4857 sayılı İş Kanununun 17. maddesine göre, belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinden önce durumun karşı tarafa bildirilmesi şarttır.
Başka bir ifade ile belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilecek olması halinde, durumun işçiye; işçi tarafından feshedilecek olması halinde işverene bildirilmesi gerekiyor.
…
İhbar sürelerine dikkat
17. maddenin ikinci fıkrası uyarınca iş sözleşmeleri;
- İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra,
- İşi altı aydan birbuçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta sonra,
- İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra,
- İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirimin karşı tarafa yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra,
feshedilmiş sayılmaktadır. Bildirim şartına uyulmaması halinde ise uymayan taraf, karşı tarafa bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
Diğer taraftan, belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından fesh edilecek olması halinde, bildirimin işçiye yapılmasının ardından yukarıda belirtilen süreler beklenilmeksizin bildirim süresine ait ücret peşin verilmek suretiyle de iş sözleşmesi feshedebilir.
…
Raporlu işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilebilir
İş Kanununun 25. maddesi uyarınca iş sözleşmesinin işçinin sağlık nedenlerine dayalı devamsızlıkları nedeniyle işveren tarafından feshi mümkün olabilmektedir.
Ancak iş sözleşmesinin işçinin sağlık nedenleri nedeniyle fesh edilebilmesi için; rapor süresinin çalışmasüresine bağlı olarak yukarıda belirtilen bildirim sürelerini 6 hafta aşması gerekiyor.
Başka bir ifade ile,;
-Kıdemi altı aydan az olan işçinin rapor süresinin 2 + 6 = 8 hafta = 56 günü,
-Kıdemi altı aydan çok bir buçuk yıldan az olan işçinin rapor süresinin 4 + 6 = 10 hafta =70 günü,
-Kıdemi birbuçuk yıldan çok üç yıldan az olan işçinin rapor süresinin 6 + 6 = 12 hafta = 84 günü,
-Kıdemi üç yıldan çok olan işçinin rapor süresinin 8 + = 14 hafta = 98 günü
Aşması halinde, bu sürelerin sonunda iş sözleşmeleri işveren tarafından ihbar tazminatı ödenmeksizin fesh edilebilecektir.
İş sözleşmelerinin bu süreler beklenilmeksizin feshi halinde ise işveren tarafından ihbar tazminatı ödenmesi gerekecektir.
…
İşçinin kıdem tazminatına hak kazanmış olması halinde ayrıca kıdem tazminatı ödenir
İş akdinin işçinin sağlık nedenleri nedeniyle feshi halinde, kıdemi bir yıldan fazla olan işçiye kıdem tazminatı da ödenmesi gerekir.
Ayrıca, işçinin raporlu olduğu sürenin 6 hafta + ihbar süresi kadar olan kısmı da kıdem tazminatının hesabında dikkate alınacaktır.
Hazırlayan: Yaşar AYDIN