• BIST 9006.55
  • Altın 3060.438
  • Dolar 34.2719
  • Euro 37.2152
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık personelinin cep telefonlarındaki kirlilik

Sağlık personelinin cep telefonlarındaki kirlilik
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesince yürütülen bir araştırmada, sağlık personelinin taşıdığı cep telefonlarının yüzde 95'inin, enfeksiyon hastalıklarına yol açabilecek mikrop barındırdığı belirlendi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesince yürütülen bir araştırmada, sağlık personelinin taşıdığı cep telefonlarının yüzde 95'inin, enfeksiyon hastalıklarına yol açabilecek mikrop barındırdığı belirlendi.

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Esen ve Anestezi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Ülger tarafından, hastanede çalışan 200 sağlık personelinin cep telefonu üzerinde kirlilik araştırması yapıldı.
 
Çeşitli dönemlerde sağlık çalışanlarının cep telefonları üzerinde sürüntüler alarak laboratuvar ortamında incelediklerini belirten Doç.Dr. Esen, aldıkları numunelerin yüzde 95'inde hastalık riski taşıyan kirlilik bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.
 
Cep telefonlarının ciddi anlamda mikrop taşıdığını belirten Doç. Dr.Esen şöyle dedi:
 
"Türkiye'de hastanelerde yataklı tedavi gören hastaların yüzde 10'u, hatta bazen daha fazlası hastane enfeksiyonlarına maruz kalmaktadır. Bu nedenle hastanelerde hijyen çok önemlidir.
 
Hastanemizde görev yapan 200 sağlık çalışanının cep telefonlarının mikrop taşıyıp taşımadığı yönünde bir araştırma yaptık. Yapılan araştırmada, çalışanların cep telefonlarında koliform bakteriler, mayalar ve hastane enfeksiyonlarında sorun oluşturan dirençli mikroplar bulduk. Bu mikroplar hem telefon sahiplerinin sağlığı, hem de hastanede yatan hastaların sağlıkları açısından risk taşımaktadır."
 
Bu nedenle cep telefonlarının belirli dönemlerde alkol ya da alkollü sileceklerle temizlenmesi gerektiğini ifade eden Esen, "Bu şeklide bir önlemle olası olumsuzlukların da önüne geçilebilir" dedi.
 
Doç. Dr. Esen, yaklaşık 2 ay süren araştırmanın hastane çalışanları ve hastane hijyeni açısından önem taşıdığını belirterek, bu konuda gereken önlemlerin alındığını söyledi.
 
Araştırma sonrası hastane enfeksiyon komitesinin çalışmalarında konununbu yönüne de ağırlık verildiğini bildiren Doç. Dr. Esen, cep telefonlarının yanı sıra personelin kullandığı bilgisayar klavyesi benzeri sürekli temas sağlanan ekipmanların temizliğinde de gereken hassasiyetin gösterilmesinin önemini vurguladı.

Bu haber toplam 1703 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim