• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

Sağlık Serbest Bölgesi'nden yüzde 85 yabancı hastalar yararlanacak

Sağlık Serbest Bölgesi'nden yüzde 85 yabancı hastalar yararlanacak
Sağlıkta uzun süredir beklenen ‘Sağlık Serbest Bölgeleri (SSB)' çalışmasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın ‘Sağlık Serbest Bölgesi' ile ilgili yürüttüğü çalışmaları son aşamaya geldi. Uluslararası hastalara yönelik olacak bu bölgelerde

Sağlıkta uzun süredir beklenen ‘Sağlık Serbest Bölgeleri (SSB)' çalışmasında önemli gelişmeler yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın ‘Sağlık Serbest Bölgesi' ile ilgili yürüttüğü çalışmaları son aşamaya geldi. Uluslararası hastalara yönelik olacak bu bölgelerden yabancılar yüzde 85, Türk vatandaşları ise yüzde 15 oranında yararlanabilecek. Bu tesislerde SGK geçerli olmayacak. SSB'ler uluslararası havaalanına yakın, ulaşımı kolay yerlerde olacak.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı, ‘Sağlık Serbest Bölgesi (SSB) Çalışması' hazırladı. Sağlık Serbest Bölgesi kurulması ile yatırımcıya mali konularda ve vergi avantajı sağlanarak, bürokratik süreçler hızlandırılarak, sağlık hizmetin sunumu ve planlaması yapılacak. Ayrıca SSB'ler planlanacak, uygulamada istisnalar gelecek. Tıp turizmi, Termal Turizm, Yaşlı Turizmi konseptinde ayrı ayrı SSB'ler olabilecek. Yabancı sermaye girişini arttırılacak. İstihdam arttırılarak, kalifiye yabancı beyin göçü çekilecek. Yüksek tıbbi teknoloji girişini hızlandırılarak, Türkiye'yi bölgesinde sağlık alanında cazibe merkezi yapılması hedefleniyor.

Serbest Bölge avantajları şu şekilde sıralandı: "İşletmeciler için birçok vergi avantajlarından yararlanma imkanı (SSK primi, KDV, kurumlar vergisi vb. vergilerden muafiyet),Yatırımcı için ucuz altyapı ve yatırım imkanı. Başvuru ve faaliyet süresince her türlü bürokrasi en aza indirilir. Serbest bölgede sağlanan teşvik ve avantajlardan yerli ve yabancı bütün yatırımcılar eşit olarak yararlanır. Ülkemizdeki bazı mevzuatlar serbest bölgede uygulanmayabilir. Yüzde 100 yabancı yatırımcı gelebilir."

SGK İLE ANLAŞMA YAPILMAYACAK

Serbest bölgelerde Türkçe bilmeyen yabancı hekim ve hemşire çalıştırılabilecek. Yabancı hekimler çalışma izin belgesiz kısa süreli çalıştırılabilecek. SGK ile anlaşma yapılmayacak. Acil Sağlık Hizmetleri serbest bölge dışına verilmeyecek. Yüzde 85 oranında yabancı hasta bakılması öngörülmekte. Planlamada ç hekim, cihaz, yatak, fiziki şartlar bakımından çok esnek davranılacak. Yabancı dilde tanıtım ve reklam yurtdışına yönelik yapılacak. Mali sorumluluk sigortasında Türkiye'deki mevzuat geçerli olacak. SSB çok geniş alanda ve az sayıda olacak. Uluslararası havaalanına yakın, ulaşımı kolay olacak.

DÜNYA GENELİNDE TEK SSB DUBAİ'DE BULUNUYOR

Çalışma kapsamında dünya genelindeki Sağlık Serbest Bölgeleri tek tek incelendi. Dubai ve İran'da sağlık serbest bölgeleri bulunduğu belirtilen raporda, İran sağlık serbest bölgesinin proje olarak tasarlandığı ancak fonksiyonel olarak hayata geçmediği vurgulandı. Umman, Suudi Arabistan, Brezilya, Panama, Kosta Rika ve Meksika da ise sağlık serbest bölgesi kurma düşüncesinin bulunduğu kaydedildi.

Dubai Sağlık Serbest Bölgesi'nin dünyanın ilk sağlık serbest bölgesi olduğu vurgulanan raporda, "2002 yılında proje çalışmasına başlandı ve 2006 yılında faaliyete geçti. Ortalama 1.8 milyar dolar harcandı. 2 bin 400 şirket faaliyette. Bünyesinde 90 klinik ve 2 bin 500 lisanslı Sağlık çalışanı mevcut. 2 tam teşekküllü hastane görev yapmakta. 5 Yılda 330 bin ameliyat gerçekleştirildi." denildi.

YER VE İŞLETMECİYİ BAKANLAR KURULU İLAN EDECEK

Sağlık Serbest Bölgesinde hastane, rehabilitasyon merkezi gibi sağlık kuruluşları, termal turizm tesisleri, yaşlı tatil köyü / sağlıklı yaşam merkezleri, sağlık köyleri (Hastane,, Ar-Ge merkezleri, Sosyal Tesisler, Spor alanları), sağlık teknokentleri bulunacak. Raporda, SSB'lerin nerelerde kurulacağı ile ilgili şu bilgilere yer verildi; "Yatırımcı talep edip proje getirecek. Ekonomi Bakanlığı değerlendirerek, Sağlık Bakanlığından görüş alacak. Bakanlar kuruluna sevk edilip Bakanlar kuruluyla yer ve işletmeciyi ilan edilecek. Tercihen ulaşım kolay iş yapılabilecek bölgeler olacak."

SSB'ler için 2013-2014 yıllarında sırası ile şu çalışmalar yürütülecek: "Ekonomi Bakanlığının organizasyonunda SSB için Bakanlar Kurulu kararı hazırlanacak. Sağlık Bakanlığı, SSB yönetmeliği yayınlayacak. Sağlık serbest bölgesinin yeri ve işletmecisi bakanlar kurulunca ilan edilecek.Bölgenin altyapı ve planlaması imar çalışması yapılacak.Tanıtımlar yapılacak ve muhtelif yatırımcılar aranacak. Sağlık, eğitim, Ar-Ge merkezleri, teknokentler, sosyal tesisler kurulacak."

Bugün



Bu haber toplam 3677 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim