemici ve Avcı ile, sağlık turizminde ülkemizin yeri, fuarın amacı, faydaları ve ilaç sektörünü konuştuk.

Potansiyelimiz var
* B.A: “Healtex Medikal Turizm ve Türkiye’nin Sağlığı Fuarı”nın amacı nedir?
Y.A: Yıllardır turizm sektörünün içerisindeyim ve dünya çapında fuar organizasyonlarında bulundum. Şartlar müsait olduğu halde ülkemizde sağlık turizminde mesafe kat edemedik. Turizm ve fuar tecrübelerimi bu alanda kullanmak istedim. Sağlık sektörünün duayenleri ve yetkili makamları ile görüşmelerim sonucunda da ilk olarak geçen yıl Healtex fuarını gerçekleştirdik. Önemli bir jeotermal kuşak üzerinde yer alan Türkiye, kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyanın sayılı ülkeleri arasında görülmektedir. Baktığınızda özellikle İstanbul dünyanın başlıca sağlık merkezlerinden biri olabilmek için gereken bilgi, teknoloji ve insan kaynağına sahip. Bu iddiamızı gerçekleştirmek ve uluslararası platformda yerimizi alabilmek hedefiyle güçlü bir sektörel fuara da ihtiyacı vardı. Healthex’in bu açığımıza fayda sağlayacağını düşündük. Diğer taraftan işin ekonomik kazancına bakıldığında da hedefimiz; 5-10 yıllık süre içinde Türkiye’ye 2 milyon hasta ve 5 milyar dolarlık döviz girdisi sağlamak.

Tüm sektörler bir arada
* B.A: Fuarımızın dünyada bir
örneği yok dediniz?
Y.A: Evet, fuar ilk ve tek medikal turizm fuarıdır. Aynı zamanda Türk sağlık sektörünün tüm unsurlarının buluştuğu bir sağlık fuarı özelliğini taşımaktadır.

10 bin kişi bekleniyor
* B.A: Fuarın katılımcıları kimler olacak?
Y.A: Fuara özel hastaneler, sağlık kuruluşları, klinikler, medikal firmalar, göz, diş, estetik, tüp bebek ile kulak-burun-boğaz hastaneleri, görüntüleme merkezleri, sigorta şirketleri, ilaç ve ecza firmaları, medikal SPA merkezleri, termal oteller ve klinikler katılacak.
* B.A: Bu yıl yurt dışından misafirleriniz kimler olacak?
Y.A: Almanya, Avusturya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerden 15 ile 20 yabancı sigorta şirketi iştirak edecek fuarımıza. Arnavutluk, Kosova ve Azerbaycan’dan, doktorlar ve sağlık turizmi acenteleri katılacak. 150’si yabancı olmak üzere 300’e yakın sağlık profesyonelinin bir araya geleceği fuarı 10 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz.

Bilgi alışverişi yapılacak
* B.A: Fuara yurt dışından hastaneler
katılmıyor sanırım?
Y.A: Hayır. Amacımız daha çok kendi hastanelerimizi dünyaya tanıtmak ancak dünyanın çeşitli yerlerindeki hastanelerden de bu konuda talep var.
* B.A: Fuar programı nasıl?
Y.A:Tıp alanındaki yeni gelişmeler, tedavi sistemleri, sağlık otoritelerinin sunumları, paneller ve etkinlikler olacak. Katılımcılar, sağlık kuruluşlarımızı ve imkanlarını tanıma fırsatı bulacak. Ziyaretçiler de, katılımcı kuruluşlarla aktif iletişim kurarak, tıp alanındaki son gelişmeler ve yenilikler hakkında bilgi alışverişinde bulunabilecek.


Türkiye, tren kaçmadan marka olmalı
* B.A: Sağlık turizminde aktif rol alabilmek için teknolojinizin ve iş bilginizin yanı sıra dil bilen yardımcı personel istihdamı da çok önemli diye düşünüyorum.
Y.A: Elbette öyle. Sağlık kuruluşlarımız “her şey hemen olsun” diyorlar ama uluslararası hizmete daha tam olarak hazır değiller.
* B.A: Hedefimiz 5 milyar dolarlık döviz girdisi sağlamaktır dediniz. Sanırım bu tek başına sizin veya hastanelerin gayretleriyle kolay olmayacaktır. Bu hedefe ulaşmak için sağlık turizmi yapılacak ülkelerin hükümetleri ile bizim hükümetimizin de daha yakın bir çalışma içine girmesi işlerin daha kolay hale gelmesi bakımından önemli.
Y.A: Çok doğru, biz özellikle Azerbaycan, Arnavutluk, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerden Türkiye’ye hasta çekmek istiyoruz. Sağlık turizmi devlet kontrolüyle geliştirilebilir. Sağlık bakanlığının düzenlemeyi, turizm bakanlığının ise pazarlamayı yapması lazım. Sağlık turizmi trenini kaçırmadan Türkiye’yi bir dünya markası yapmalıyız. Bu da ancak iş birliği ile olur.

