• BIST 10028.28
  • Altın 3047.628
  • Dolar 35.4203
  • Euro 36.5033
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 12 °C

Sağlık sigortasında iflaslar başladı, Paniğe gerek yok

Sağlık sigortasında iflaslar başladı, Paniğe gerek yok
ALMANYA'da iflası görüşülmeye başlanan City BKK sağlık sigortası sandığının yanı sıra iki sağlık sigortasının daha iflas edebileceği belirtildi.

Sağlık sektöründe danışman olarak çalışan ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) yönetim kurulu üyesi Faize Berger, yasal hastalık sandıklarında yaşanan iflas ya da kapanmaların gelecekte de devam edebileceğini belirtti. Sistemin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için bazı tedbirlere ihtiyaç olduğunu belirten Faize Berger şunları söyledi:

“Yasal hastalık sandığı dediğimiz GKV'da rekabetle ilgili olarak iflas konusunda bir takım gelişmeler başladı. Görüşmelere başlayan City BKK'nın iflasını açıklamasına kesin gözüyle bakıyor. Bu aslında sürpriz bir olay değil. İçinde bulunduğumuz durumda politikacıların vereceği karar ve yönlendirmeleri önemli olacak. Şuan iflas durumunda olan ve somut olarak iflası görüşülen yasal hastalık sandıklarının üye sayısı az olan küçük birimler olduğunu görüyoruz. Bu sadece işletmeyi iyi işletememekten değil üye yapısındaki özelliklerden de kaynaklanabiliyor. Sağlık sigortalarının rekabet içinde çalışmasını yönlendirmesi beklenen enstrüman yeterince işlemiyor. Eğer büyük sandıklarda bu tür iflas konusu gündeme gelirse bir anda 150 milyon Euro değil, milyarlar bazında konuşmamız gerekiyor ve bunun karşılanması için çözümler gerekecek. Bu nedenle sistemde bir çökme, zincirleme şeklinde bir iflas durumu da oluşabilir ama sistemi sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi için tedbirlere ihtiyaç var.”

Paniğe gerek yok

İflası görüşülen City BKK'nın şuan 200 bin civarında üyesi bulunuyor. Durumu kritik olan diğer bir sağlık sigorta şirketi Düsseldorf'daki BKK Heilberufe'nin üye sayısı ise 240 bin civarında. Henüz resmi bir açıklama olmasa da bir haftadır iflas edebileceği konuşulan GBK'nın ise 25 bin üyesi bulunuyor. Faize Berger iflas eden sağlık sigorta şirketinin üyelerinin düşeceği durum hakkında ise şunları söyledi: “Sigortalıların paniğe kapılmasına hiç gerek yok. İflastan önce başlamış olan tedavilerin devam eden masrafları iflasın eşiğinde olan sigortalar tarafından karşılanacak. Yani ne hastaneler nede doktorlar faturalarının ödenmesi ile ilgili sorun yaşanmayacak. Ama yeni başlanacak olan tedaviler veya hizmetler iflas eden eski sigortalar tarafından karşılanmayacak. Üyelerin sağlık sigortaları hakkı ortadan kaybolmaz, bunun korunması devam eder. Yasal hastalık sandığı GKV'ye bağlı bir kuruluş iflas ettiği yada kapandığı zaman, kapandıktan 14 gün içinde üyelerin başka bir şirkette sigorta yapması gerekir. Hatta yasalarımıza göre herkes istediği sandıkta sigortalı olabilir. BKK City'nin iflasına karar verilirse durum şöyle olacak. Şu anda 200 bin civarında olan üyeleri başka sigorta şirketlerine dağılmak zorunda kalacaklar. Şu anki borçları ve kapanmadan dolayı oluşan işletme giderleri ise tabi ki ortadan kalkmıyor. Bu borcu yasal olarak yüklenmesi gereken BKK'ların çatı organizasyonu. Bu borcu karşılayabilmeleri için ise fazla prim almaları gerekecek. Sağlık giderlerinin karşılanması için hepimizin sorumluluk taşıması gerekiyor o yüzden bundan sonra sağlık sigortalarında bir düşüş beklemek mümkün değil. Sağlık sektöründe insanlarımız için ucuzlama beklememiz hayal olur, buna hazırlıklı olmamız gerek.”

Sigorta primleri artacak

Sağlık sigorta primlerinin gelecekte artmasının beklendiğinin altını çizen Berger, sağlık sigortalarının geçmişten günümüze durumlarını ise şu sözlerle anlattı: “Almanya'da 1883 yılında, Otto Bismarch zamanındaki krallık döneminde ilk sigorta yapıları oluşmaya başladı. 1991 yılında 1200 civarında yasak hastalık sandığı vardı. Bunlar 2006 yılında 253'e indi, 208 yılında 218 civarındaydı ve bu yılın Nisan ayı itibariyle 166 civarında. Bundan birkaç yıl önce politikacılar 50 tane sandıkla sistemin yürüyeceğini söylediler. Uzmanların beklediği, bu alanda hızlı bir sayı azalması olacak. Azalma ise kapanma tarzında ya da füzyon dediğimiz sağlık sigortası hizmeti veren sandıkların kendi aralarında birleşmesi şeklinde olacak. Birde Almanya'nın bir özelliği de yasal hastalık sandığı kuruluşları yapısı birbirinden farklı, yaşları ve meslek grupları olarak altı farklı grup içinde olarak ayrılıyor. Bu nedenle işletme sorunu olarak da farklılıklar ortaya çıkıyor. Bir işletme kapanma durumuna geldiğinde sadece iyi çalışmadığından değil, üyelerinin yapısındaki özelliklerden dolayı da kaynaklanabiliyor. City BKK örneğinde görüyoruz, onlar sene başında 8 Euro ek ödenek alma kararı veren sandıklar arasındaydı ve bunu yaptıktan sonra 254 bin üyeden 65 bini derhal bu sandıktan ayrılarak yeni sandıklara üye oldular. Sadece üye kaybından dolayı içine düştükleri bir zorluk değil, aynı zamanda üyelerinin çoğu 60 yaş üzeri olduklarından ve üyelerin çoğunluğu çok hastalıklı olduklarından bu sistemi yönetmeleri mümkün değil.”
 



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6185 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim