MEHMET KAYA / ANKARA
Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, yasa gereği 1 Ağustos’ta başlaması gereken kamu toplu sözleşmelerine yönelik olarak sağlık alanındaki taleplerini belirlediklerini söyledi. Bunlar arasında en önemlilerden birinin sağlık çalışanlarının emeklilikte yıpranma hakkı olduğunu belirten Memiş, “Cumhurbaşkanımızın bu konuda açık talimatı vardı. Ancak ne Sağlık ne de Çalışma Bakanlığı bunu yapamadı. Biz de toplu sözleşmede bunu kayda geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Metin Memiş, dün bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Memiş, 1 Ağustos itibariyle toplu sözleşme görüşmelerinin başlaması gerektiğini vurgulayarak, talepleri hakkında bilgi verdi. Mali talepler yanında, sağlık alanında çalışanların temel sorunlarını da gündeme getireceklerini vurgulayan Memiş, önde gelenlerden birinin de yıpranma hakkı olduğunu kaydetti. Hükümet yetkilileriyle konuyu görüştüklerini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da talimat verdiğini hatırlatan Memiş, “Ancak ne Sağlık, ne de Çalışma Bakanlığı bu talimatı yapamadı. Defalarca hatırlattık. Hatta, sağlık çalışanlarının hangi grubunun ne kadar yıpranma hakkı olması gerektiği konusunda bir rapor da sunduk. Toplu sözleşmede bunu kayda geçirmeyi hedefliyoruz” dedi. '
Şiddet uygulayana 6 ay sosyal güvenlikten men'
Sağlık sektörünün öncelikli sorunlarından birinin de çalışanlara yönelik şiddet olduğunu kaydeden Memiş, “Şiddet uygulayan kişilerin tutuklu yargılanmasına yönelik yasal düzenleme yapılmasına karşın, aksaklıklar nedeniyle bu yasa uygulanmıyor” dedi. Memiş, şiddet uygulayanların 6 ay boyunca sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanamaması, sonraki sağlık hizmetinin kolluk kuvveti nezaretinde verilmesi gibi caydırıcı önlemler de talep etti.
Memiş, mali talepleri arasında, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, döner sermaye ve sabit ek ödemenin gelir vergisinden muaf tutulması, d375 sayılı KHK’daki sabit ek ödeme oranlarının sağlık çalışanları için 20 puan artırılması, 4/C statüsünde çalışanlar, vekil ebe ve hemşireler ile kamu görevlisi olmayan aile sağlığı personelinin kadroya geçirilmesini talep edeceklerini aktardı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, ön lisans sahibi sağlık çalışanlarının, tamamlama eğitimiyle lisans seviyesine çıkarılması konusunda YÖK’ün bir hazırlık içinde olduğunu ve bu kapsamda 130 bin kişinin bulunduğunu sözlerine ekledi.