Dört yıl önce, hemşire açığını kapatmak için devlet teşvikiyle kurulan sağlık meslek liseleri şimdi kapanma noktasına geldi. Sayıları arttığı gerekçesiyle ağustos ayında okulların kontenjanları düşürülmüş ve mezunların 'hemşire olabilme' garantileri kaldırılmıştı. 60 bin öğrenci ile 6 bin öğretmenin gelecek kaygısı taşıdığı okulların sahipleri de devlete güvenmenin mağduriyetini yaşıyor.
Devletin eğitime müdahalesinin yol açtığı sıkıntıları gösteren en çarpıcı örnek özel sağlık meslek liselerinde yaşanıyor. 2009'da hemşire ihtiyacını karşılamak için devlet teşvikiyle kurulan bu liselerin şimdi kapısına kilit vurulmak üzere.
Sayıları artınca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ağustos ayında bu okulların kontenjanlarını düşürdü. Staj şartlarını da ağırlaştırdı. İdareciler, kayıt yaptırdıkları öğrencileri devamsızlıktan kalmamaları için düz liselere yönlendirmek zorunda kaldı. Ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren mezun olanların hemşire değil hemşire yardımcısı olabilecekleri açıklandı. Gelinen nokta itibarıyla özel sağlık liselerindeki 60 bin öğrenci ile 6 bin öğretmen gelecek kaygısı yaşıyor.
Gebze'deki Özel Kale Sağlık Meslek Lisesi kurucusu Halit Bozkurt, "Haziranda ön kayıt için 209 öğrenci aldık. MEB'in yönetmeliğinden sonra kontenjan 85'e düştü. Şimdi ne yapalım?" diye soruyor. Türkiye Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER) Başkanı Ulaş Velioğlu da şikayetini şu sözlerle dile getiriyor: "2017'ye kadar 'sağlık meslek liseleri hemşire unvanıyla öğrenci yetiştirebilir' kararı var. Buna göre yatırımımızı yaptık. Kontenjan kısıtlaması önceden haber verilseydi planlama yapardık."
Türkiye Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER) Başkanı Ulaş Velioğlu, "Bize genel olarak okullarla ilgili 'Girişimciler olarak okulu açın devletin üzerinden bu yükü alın.' dendi. Okulların açılmasına MEB müsaade etti, yönetmelik oluşturdu. 2017'ye kadar 'sağlık meslek liseleri hemşire unvanıyla öğrenci yetiştirebilir' kararı var. Bunlara göre yatırımımızı yaptık. Liselerin de yoğun bir şekilde ortaya çıkmasının sebebi budur. Önceden haber verilseydi planlama yapardık." diyor.
Gebze'deki Özel Kale Sağlık Meslek Lisesi'nin kurucusu Halit Bozkurt, "Ön kayıt için 209 öğrenci aldık. Yönetmelikten sonra kontenjan 85'e düştü. Fazladan 100 öğrencimizi başka kurumlara kaydettirdik." diyor. Velilerin ağır sitemlerde bulunduğunu, adeta beddua ettiğini anlatan Bozkurt, "Maalesef mağduriyeti MEB oluşturdu. Süre vermedi." diyor. Durumun aynı dershaneler gibi olduğunu anlatan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi dershaneleri kapatıyorlar. Bir anda yok edilince insanlar şoke oluyor. Dershane meselesi bizim olaya şöyle benziyor. Verilmiş haklar iptal edilmiş oldu. Biz bütün yatırımımızı son dakika düzenlemesine göre değil önceki genel düzenlemelere göre yaptık." Kayseri'deki Özel Tamer Anadolu Sağlık Meslek Lisesi de, 350 öğrenci kaydının 150'sinin sistemde görünmediğini fark edince öğrencileri başka okullara gönderdi.
Kayıtları yok, devamsızlıktan kalabilirler
İstanbul'daki Özel İstanbul Yesevi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi'ne kayıt olduğunu zanneden 150 öğrenci ise diğer öğrenciler kadar şanslı değil. Veliler, okul açıldıktan sonra çocuklarının kayıtlarının olmadığını öğrendi. Veli Harun Yılmaz, "Çocuğumun not durumunu öğrenmek için e-okul sistemine girmek istediğimde sisteme kayıtlı olmadığını fark ettim. Çocuğum 2 aydır ücretini ödediğim ve kayıt için evrakları verdiğim okula gidip geliyor." dedi.
2009'da açıldılar, 4 yıl sonra kapanıyorlar
Sağlık Bakanlığı bünyesindeki özel sağlık meslek liseleri 2009'da MEB'e geçti. 2009'da bir tane olan özel sağlık liseleri şimdilerde 200'ü geçti. Fakat ağustos ayındaki yönetmelikle kontenjanlar düştü. Önceki yönetmelikte staj için herhangi bir sağlık kuruluşu ile yatak ve personel sınırlaması olmadan protokol imzalayabilen okullara sınırlama getirildi. Hastanelerin personel sayısına göre öğrenci alınmasına karar verildi. Staj protokolünde okula uzaklığı 30 kilometreyi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli hastanelerle yapma zorunluluğu getirildi. Aynı hastane ile iki lise anlaşma yapamıyor. Liselerin sınıf mevcudu en fazla 24 olacak.
Çağlar AVCI
Emel TEMİZAY