• BIST 9640.08
  • Altın 2937.802
  • Dolar 34.5954
  • Euro 36.5792
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

Sağlık Sektöründe En Çok Hemşire ve Eczacı Kalfası Aranıyor (Özel)

Sağlık Sektöründe En Çok Hemşire ve Eczacı Kalfası Aranıyor (Özel)
Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile bazı mesleklere duyulan ihtiyaç arttı. Bunların başında deneyimli hemşire ve eczacı kalfası ilk sırada yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile bazı mesleklere duyulan ihtiyaç arttı. Bunların başında deneyimli hemşire ve eczacı kalfası ilk sırada yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın personel alımından sonra 32 bin 449 kişinin yer değiştirdiği atamalarla özel sektör, personelinin yaklaşık yüzde10'unu kaybetti. Sektör, asıl vurgunu toplamda 9 bin 234 hemşire, 8 bin 154 acil tıp teknisyeni, bin 148 tıbbi sekreter ve 416 radyoloji teknikerinin dahil olduğu sağlık personeli atamalarından yedi. Sektörün bu alandaki personel kaybı yüzde 20 civarında.

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Başhekimi Dr. Kemal Tekden, son günlerde gazetelerin ilan sayfalarında, hastanelerin radyoloji ve tıp teknisyeni arayışlarının eksik olmadığına işaret etti. Dr. Kemal Tekden, Türkiye genelinde birçok hastanenin yüksek maaş teklifleriyle sağlık personeli ilanları verdiğini kaydetti. Bugün itibarıyla, şimdiye kadar hiç aranmadığı kadar sağlık elemanı arandığına dikkat çeken Dr. Kemal Tekden, "Sağlık Bakanlığının da personel alımıyla birlikte radyoloji teknisyeni ve hemşireler çok kıymetlendi" dedi.

Dr. Tekden, bütün hastanelerin yetişmiş ve deneyimli hemşire bulmakta zorlandığının altını çizerek, "Bakanlık, kamuya aldığı personelle bizlerin elinde yetişmiş olan personeli kapmış oluyor. Bu özel sektörü sıkıntıya sokuyor. Çünkü, özel sektörün sağlıkta verdiği hizmette hasta sayısı artmış durumdadır" diye konuştu.

"Zaten teknik ve ara elemana ne kadar ihtiyaç olduğu ortada. Devlet bu alımları yaparken hiç özelleri düşünmüyor" diyen Tekden, elemanların uygun çalışma koşulları, lojman ve maaş cazibesine kapılıp ayrıldığını ifade etti. Şehir dışından gelen personelin memlekete dönme arzusuyla kira derdinden kurtulmayı planladığını dile getiren Tekden, döner sermayenin de devlet memurluğunu cazip kıldığını vurguladı. Tekden, hasta yoğunluğuna bağlı olarak hastanelerin de personel sayısını farklı mesleklerden 200 kişi daha artırdıklarını dile getirdi.

ÖZEL HASTANELERDE EN BÜYÜK ELEMAN SIKINTISI HEMŞİRE

Kayseri Özel Hastaneleri Birliği Başkanı ve Melikgazi Hastanesi Başhekimi Dr. Hüsamettin Keçeci de, özel hastanelerde en büyük eleman sıkıntısının hemşire olduğunu söyledi. Özellikle ameliyathane ve yoğun bakım üniteleri için deneyimli hemşirelere ihtiyaç olduğunu anlatan Hüsamettin Keçeci, kamuya alınan sağlık personelin özel sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.

Keçeci, kamu ve özel sektörün en çok ihtiyaç doyduğu personelin hemşire olduğunu dile getirerek, "Özel sektör, kamuya göre daha fazla maaş vermesine karşın, kamu tercihi ilk sırada yer alıyor. Çünkü, çalışma bakımından kamu rahat gibi gözüküyor" ifadesini kullandı. Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ ise sağlıkta kamu ve özel sektörde personel sıkıntısı olduğunu, bunun en başında hemşirenin yer aldığını belirtti.

Bütün sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe çalışanların da kamuyu ilk tercih gibi gördüğünü anlatan Mehmet Altuğ, "Türkiye genelinde 350 özel hastane var. Bunların ortak sıkıntısı deneyimli eleman sorunudur. Sağlıkta dönüşüm projesi ile bu hastanelerde yoğunlaşan hasta ile birlikte istihdam sayısı da arttı. Hemen hemen birçok hastanenin personelini bu uygulama ile 4 kat artırdığını söyleyebiliriz. Özel sektörün de daha iyi ücret vermesine karşın personelin kamu tercihi sıkıntılar oluşturuyor" diye konuştu.

Mehmet Altuğ, personelin özel hastanelerde çalışma şartları ile kamuda çalışma şartlarını kıyaslayarak tercihini kamudan yana yaptığını vurgulayarak, "Her sektörde olduğu gibi insanlarımız devlet kapısını daha güvenceli buluyor. Oysa, işinde deneyimli, işini iyi yapan bir personel her zaman için kamuda kazanacağından çok kazanma imkanı olabilir. Buna rağmen tercih kamudan yana oluyor. Onların düşüncelerine de hak vermek gerekir" dedi.

Kamuda hemşire olarak çalışan Emine Kurt ise özel sektörde daha çok maaş ve imkan tanınmasına karşın kamuyu tercih edenlerden. Özel sektörde iş güvencesi sıkıntısı yaşandığını anlatan Emine Kurt, "Bugün hemşireye ihtiyaç fazla ama 4-5 yıl önce iş bulmakta zorlanıyorduk. Torpille özel sektörde iş bulmuştum. Bunu düşünerek kamuya geçme ihtiyacı duydum" ifadelerini kullandı.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJESİ İSTİHDAMI ARTIRDI

Sağlıkta dönüşüm projesiyle devletin, özel hastanelerde artı olarak en az 30 bin civarında kişiye istihdam sağladığı düşünülüyor. İlaçların istenilen eczaneden alınması da sağlık sektöründe istihdam rakamlarını büyüttü.

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, bugün için bazı eczanelerin ekonomik anlamda sıkıntı yaşasa da, personel sayısını artırdıklarına işaret etti. Ünsal, Türkiye genelinde 23 bin eczanenin faaliyet gösterdiğini anlatarak, "Bu eczaneler, son 3 yıl içinde personel sayısına 3 veya daha fazla eleman alarak katkı yaptı. Yaklaşık 60 bin kişiye istihdam sağlandı. Daha önce asgari ücrete iş bulamayan eczacı kalfası ise bugün en az bin YTL maaş transferi ile iş buluyor" dedi.

4 yıl önce asgari ücrete çalıştığını anlatan eczacı kalfası Hakkı İmren, son bir yılda farklı eczanelerden teklifler aldığını belirtti. Daha iyi maaş teklifi yapan bir eczane ile anlaştığını anlatan kalfa, maaşının bin YTL'nin üzerinde olduğunu belirtti. İmren, eczanelerin, deneyimli eczacı kalfası bulamadığı için meslektaşının eczanesinde çalışan kalfaya yüksek maaş teklif ederek transfer etmeye çalıştığını ifade etti.

Bu haber toplam 1534 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim