Sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı bir çevre şart! Sağlıklı bir çevre için de işe evinizden başlayarak, basit ama etkili önlemler alabilirsiniz: Perdelerinizi saten, halılarınızı ipekten seçin. Su bazlı boya kullanın, yatak odasında ise dinlendirici renkler tercih edin!
Sağlıklı bir yaşama sahip olabilmeniz için, çevrenizi de daha sağlıklı bir hale getirmeniz gerekiyor. Evlerinizi dekore ederken ve temizlerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini de artık tıp dünyası belirliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Türkmen; bu konuda alınabilecek basit ama etkili önlemleri anlattı...
ÇEVRESEL FAKTÖRLER
İnsanın sağlıklı olmasında çevresel ve genetik faktörlerin önemi çok büyüktür. İnsan genetik bir şifre ile doğar. Bu genetik şifre içinde, bazı hastalıklar gizlidir. Çevre şartları ise bu hastalıkların ortaya çıkmasını tetikler. Yani bu faktörler olmadıkça söz konusu hastalıklar ortaya çıkmaz. Bu, biraz anahtar-kilit ilişkisine benzer. Kilidin göbek kısmı genetik hastalıklardır, çevresel faktörler de anahtardır. Her anahtarı soktuğunuzda kilidi açmaz, uygun bir anahtar gerekir. İşte o uygun anahtar, uygun çevre şartlarıdır.
Ev ortamı ve mobilyalar, sağlığımızı etkileyen çevresel faktörlerdendir. Mobilyalar genellikle üç kısımdan oluşur; Salon, yatak odası ve oturma odası. Bu nedenle evin sadece şıklığına değil; mobilya, boya, halı, perde ya da yer kaplamalarının sağlık şartlarına uygun olup olmadığını da dikkat edilmeli.
ORTOPEDİK VE ANTİBAKTERİYEL
Yatak odasında sağlığınız için en çok dikkat edilmesi gereken konu, yatağın ortopedik olmasıdır. Bütün günün yorgunluğunu alacak, güne dinç başlamanızı sağlayacak bir yatak seçilmeli. Bu yatağın ortopedik olmasına ek olarak; anti-bakteriyel özellikte olması, yani mikrop barındırmaması da gerekir. Ayrıca polen tutmayan bir kumaşla kaplı olması da önemli bir detay.
Yatak odasındaki önemli bir diğer konu da perdelerdir. Normalde perde kullanılmasını önermiyoruz ama illa perde kullanılacaksa; saten perdeler tercih edilmelidir. Mikrop ve polen tutan kadife ya da benzeri kumaşlardan kaçınılmalıdır.
tüylü halı almayın
Yatak odasına kesinlikle halı konulmamalı! Konulacaksa da toz tutmayan ipek halılar tercih edilmelidir. Yani halıda biraz maddi şartları zorlayıp pahalı da olsa ipek halı alınmalıdır. Moda diye serilen tüylü halılar sağlığımızı tehlikeye atabilir.
YATAK ODASI İÇİN LİLA GİBİ DİNLENDİRİCİ RENKLERİ SEÇİN
Yatak odasında kişiyi yormayacak, onu dinlendirecek renkler tercih edilmelidir. Bu nedenle kahverengi ya da başka koyu renklerdeki mobilyalar seçilmemeli. Lila rengi gibi huzur veren renkler kullanılmalı.
Yatak odalarında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus da; havalandırma. Pencereleri yatarken açmak; sert esen bir rüzgarda cereyana maruz kalmamıza ve bu yüzden sabahları boyun ya da sırt ağrısıyla uyanmamıza neden olabilir. Bunun için yatak odaları sabah saatlerinde havalandırılmalı.
Kış aylarında pencereleri açmak mümkün olmadığı için genellikle hava temizleyici filtreler kullanılır. Filtreler de yine pencereler gibi sabah saatlerinde açılmalı, gece yatmadan önce mutlaka kapatılmalıdır.
DUVARLARDA SU BAZLI BOYALAR KULLANIN!
Sağlıklı bir yaşama sahip olmanızda; evdeki duvarlarınızın hava alması çok önemlidir. Çünkü betonarme bir yapı olan duvarı; yağlı boya ile boyamak, nefes almasını engeller. Sonunda ev; bir nevi akvaryuma ya da konserveye döner, her tarafını rutubet kaplar. Dolayısıyla duvarlarda su bazlı, hava alan ve terlemeyen boyaların kullanılmasını öneriyoruz.
Duvar kağıtlarının gözeneklerinin arasında böceklerin yuva yapma riski vardır. Bu nedenle mutfak gibi hijyenik şartlara sahip olması gereken alanlarda, duvar kağıdı kullanılmasını önermiyoruz.
