ANKARA - Ön lisans mezunu iken, sağlık çalışanlarına getirilen lisans tamamlama hakkı ile lisans mezunu olan sağlık çalışanları mezuniyet töreninde bir araya geldi.
Sağlık-Sen tarafından düzenlenen etkinlikte, lisans mezunu olan sağlık çalışanları için 'Kep Atma' töreni yapıldı. Burada konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, lisans tamamlama konusunu 2012 yılında gündeme getirdiklerinde çoğu kişi için bunun bir hayal olduğunu söyleyerek, "Çok mücadele ettik, her ortamda bunun ifade ettik. Zaten ebelik, hemşirelik ve sağlık memurluğu bölümlerinde lisans tamamlamanın mimarı yine Sağlık-Sen'di ama diğer arkadaşlarımızın da lisans tamamlamalarını bitirmesi gerekiyordu. Bu anlamda biz bunu nasıl yaparız diye düşündük ve 'Ebeler, hemşireler ve anneler günü' adı altında düzenlediğimiz programa Sayın Cumhurbaşkanımızı, Başbakan olduğu dönemde davet ederek kendilerinden talep ettik. İleri görüşlü Cumhurbaşkanımız o gün 'Sizler umudun adısınız' diye başladığı cümleleriyle evet lisans tamamlama konusunda bakanıma talimat veriyorum sözüyle beraber de bir gün sonrasında lisans tamamlama başladı. Biz bunu Cumhurbaşkanımıza söylerken arkadaşlarımız hem özlük haklarından faydalansın hem bilgileri tazelensin hem önleri açılsın hem de sağlık çalışanları artık akademik anlamda da bir noktaya gelsin diye istedik. Lisans tamamlama sadece bir diploma almak anlamına gelmiyor, diplomayla beraber özlük hakları bakımından da 2 bin 200 olan ek gösterge 3 bine çıkıyor, mevcut günümüzde maaşlara düzenli bir zam geliyor, emekli olunduğu zaman da 250 lira civarında bir artış ve bunun yanında da emekli ikramiyesinde önemli bir artış sağlamış oluyor. Sağlık çalışanı arkadaşların ideallerine, heyecanlarına ve geleceklerine olan bu önemli katkıda lisans tamamlamanın ilk mezunlarını vererek 100 bin arkadaşımızın lisans tamamlamasına da öncülük ettik" ifadelerini kullandı.
"Yüksek lisans programlarını açarak sağlık çalışanlarımızı bu eğitime de teşvik etmenizi arzu ediyorum"
Memiş, sağlık çalışanları olarak Türkiye'nin en önemli hizmeti veren meslek grubu olduklarına işaret ederek, "Türkiye'de yapmış olduğumuz hizmetlerle birlikte Türkiye'nin değişimine en büyük katkıyı sunan bir meslek grubuyuz. Çünkü 2002 yılında Türkiye'deki sağlık sisteminin dönüşüme başladığı süreçte ağır bedeller ödeyerek, sağlık çalışanlarının fedakarlığıyla bugün sağlık sistemi çok iyi bir noktaya geldi. Bundan sonra yüksek lisans bölümleri, sağlık iletişimi konusunda, sağlık turizmi konusunda, sağlık hukuku konusunda ve mesleki branşlaşma konusunda yüksek lisans programlarını açarak sağlık çalışanlarımızı bu eğitime de teşvik etmenizi, bunun da ötesinde doktora programlarıyla birlikte özellikle kendi hastanesinde çalışan arkadaşlarımızın kendi hastanelerini yönetecek düzeye gelmesi notasında bu eğitim formatına desteklerinizi canı gönülden arzu ediyorum" şeklinde konuştu.
"Unvan değişikliği ile ilgili prosedürleri başlattık"
Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Tayfun Arık da, bakanlık olarak daha ileri eğitim düzeyine sahip, vizyonları daha geniş, iletişim yetenekleri üst düzeyde olan çalışanların sayılarını arttırmayı amaçladıklarını bildirerek, şunları kaydetti:
"Arkadaşlarımızın diploma sahibi oldukları alanlarda unvan değişikliğini de yapabilmelerini istiyoruz. Unvan değişikliği ile ilgili prosedürleri başlattık. Yakın tarihte bin 661 arkadaşımız diplomasını aldıkları branşlarda kadrolarını değiştirmiş olacaklar. Unvan değişikliği iş ve işlemlerini de hızlı bir şekilde tamamlamayı planlıyoruz ama bütün çalışanlarımızdan beklentimiz orta öğretim mezunlarımızın ön lisans, ön lisans mezunlarımızın lisans, lisans mezunlarımızın yüksek lisans, yüksek lisans mezunlarımızın doktora yapmaları bunun için üst öğrenimin önünü devamlı açık tutmaya çalışmaktayız."
"Lisans tamamlama programına sağlık yönetimi bölümü programıyla 100 öğrenci ile destek olduk"
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ise, Gazi Üniversitesi'nin lisans tamamlama programlarını mesleki eğitimde, teknik eğitimde geçmişten beri yürüttüklerini belirterek, "Sağlık alanındaki lisans tamamlama programına da sağlık yönetimi bölümü programıyla 100 öğrenci ile destek olduk. Sağlık Bilimleri Fakültemizde şu anda öğrencisi olan 4 bölümümüz, 2 de açılan ancak henüz lisans öğrencisi olmayan bölümümüz var. Açık olan programlarla da destek olma arzumuzu ifade etmek istiyorum. Gazi Üniversitesi ülkeye kurulduğu günden bugüne kadar çok farklı alanlarda hizmet etmiş, Anadolu'nun birçok şehrinde üniversite kurulmasında öncülük etmiş bir üniversite. Gazi Üniversitesi 13 bilim alanıyla dünya sıralamasında ülkemizi en çok bilim alanında temsil eden üçüncü üniversite ve bu 13 bilim alanının 6'sı mühendislik, 4'ü temel fen bilimleri, 3'ü ise sağlık bilimlerinde. Yani Gazi Üniversitesi sağlık alanında da ülkemizin önemli, prestijli, marka üniversitelerindendir" açıklamasını yaptı.
Protokol konuşmalarının ardından Ankara Seğmenleri bir gösteri yaptı. Gösterinin ardından ise lisans tamamlayan sağlık çalışanları keplerini fırlattı. Keplerini fırlatan sağlık çalışanlarına protokol üyeleri diplomalarını takdim etti.
Sağlık-Sen tarafından düzenlenen programa, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş'in yanı sıra Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Tayfun Arık, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ceylan, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fuat Gündoğdu, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da katıldı.