Sağlık karnelerine usulsüz ilaç yazarak devleti milyonlarca YTL dolandıran çeteyi çökerten Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, eczanelere yönelik ikinci bir operasyon düzenledi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 'Yan Etki 21' adı verilen ikinci operasyonda gözaltına alınan 47 kişi Diyarbakır Adliyesi'ne sevk edildi.
Özel bir tıp merkezi ile 31 eczaneye düzenlenen ilk operasyonda, serbest çalışan İ.A. ve S.T. adlı 2 doktor, 9 özel tıp merkezi çalışanı ve eczane çalışanlarının da bulunduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı. Diyarbakır Adliyesi'ne sevk edilen zanlılardan 2 doktor 1 eczacı olmak üzere 3 kişi tutuklanmıştı. Kamu zararının tespit edilerek önlenmesi için soruşturma kapsamında çok sayıda sağlık karnesi sahibi ve bağlantılı eczane ve doktorlar ile ilgili soruşturmanın ayrı olarak yürütüldüğünü açıklayan emniyet, ikinci operasyona imza attı.
'Yan Etki 21' adlı operasyonda, çoğunluğunu eczane sahiplerinin oluşturduğu 10'u bayan 47 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Yahya Çomak da bulunuyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Kaya'nın da aralarında bulunduğu 2 eczacı 3 kişiyi halen arıyor.
Gözaltına alınan 47 kişi, emniyetteki sorgularının ardından sağlık kontrolü için Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Kontrolün ardından Diyarbakır Adliyesi'ne çıkarılan zanlıların bazılarının yüzlerini kapatması dikkat çekti. Zanlıların savcılıkta ifadesi alınıyor.
Diyarbakır genelinde değişik tarihlerde kullanım süreleri henüz dolmamış çok sayıda ilacın kupürleri kesilmiş halde bulunması üzerine Emniyet ekipleri çalışma başlatmıştı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri ile koordineli yürütülen 6 aylık çalışmada, suç örgütü yapılanması çerçevesinde hareket eden bir tıp merkezi ve bağlantılı faaliyet yürüten eczane çalışanlarının değişik yöntemlerle ele geçirdikleri sağlık karnelerine usulsüz yapılan reçete ve muayene işlem bedellerini SGK'ya fatura ettikleri; bu şekilde devleti yüklü miktarda zarara uğrattıkları tespit edilmişti.
Devletin milyonlarca YTL dolandıran çetenin çalışma sistemi ise şu şekilde: "Tıp merkezine günde ortalama 20 kişi gelmesine karşın 100 kişi gelmiş gibi gösteriliyor. Doktorlar hastaneye gelmeyen hastalar adına gelmiş gibi işlem düzenleyip tahlil yapılmış gibi gösteriyor. Kimi hastalara ise 'paket tahlil' yaptırılmış gibi gösteriliyor. Eczaneye ilaçlarını almaya giden vatandaşlara 'Bilgisayar arızalı, sistem yok' deyip sağlık karneleri alıkonuluyor. Anlaşmalı eczanelerden gelen sağlık karnelerine ilaveler yapılıp bu yolla da eczanelere haksız kazanç elde ettiriliyor."