İş birliği yapmalıyız
* B.A: Fuarınızın açılışını geçen yıl Turizm Bakanımız Sayın Atilla Koç yapmıştı. Bu yıl kimi bekliyorsunuz?
Y.A: Başbakanımızı da davet ettik ama gündemi biliyorsunuz şu an. Turizm ve Sağlık Bakanlarımız gelecek.
* B.A: Fuarla ilgili olarak buradan duyurmak istediğiniz bir husus var mı?
Y.A: Turizm 25 yıl önce rahmetli Turgut Özal’ın girişimi ile bu noktaya geldi. Medikal turizmde ise, bu konuyu bizler başlattık ve zamana ihtiyaç var. Kendimize zaman tanıyıp bir taraftan da hizmete hazır hale gelmek için çok çalışmak lazım.
H.G: Sağlıkla ilgili her alana, yabancı yatırımcılar açısından büyük ilgi var. Bu durumu, fırsata çevirebilmemiz için sağlık sektöründe faaliyet gösteren tüm yatırımcıların iş birliği yapması gerektiğine inanıyorum. Sektörün yanı sıra, yatırımcı, üniversite, devlet ile medya da destek olmalı.


Hastane ve eleman üstünlüğümüz var
* B.A: Ülkemizin dünya ile kıyaslandığında sağlık turizmi içerisindeki durumu nedir?
H.G: Son yıllarda yeni kurulan hastanelerimiz tüp bebek, diş tedavi, saç ekim ve estetik merkezlerinin yanı sıra SPA ve termal tesisleriyle de Avrupa, ABD ve Rusya’dan binlerce hasta çekiyor; çok daha fazlasını çekebilecek potansiyele sahip. Sağlık turizminde Hindistan ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler bizim çok üzerimizde pay alıyor. Oysa Türkiye, bu iki ülkeyi yakalayabilecek potansiyele sahip. Bu yüzden, “Healthex”, Türk sağlık turizmi için iyi bir fırsat platformu olacak. Ayrıca sağlık turizmindeki yükselişin aynı zamanda Türk ilaç sektörüne de katkıda bulunacağını düşünüyorum.

‘Sağlık turisti’ tek seferde 4-5 bin dolar kazandırır
Y.A: Şu hususu da müsaade ederseniz ben eklemek isterim. AB ülkeleri bize göre her konuda gelişmiş durumda. Ancak sağlık sektörüne baktığımızda aynı gelişmenin olduğunu çok rahat söyleyemeyiz. İngiltere’de doktora giden insanlara bir MR çekimi için bile 6-7 ay sonrasında randevu veriliyor. Oysa bizim ülkemizde özel sağlık kuruluşları sayesinde tedavi olmanız, kontrolden geçmeniz çok daha kolay. İngiltere’de bu hastalar, gerektiğinde Hindistan’a, Tayland’a gitmek zorunda kalıyor.
* B.A: Bizde tedavi maliyetleri de çok uygun sanırım...
Y.A: Öyle tabii. Ülkelerine göre neredeyse dörtte bir fiyatında. Üstelik Türkiye’de sağlık teknolojisinin üst seviyede olması teşhis ve tedavi kalitesini artırmakta; ülkemizde tedavileri için kalmaları gereken süreyi minimuma indirmektedir.
* B.A: Daha çok hangi tedaviler için ülkemiz tercih ediliyor?
H.G: Yapılan araştırmalar, diğer ülkelerden sağlık turizmi amacıyla ülkemize gelen insanların ağırlıklı olarak göz ve diş rahatsızlıklarının tedavisi için yoğunlaştığını göstermekte.
* B.A: Peki Avrupa ile bu konuda ilişkilerimiz nasıl? Ülkemize AB’den hasta geliyor mu?
Y.A. Doğrusu istediğimiz noktada değiliz. AB’de sağlık hizmetini dışarıdan alanların sayısı oldukça fazla. Bir devlet politikası olarak medikal turizme sahip çıkılmalı. Her yıl 20-25 bin hasta geliyor. Normal turistin bıraktığı döviz miktarı 700 dolarsa, hastalar 4-5 bin dolar harcıyor. Dünyada sağlık turizmi hareketlerinin çok büyük rakamlara ulaşmasıyla Türkiye’nin de diğer ülkeler karşı sahip olduğu hastane ve kaliteli eleman üstünlüğünün avantajını kullanarak pastadan aldığı payı büyütmesinin zamanı gelmiştir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4535 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim