• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Sağlık raporu alan memurların maaşında düşme olur mu?

Sağlık raporu alan memurların maaşında düşme olur mu?
657 ye tabi Devlet memuruyum. 3 aylık heyet raporu alsam maaşım kesilir mi? Hangi hallerde sağlık raporu alanların maaşında düşme olmaz?

657 ye tabi Devlet memuruyum. 3 aylık heyet raporu alsam maaşım kesilir mi? Hangi hallerde sağlık raporu alanların maaşında düşme olmaz?

657 sayılı Kanunun 152 nci maddesinde; belirli hastalıklar için kullanılan hastalık izinleri haricinde bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan sürelere isabet eden zam ve tazminatlar % 25 eksik ödeneceği hükmüne yer verilmiştir.

Bu konuyla ilgili olarak, 160 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde daha detay bilgilere yer verilmiştir. Buna göre, sağlık kurulu raporu üzerine verilen hastalık izinleri ile kanser, verem, akıl hastalığı, şeker hastalığı ve açık kalp ameliyatı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananların kullandığı hastalık izinleri ve hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördükleri tedavi süreleri ile şeker hastalığı ve açık kalp ameliyatına bağlı olarak görülen tedavi süreleri hariç olmak üzere bir takvim yılı içinde kullanılan hastalık izin süreleri toplamının 7 günü aşması halinde, aşan günlere isabet eden zam ve tazminatlar %25 eksik ödenecektir. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesi uyarınca kadın memura doğumdan önce ve doğumdan sonra verilen sekizer haftalık "mazeret izinleri", yukarıda belirtilen "hastalık izinleri" kapsamına girmediğinden bu süre içinde zam ve tazminatlar kesilmeden tam olarak ödenecektir.

Örnek: Toplam 2200 puan zam ve %160 oranında özel hizmet tazminatından yararlanan bir mühendise;

a) Sağlık kurulu raporu üzerine aldığı hastalık izinleri, kanser, verem, akıl hastalığı, şeker hastalığı ve açık kalp ameliyatı gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalanması halinde kullandığı hastalık izinleri ve hastalığı sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak gördüğü tedavi sürelerinde zam ve tazminatının tamamı,

b) (a)'da sayılanlar dışında bir yıl içinde toplam 27 gün hastalık izni kullanması halinde, kullandığı hastalık izninin 7 günü için zam ve tazminatı tam olarak, aşan kısım olan 20 günlüğü için ise %25 eksik olarak, ödenecektir.

Sonuç olarak istisnalar haricinde hastalık raporu alan memurların 7 günden sonraki hastalık izin sürelerinin maaşlarında düşmeye meydan vereceğini söyleyebiliriz. Ancak, ihtiyaç olmadığı halde sağlık raporu almanın etik olmadığını da belirtmemiz gerekir.

Kamu kurumları lojman kiralayabilir mi? İbretlik bir olay

Daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere, kamuda kanayan en büyük yaralardan birisi de lojmanlardır. Emekli oluncaya kadar lojmanda oturan memurların varlığı bilinen bir gerçektir. Şimdi moda haline gelen bir alışkanlık da lojmanı olmayan kamu kurumlarının lojman kiralamasıdır. Nasıl olduğunu anlatalım.

Kamu Konutları Yönetmeliğinin kiralama suretiyle konut sağlanmasını düzenleyen 4 üncü maddesinde hangi makamda bulunanlara ve hangi hallerde lojman kiralanabileceği belirtilmiştir. Buna göre Bütçelerinde yeterli ödeneğin bulunması kaydıyla, bağlı ve ilgili bulunulan Bakanlığın teklifi, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine Başbakanlıktan izin alınması suretiyle kamu kurum ve kuruluşlarının diğer personeli için de konut kiralanabilmektedir.

Peki kendi kurumunun lojmanı olduğu halde lojman kiralayan kurum var mıdır?

Kurumun istediği kadar lojmanı olsun. Her şey mevzuata uygun olduğu takdirde kim ne yapabilir ki? Eğer mevcut lojmanlar kurum amirinin hoşuna gitmiyorsa ve Başbakanlıktan izin almak da zorsa uygun bir Bakanlar Kurulu Kararnamesinin içerisine yazacağınız ve kimsenin de fark edemeyeceği bir ibareyle bu engel de aşılarak lojman kiralanması mümkündür. Bu olur mu demeyin kamuda her şey mümkün. Örnek mi istiyorsunuz işte size bir örnek:

Bakanlar Kurulunun 2009/15095 sayılı Hububat Ürünü Alımı ve Satımı Hakkında Kararında yer alan;"TMO, Ana Statüsü ve bu Karar kapsamındaki faaliyetleri yerine getirmek ve satın aldığı ürünleri işlemek amacıyla tesis, imalathane, idari bina, lojman, depo, arazi, malzeme, demirbaş ve gerekli diğer araç ve gereçleri satın almaya ve kiralamaya yetkilidir."hükmü gereğince ilgili Genel Müdüre lojman kiralamasına müsaade ettirilir ve hiçbir bakanın da ruhu dahi duymaz.

Kararnameye ilk baktığınızda TMO Genel Müdürlüğünün personelinin ihtiyaç duyduğu lojmanlar için kiralama yapılması anlaşılmıyor. Çünkü, Kararnamenin adı Hububatla ilgili, uygulama ise tam tersine. Başta Genel Müdür için olmak üzere lojman kiralamasına gidiliyor. Öğrendiğimiz kadarıyla Genel Müdür için kiralanan lojmana yaklaşık 2.500 TL, diğer personeller içinse azami 600 TL lojman kirası ödeniyor.

Ümit ediyoruz ki Başbakanın ve ilgili bakanın bu işten haberi vardır? Hububat alım kararnamesine böyle bir ibare yazarak mevcut lojmanlar varken lojman kiralatmak ve bakanlar kurulundan bu kararnameyi geçirmek de ayrı bir konu. Bunlar bildiklerimiz, bilmediğimiz daha niceleri var kimbilir? Yanlış anlaşılmasın bu iş sadece bu kuruma münhasır değil. Özellikle Kurullarda bu iş zaten vakayı adiden olmuştur. Nasıl olsa her şey mevzuata uygun ve harcanan Devlet kesesinden. Peki düşük ücretli memur ne yapacak? Onlara lojmanı kim temin edecek? Doğrusu helal olsun demekten başka ne denebilir ki!

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3603 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim