• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık için burun çok önemli

Sağlık için burun çok önemli
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Vural Büyüksoy, "Burun sağlıklı nefes almanın yanında yüz estetik görünümünün en çarpıcı noktasıdır. Burun şekil bozuklukları hastanın hem ruhsal hem de fiziksel sağlığını etkilemektedir” dedi.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Opr. Dr. Vural Büyüksoy, oksijen alırken en önemli organın akciğerler gibi görünse de burunun kimsenin pek bilmediği görevleri olduğunu belirterek, “Burunun görevi akciğerlere giden havayı ısıtmak, nemlendirmek temizlemek ama en önemlisi oksijenlendirmektir. Burundan alınan nefes ile ağızdan alınan nefes arasında oksijen açısından yüzde 30’a kadar çıkan farklar vardır. Bu fark beyin ve kalp için o kadar önemlidir ki uykuda olduğunda otomatik nefes alma sisteminde bozulmaya, nefesin durmasına; apneye neden olur” diye konuştu.

Burun şekil bozukluğunun sadece yüz görünümünü değil, sağlığı da bozabileceğini dile getiren KBB Uzmanı Opr. Dr. Vural Büyüksoy, "Burun sağlıklı nefes almanın yanında yüz estetik görünümünün en çarpıcı noktasıdır. Burun şekil bozuklukları hastanın hem ruhsal hem de fiziksel sağlığını etkilemektedir. Burada estetik ve fonksiyonun birbirinden ayrılamadığı burun ameliyatları devreye girer. Burun ameliyatlarının iki farklı amacı vardır: Biri nefes alma, diğeri ise görünüm. Bu iki özelliği birbirinden ayırmak çok zaman mümkün değildir. Burun ameliyatlarının amacı sadece estetik değil, sağlıklı nefes almayı da sağlanmak olmalıdır. Sadece estetik yapılan burunlarda havanın girdiği alanı daralttığınız için nefes almak zorlaşabilir” şeklinde konuştu.

BURUN ŞEKLİ ÖNEMLİ DEĞİL

KBB Uzmanı Op. Dr. Vural Büyüksoy şu bilgileri verdi: "Bir burnun güzel olması için küçük olması gerekmez. Güzel burun, yüz hatları ile uyumlu burundur. Bazı burunlar vardır; tek başına bakarsanız hoş durmaz ancak kişinin yüzü ile beraber değerlendirildiğinizde rahatsız etmez. Güzel olduğu düşünülür. Ancak aynı burnu başkasına monte etmeye kalksanız bu sonucu yakalayamazsınız. Burun kişiye, yüze özgüdür. Burun şekil bozuklukları vücut sağlığını bozabilecek, nefes almayı engelleyen ve ruhsal sağlığı etkileyen sorunlara neden olmuşsa biz bu durumda rinoplasti ameliyatlarını yapıyoruz. Rinoplastinin amacı, tek başına güzel ama yüzle beraber bakıldığında yüzün bir parçası olarak görünen genel hatta uygun ama her şeyden önemlisi nefes alabilen fonksiyonel bir burun ortaya çıkarmaktır. Bu ameliyatlarda işin püf noktası ise bu burnun ameliyatlı olduğunun anlaşılmamasıdır.”

Burun ile ilgili olarak yapılan operasyon hakkında bilgi de veren KBB Uzmanı Opr. Dr. Vural Büyüksoy şöyle devam etti: “Ameliyat sonrası eskiden sıkça yaşanılan göz altlarında morluk ve şişlik birçok hastamda artık uyguladığım teknikler nedeniyle sık rastlamadığım bir durum. Tampon olarak silikon split dediğimiz nefes almayı zorlaştırmayan ağrı olmadan kolaylıkla çıkarılabilen apereyler kullanılmaktadır. Bu silikon apareyler 2. gün alınmakta, dikişler ve burun sırtına konulan metal atel 7. gün alınmaktadır. Dikişli olan kısımlara uyguladığımız losyonlar da iz bırakmadan yaraların iyileşmesini sağlamaktadır. Tabii ki maksimum konforu sağlayan genel anestezi altında ameliyatı tercih etmekteyim. Hastanemizde de bu operasyonları başarıyla yapıp en kısa sürede hastamızı sağlığına kavuşturuyoruz."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5567 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim