• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 12 °C

Sağlık turizminde Türkiye, Libya'nın gözdesi oldu

Sağlık turizminde Türkiye, Libya'nın gözdesi oldu
Sağlık turizminde önemli bir potansiyele sahip ve yükselen pazar konumunda olan Türkiye, 2013 yılında Libya'nın gözdesi oldu.

Türkiye'ye sağlık turizmi için gelen ülkelerin başında yer alan ve son 5 yıldır turist sayısı anlamında birinciliği elinden bırakmayan Almanya, bu yıl liderliğini Libya'ya kaptırdı.

Bu yılın 11 aylık verilerine göre, Türkiye'yi sağlık turizmi için tercih eden ilk 10 ülke sırasıyla Libya, Irak, Almanya, Azerbaycan,Hollanda, Bulgaristan, Rusya, Suriye, Gürcistan ve Fransa oldu.

Buna göre, Türkiye'ye Libya'dan 10 bin 322 turist gelirken, bunu 9 bin 579 kişi ile Irak, 8 bin 317 kişi ile Almanya, 6 bin 106 kişi ile Azerbaycan, 2 bin 892 kişi ile Hollanda izledi. Bulgaristan'dan 2 bin 813, Rusya'dan 2 bin 598, Suriye'den bin 776, Gürcistan'dan bin 637, Fransa'dan da bin 156 kişi geldi.

2012 yılında Türkiye'yi sağlık turizmi için tercih eden ülkelerin başında Almanya, Libya, Rusya, Irak ve Hollanda yer alıyordu. Öte yandan bu yılın ilk 11 ayında Türkiye'ye sağlık turizmi için gelen turist sayısı 224 bini aştı.

Turistler, sağlık hizmetinde ağırlıklı olarak özel hastanelere yönelirken, tedavi için öncelikli olarak kulak burun boğaz, onkoloji, iç hastalıkları, ortopedi, üroloji, kardiyoloji ve beyin cerrahı alanlarını tercih etti.

Amaç dünyada ilk 10'a girebilmek

Türkiye Sağlık Turizmi Derneği Genel Sekreteri Enginer Birdal, yaptığı açıklamada, dünyada artık insanların iyileşmenin yanı sıra daha sağlıklı, zinde ve uzun ömürlü yaşamak için sağlık sektörüne yöneldiğini belirtirken, Türkiye'nin tam da bu noktada sağlık turizmindeki potansiyelini kullanmaya başladığını söyledi.

Türkiye'de eskiden 'sağlık sektörü' denildiğinde akla hastanede uzun kuyruklarda sırada bekleyen hastaların geldiğini anlatan Birdal, hükümetin sağlıkta dönüşüm programı sonrasında Türkiye'nin artık sağlıkta bir çok ülkeyle yarışır bir konuma ulaştığını, insanların artık spa, wellness, thallaso terapi gibi uygulamaları talep eder hale geldiğini ifade etti.

Türkiye'nin medikal turizmde dünyada yükselen pazar konumunda olduğuna işaret eden Birdal, termal turizm ve ileri yaş engelli turizminde de hizmet kalitesi ve rekabet gücünü artırmayı hedeflediğini bildirdi.

Dünya geneline bakıldığında sağlık turizminde en başarılı ülkelerin arasında Hindistan, Tayland, ABD, Malezya, Meksika, Güney Afrika, Brezilya, Kosta Rika'nın bulunduğunu anlatan Birdal, Almanya'nın sağlık turizminden elde ettiği gelirin de bir çok ülkeden fazla olduğunu, bu ülkenin sağlıkta daha çok Arap turistler tarafından tercih edildiğini söyledi.

Türkiye'nin dünyada sağlık turizmi destinasyonları içerisinde ilk 10'da yer almayı amaçladığını belirten Birdal, sağlık turizminde 2015 yılında yaklaşık 500 bin yabancı hasta, 7 milyar dolar gelir, 2023 yılında da 2 milyon yabancı hasta 20 milyar dolar gelir hedeflendiğini bildirdi.

Kendi şarkımızı söylemeliyiz

Türkiye'nin medikal sağlık alanında çok başarılı olduğunu, termal turizmi açısından da gerekli olan altyapıya paralel insan kaynağı ve tanıtımın artmasıyla, Türkiye'nin ciddi bir destinasyon haline geleceğini vurgulayan Birdal, şöyle devam etti:

"Sağlık turizminde kalite noktasında rekabet etmeliyiz. Biz Türkiye'ye medikal ya da termal turizm için gelen turistlere güneşimizi, denizimizi, kültürümüzü de promosyon olarak sunuyoruz. Türkiye ulaşımı kolay, herkesin rahat ve güven içerisinde hizmet alabileceği, binlerce yıllık tarihe ve kadim bir kültüre sahip ülke. Bizim gelen turistlere artılar sunmamız lazım. Sağlık turizminde birçok destinasyondan üstün taraflarımız var, Türkiye bugün sağlıkta çok konuşuluyor biz batıdan ve doğudan gelen bilgilerle kendi şarkımızı söylemeliyiz. Kaliteyi artırarak, sağlık turizminde gerek doğunun gerekse batının cazibe merkezi olmalıyız."

Ortadoğu ülkeleri pazarı, iyi değerlendirilmeli

Türkiye'ye gelen turist profilinde bu yıl Libya'nın ilk sırayı almasını da değerlendiren Birdal, "Türkiye ile Libya geçici hükümeti arasında sağlık alanında bir anlaşma yapıldı. Başbakanımız bu anlamda bir kapı açtı. Türkiye'de sosyal sigortası, özel sigortası olmayan hasta geri çevrilmedi. İç karmaşadan dolayı Libya'nın sağlık hizmetinin aksaması Türkiye'ye yansıdı. Özel sektör bu pazarı iyi değerlendirdi. Umarım bundan sonra da Ortadoğu ülkeleri için bu kazanımı sürdürürüz."

Termal turizminde dikkat çekmek için ortak pazarlama yoluna gidilmeli

Türkiye'nin termal kaynaklar açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu dile getiren Birdal, bugün Slovakya, Çek, Ukrayna İtalya gibi ülkelerin termal kaynaklarını Türkiye'den daha iyi kullandığını söyledi.

Termal turist sayısının artırılması için pazarlama çalışmalarına daha çok ağırlık verilmesi gerektiğine dikkati çeken Birdal, "Burada kurum değil il, il değil, ülke pazarlamalıyız. Termal turizm şehirleri ayrı değil, ortak pazarlama yoluna gitmeli. Bölgedeki havaalanının kullanılmasıyla beraber de doğrudan ulaşım sağlanarak, Afyon, Kütahya, Uşak'taki termal tesislerin daha çok müşteri çekeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3501 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim