Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce 2011/39 sayılı, Sağlık Raporlarından Tasdik ve Mührün Kaldırılması konulu Genelge hakkında açıklama yapılmıştır.
Açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı kapsamında düzenlenen iş göremezlik veya malûllük durumlarının tespiti, sevk evrağı ve istirahat raporlarında tasdik ve mührün bulunması zorunlu olup, anılan Kurumca mevzuatlarında düzenleme yapılana kadar tasdik ve mühürleme işlemi devam edecektir.
Uygulamanın buna göre yapılması ve vatandaşın gereksiz bürokratik işlemlere maruz bırakılmamasına hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir" denilmektedir.
İlgili yazı aşağıdadır;
T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı : B.10.0.THG.0.83.00.03-010.06
Konu : Sağlık Raporlarından Tasdik ve Mührün Kaldırılması
..............................VALİLİĞİNE
İl Sağlık Müdürlüğü
İlgi: 30.05.2011 tarihli ve 23874 (2011/39) sayılı Genelgemiz.
Sağlık raporlarından tasdik ve mührün kaldırılması konulu ilgi Genelge’de “Sağlık Hizmet sunucularınca düzenlenen ilaç, üçlü heyet, durum bildirir, istirahat, tıbbi malzeme vb. raporlar ile sağlık kurumlarınca düzenlenen diğer sağlık kurulu raporları ile tek tabip raporlarında da ilgili mevzuatında zorunlu tutulan haller dışında mühür ve başhekim onayı aranmayacağı” düzenlemesi yapılmıştır.
Ancak, yukarıda belirtilen söz konusu madde hükmünün yorumlanmasında ve uygulanmasında bir takım tereddütler oluştuğu Bakanlığımıza intikal eden çeşitli başvurulardan anlaşılmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı kapsamında düzenlenen iş göremezlik veya malûllük durumlarının tespiti, sevk evrağı ve istirahat raporlarında tasdik ve mührün bulunması zorunlu olup, anılan Kurumca mevzuatlarında düzenleme yapılana kadar tasdik ve mühürleme işlemi devam edecektir.
Uygulamanın buna göre yapılması ve vatandaşın gereksiz bürokratik işlemlere maruz bırakılmamasına hassasiyet gösterilmesi hususunda;
Gereğini rica ederim.
Prof. Dr. Adnan ÇİNAL
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı V.
F. KOÇAK
DAĞITIM:
Gereği: Bilgi için:
81 İl Valiliğine İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğüne
(İl Sağlık Müdürlüğü) Maliye Bakanlığına
(Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü)
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına
Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne
Türk Eczacılar Birliğine