İnsanın ruhsal açıdan rahat bir yaşam sürebilmesi için her şeyden önce bedensel olarak sağlığının yerinde olması gerekir.
BİHİR: "İbadetlerin maddi ve manevi faydalarıyla birlikte sağlık açısından da faydalı olduğu" uzmanlar tarafından onaylanmıştır. Orucun insan sağlığına olan en önemli etkisi:
Midenin, rahatlamasını sağlar: Oruç tüm mide kaslarını dinlendirir. Mide iç zarındaki tüm hücreler kendilerini tamir etme fırsatı bulur. Oruçla birlikte mide şartlı reflekse geçerek asit salgısını durdurur.
On iki parmak bağırsağı: Oruçla birlikte en büyük sağlık payını alır. Oruçlu olunan sürede toplam 10 saat dinlenmektedir. Oruç sırasında özellikle iç zarlarını ve savunma merkezleri olan "payer plakları"nı revizyona sokar.
Kalp: Kan hacmindeki azalma, kalbin yükünü ciddi oranda hafifletmedir.
Karaciğer: On altı grup görevi olan ve 24 saat hiç durmadan bu görevlerini sürdüren karaciğer, sadece oruç sırasında görevlerinin altı tanesinde günde altı saatlik bir dinlenmeye geçer. Akciğer hücreleri dile gelse de altı saatlik dinlenmenin kendileri için en büyük nimet olduğunu söylese".
Bihir" biliyoruz ki oruç, insan vücudunu yeniler, tazeler, organları temizler ve yeniler. Refleksoloji uygulaması ile verilen uyarılar kişinin durumuna göre açlık hissini azaltarak, mide ağrıları gibi şikayetlerini hafifletiyor. On iki parmak bağırsağına verilen uyarılar sindirim süreci hızlanmakta ve kişiler hazımsızlık sorunu yaşamamaktadır. Kalbe verilen uyarılar tansiyonun dengelenmesini sağlamaktadır. Kalp ritmi ise daha düzenli hale gelmektedir. Karaciğere verilen uyarılar, karaciğeri; diğer organlara verilen uyarılar ise tüm vücudu dinlendirerek kişinin daha dinç ve zinde olmasını sağlamaktadır.