Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Hacı Ömer Tontuş, dünyada pazar büyüklüğü 100 milyar doları aşan sağlık turizminin halen petrol ve kahve ticaretinden sonra en büyük sektör olduğunu vurguladı. Tontuş, İsrail, Hindistan, Güney Kore, Malezya gibi ülkelerin sağlık turizmine yönelik teşvik sisteminde Türkiye'yi örnek aldığını bildirdi. Dünya sağlık sektörünün önemli temsilcilerini Ankara'da buluşturacak HEALTH SUMEX 2016 hakkında da bilgi veren Tontuş SABAH Ankara'nın sorularını yanıtladı.
Sağlık turizmi pazarının gelişimi hakkında bilgi verir misiniz?
Sağlık turizminin bizde kullanılan anlamının dışında bir anlamı var. Türkiye'de sağlık turizmi denince hastanelere gelen hastalar anlaşılıyor. Ancak sağlık turizmi genelde rehabilite edici, özellikle bağımlılık ve yaşlılıkla alakalı konularda çaba sarf eden bir sektör. Türkiye açısından termal, yaşlı, engelli turizmi ve dünya için çok önemli bir sorun olan bağımlılıktan arındırma konusu önemli bir yere sahip. Buna ilaveten medikal turizmi koyarsak 5 tane alt başlık var.
Türkiye'nin rakipleri hangi ülkeler?
Dünyada petrol, kahve ticaretinden sonra bir diğer büyük başlık artık sağlık faaliyetleridir ve otomotiv sektörünün önüne geçmiştir. Bu sektörde de Türkiye yer almak istiyor. Örneğin Güney Amerika, Hindistan, Tayland ve Malezya önemli oyuncular. Bizim bulunduğumuz bölgede de Türkiye en büyük aktör. Ayrıca eski Doğu Bloğu ülkeleri dediğimiz ülkeler ve Balkan ülkeleri var, bir tarafta da Ortadoğu ülkeleri, kuzeyimizde Ukrayna, Gürcistan gibi ülkeler var.
Türkiye'de sağlık turizmi konusunda yeterli farkındalık var mı?
Türkiye'de önemli bir farkındalık var ama farkındalık sektörde bile birbirinden bağımsız, koordine olmadan yürüyor. Zaten bizim bütün çabamız da özellikle Şubat 2015'de yayınlanan Başbakanlık Genelgesi'nde de tüm çaba koordine bir şekilde sektörün yürütülmesi ve tek elden sürecin takip edilmesine dayanıyor. Türkiye olması gereken noktada değil. Bu koordinasyon bozukluğu önümüzdeki dönemde düzeltilecek. Çünkü Sağlık Turizmi Koordinasyon Kurulu kuruldu. Dolayısıyla sektör artık başıboş giden bir araç değil.
HEALTH SUMEX 2016 sağlık turizmi alanındaki gelişimimize ne tür katkılar sağlar?
Bir defa bu işin iyilerinin aynı masaya oturması çok önemli. Bunları aynı masaya oturtursanız, fonksiyonel sonuçları olur... Türkiye'nin de İngiltere'den gelen hastaların gittiği ağırlıkla 5 hastanesi var. Bu hastaneleri biz belirledik. Onları aynı masaya oturtursanız, 'evet güvenerek gönderebilirsiniz, bakın biz bu yenilikleri yaptık' mesajı açısından faydalı olur. Özellikle Ankara açısından bu etkinliğin bir kilometre taşı olduğuna inanıyorum.