Sağlık Personeli Maaşları Artacak mı? Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları Ek Ödeme Yönetmeliği’ni eleştirerek, sağlık çalışanlarının beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu kaydetti.
Döner sermaye sisteminin en önemli sorun haline geldiğine dikkat çeken Durmuş, sağlık çalışanlarının önemli bir bölümünün sabit üstü ek ödeme alamadığını ve bu durumun sağlık çalışanlarına ve sağlık hizmeti sunumuna zarar verdiğini vurguladı.
Covid-19 salgınına karşı en ön safta yer alan sağlık çalışanlarının, moral ve motivasyonlarını artırmak için belirli aylarda tavan üzerinden döner sermaye ücretleri verildiğini hatırlatan Durmuş, şunları söyledi:
“Ancak çalışanlara verilen döner sermaye ücreti, hakkaniyetli bir ücretlendirme olmadı. Süreç boyunca sağlık çalışanlarına destek olması gereken bu ücret, huzursuzluğa sebep oldu. Salgın sebebiyle iş yoğunluğundaki artış sağlık çalışanlarının tükenmesine neden oldu. Sağlık çalışanlarının hak ettiklerinden daha az ücret almaları başta aileleri olmak üzere tüm yaşamlarını olumsuz etkiledi.”
Döner sermaye sistemindeki adaletsizliğin iş barışını da bozduğunu dile getiren Durmuş, “Bu durum zaten iş yükü altında ezilmiş sağlık çalışanının motivasyonunudaha da düşürmektedir” dedi.
“Bakanlık Sağlık Çalışanlarına Maskeyle Bakıyor, Mesafe Uyguluyor”
Birinci basamak sağlık kuruluşları için yayımlanan yönetmeliğin sorunların çözümüne dair yeni bir açılım getirmediğini dile getiren Durmuş, şunları söyledi:
“Dün yürürlüğe giren Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları Ek Ödeme Yönetmeliği ile kayda değer bir iyileştirme yapılmamıştır. Yani dağ yine fare doğurdu! Anlaşılan Bakanlık sağlık çalışanlarına maskeyle bakıyor, mesafe uyguluyor, suya sabuna dokunmuyor.
Döner sermaye temelli kronik sorun apaçık ortadayken, etrafından dolaşmanın, palyatif dokunuşlarla ömrünü uzatmanın sağlık çalışanlarına ve sağlık hizmeti sunumuna hiçbir faydası yoktur.
Sağlık çalışanları için kangren haline gelen ek ödeme sisteminin değiştirilmesi elzem durumdadır. Sağlık çalışanları hakkaniyetli bir ek ödemeden yararlanamayacaksa yeni yönetmelikler yayınlamanın amacı sorgulanmalıdır.”
Yeni Yönetmelikteki Başlıca Değişiklikler
Sağlık Bakanlığı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları Ek Ödeme Yönetmeliği’nin getirdiği başlıca değişiklikler şu şekilde:
– Daha önce Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nde (UMKE) görevlendirilen 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanları döner sermaye hesabında ek puan alamamakta ve mağdur olmaktaydı. Yeni yönetmelikle UMKE’de görevlendirilen 112 çalışanları il performans puan ortalaması üzerinden %40 puan alabilecek.
– Cumhurbaşkanlığına görevli gidenlerden sadece sağlık hizmetleri personeli ek ödeme alabiliyordu. Yeni yönetmelikle birlikte artık görevli giden idari ve diğer tüm personele de görevlendirme süresince ek ödeme verilecek.
– Türk Silahlı Kuvvetleri’ne görevlendirilen personele görevlendirme süresince ek ödeme verilecek.
– Eski yönetmelikte il sağlık müdürlüğünde görevli taşınır kayıt kontrol yetkilisi olanların kadro unvan katsayısı 0,75 olarak düzenlenmişti. Ancak yeni yönetmelikte ilgili düzenleme kaldırıldı. İlgili madde yerine il sağlık müdürlüğünde görevli taşınır kayıt kontrol yetkilisinin il performans puan ortalaması üzerinden % 20 puan alabileceği maddesi eklendi.