KANSERE YOL AÇABİLİR
Şehirlerde görülmemekle birlikte özellikle köylerde ve kırsal alanlarda; kireç ve asbest kullanılmaktadır. Akciğerlere çok zararlı bir madde olduğu için, asbestin kullanılmasını da önermiyoruz.
Sağlıklı olmayan boyalarla ve maddelerle boyanan duvarlara çıplak elle temas etmek, tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bu zararlı ürünler; alerji, kanser, astım ve kronik bronşit gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir.
AYAKABI İLE GİRİLİYORSA HALI ASTIMA NEDEN OLABİLİR
Oturma odasında ve salonda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur koltuklardır. Koltukların sert ve rahat olması gerekir. Ayrıca deriden yapılmamasına da dikkat edilmeli. Çünkü deri; kış aylarında üşütür, yazın ise terletir. Ter lekeleri ise koltukta bakteri oluşuma neden olacağı gibi koku da yapar.
Salonda istenirse halı kullanılabilir ancak eve zaman zaman ayakkabı ile giriliyorsa, halı veya halıfleksten vazgeçilmelidir. Çünkü halı ve halıfleks; üzerinde bakteri ve mikrop barındırdığı için, astım ve bronşit gibi hastalıklara davetiye çıkarır.
Yer döşemelerinde ise parke veya seramik gibi kolay temizlenebilir malzemeler tercih edilmelidir.
BUNLARI YAPMAYIN!
Yatak odasına kesinlikle çiçek koymayın.
Odayı gözü yormayacak loş bir ışıkla aydınlatın.
Televizyon bulundurmayın. Televizyonun yaydığı radyasyona ve ışığa uyurken maruz kalmayın.
ESRA TÜZÜN
Sağlık için saten perde ipek halı
Sağlıklı bir yaşam için, sağlıklı bir çevre şart! Sağlıklı bir çevre için de işe evinizden başlayarak, basit ama etkili önlemler alabilirsiniz: Perdelerinizi saten, halılarınızı ipekten seçin. Su bazlı boya kullanın,..
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2885 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 18:38 - Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştı
- 19:38 - UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusu
- 18:48 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybetti
- 18:08 - Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildi
- 17:48 - Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladı
- 17:03 - Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı
- 15:23 - Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisi
- 15:13 - İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacak
- 15:03 - Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldı
- 15:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyor
- 14:33 - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici'den ağız ve diş sağlığına ilişkin açıklama
- 13:58 - Espiye Devlet Hastanesi'nde tatbikat gerçekleştirildi
- 13:53 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kan bağışı etkinliği düzenlendi
- 12:58 - Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyor
- 12:53 - Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
- 12:43 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6'sı sağlık çalışanı 15 kişi öldü
- 12:33 - Mardin'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 12:08 - "Yenidoğan çetesi" davasında 47 sanığın yargılanmasına başlandı
- 11:33 - Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti
- 11:08 - İŞ'İN ÖTESİ - Sokakları yeni güne hazırlıyorlar
- 09:43 - Kalp krizi artık 20'li yaşlarda da görülebiliyor
- 04:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu için taziye mesajı
- 23:53 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 2 sağlık çalışanı öldü
- 18:13 - Gazze'de ağrı kesicinin dahi bulunmadığı Kemal Advan Hastanesi'nde yaralılar ölümü bekliyor
- 17:53 - İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden 13 yaşındaki çocuğun HIV virüsü nedeniyle ölmesine ilişkin açıklama:
- 17:38 - Sağlık çalışanları, Gazze'ye "tıbbi koridor" açılması talebiyle yürüdü
- 17:23 - Bingöl'de trafik kazasında yaşamını yitiren gencin organları 4 kişiye umut oldu
- 16:03 - Tekirdağ'da hemşire evinde ölü bulundu
- 15:48 - AstraZeneca'dan "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesine destek
- 15:43 - Türk Eczacılar Birliği'nden sağlık ürünlerinin eczane dışında satılmasına ilişkin açıklama:
- 15:33 - Tayfur Havutçu'nun sağlık durumu
- 15:18 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail 2 sağlık görevlisini doğrudan hedef alarak öldürdü
- 15:03 - DSÖ, İsrail ordusunun Lübnan'da sivil savunma merkezine yaptığı saldırıyı kınadı
- 14:33 - Türk Kızılay'dan kan bağışı ve HIV iddialarına ilişkin açıklama:
- 13:33 - Küresel sağlık liderleri "antimikrobiyal dirence" karşı Suudi Arabistan'da bir araya geliyor
- 12:53 - Hakkari'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 11:58 - Hindistan'da hastanede çıkan yangında 10 bebek öldü
- 11:48 - Atatürk Üniversitesi'nde "Nanoteknoloji, Nanotıp ve Omiks" konferansı
- 11:38 - Ordu'da öğretmen çiftin prematüre ikizleri 16. ayına girdi
- 11:38 - 620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim