• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık çalışanına şiddet uygulayan tutuklanacak

Sağlık çalışanına şiddet uygulayan tutuklanacak
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu torbadan çıkacak yeni düzenlemeyi açıkladı: “Doktora, hemşireye el kaldıran bilsin ki en az bir gece tutuklu kalacak. Caydırıcılığı buradan bekliyoruz.”

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, halen 453 yabancı hekimin Türkiye'de çalıştığını belirterek, bunlardan 24'nün Yunanistan'dan geldiğini söyledi. Bakan Müezzinoğlu, Yunan hekimlerin günde 4-5 saat çalışmak istediklerini belirterek, "Hekim kalitesi yüksek ama çalışma kültürü bize uymuyor" dedi.

Bakan Müzezzinoğlu VATAN'ın sorularını yanıtladı:

- Yunanlı hekimler gündem olmuştu. Türkiye'de çalışmaya başladılar mı?

Yunanistan'la iki sorunumuz var. Biri dil sorunuydu, çözdük. Burada çalışıyorsa Türkçe öğreniyor. İkincisi ise Yunanistan'ın hekim eğitim kalitesi yüksek, YÖK denkliğinde sorunumuz yok ama çalışma kültürleri bize uymuyor. Çünkü '4-5 saat çalışırız' diyorlar. Biz de 4-5 saat çalışarak böyle bir sağlık hizmeti sunumu olur mu, bilmiyorum. Özel sektör planlayacak. Hekimlik mesleği 24 saatlik bir meslek. O nedenle değerli. Bir memur gibi düşünürsek mesleğimize en büyük kötülüğü yaparız.

- Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet meselesinde önemli adımlar atıldı. Yasal düzenlemeler etkili oluyor mu?

Hukuk sisteminde ideali bulmak çok mümkün değil. Ama son 1 yılda özellikle hakimlerimizin bu tür olaylarda kanuni cezaları en üst düzeyde uygulamalarından memnunum açıkçası. Bunu olağan bir olay gibi görmüyor ve cezayı üst sınırdan veriyorlar. Yeni kanunla şiddet uygulayana tutuklama geliyor. Üç gün, beş gün bunlar düzenlenecek. Bilsin ki 'Ben doktora, hemşireye elimi kaldırdığım an en az bir gece tutuklu kalacağım'. Caydırıcılığını burada bekliyoruz. Cezaların ertelenmemesiyle ilgili de Adalet Bakanlığımızla görüşmelerimiz sürüyor.

- Yani şiddet uygulayanın cezası ertelenmeden uygulanacak?

Adalet Bakanlığı geniş bir çalışma yapıyor. Bizim Torbamızda bu var. Aslında toplumsal bilincin yükselmesi gerekiyor. O şiddet uyguladığın doktora en hayati durumda, çaresiz kaldığın anda ihtiyacın olabilir. Evladının, eşinin ihtiyacı olabilir. Hekime ve sağlık çalışanına kendi canımız gibi bakmamız lazım. Elbette o da insan. Hiç kusuru olmayacak, hata yapmayacak demek olmaz. Ama 24 saat çalışıyor, bayram yok, hafta sonu yok. Her zamlan sana hizmet etme gibi bir mesleği var. Yapanlara karşı da anında çevrenin toplumsal bir tavır koymasının doğru olacağını düşünüyorum. 'Dur kardeşim yanlış yapıyorsun' demeyi de toplumsal bilince yerleştirmemiz lazım.

Şok diyetlerin faydasına inanmıyorum

- Onlarca farklı diyet var

İlkesel olarak isimlerle ilgili konuşmam. Her bünyenin kendisine ait farklı özellikleri var. Ancak 4 temel gıda var: Protein, yağ, karbonhidratlar, mineral ve vitaminler. Biri yasaklanıyor. Ben şok diyetlerin hiçbirinin kalıcı olarak faydası olduğuna inanmıyorum. Oysa mesela benim fazlam nedir? Diyelim ki yüzde 20. Masada 20, 30 senedir alıştığımı bir defa yüzde 20 azaltıyorum. 3 dilimse 2'ye indiriyorum. Pilavın üçte birini yiyorum, etli yemekleri üçte bir azaltıyorum. Yani üçte bir, dörtte bir azalt ve bunu bir kültüre dönüştür, sürdürülebilir yap. Bünyeyi de şoklama. Bakıyorum, 'ben bir ay yağ almıyorum, karbonhidrat almıyorum' deniyor. Ama senin beynin buna hep alışarak geldi. Birden onu tamamen yok haline getiriyorsun. Tamamen 'yok' haline getirmek sağlıklı bir diyet değildir.

- Öncelikle masadakileri gerektiği kadar azaltacağız...

Doğru. Sabah kalktıktan sonra yatıncaya kadar tüketme, yakma yapılıyor. Sabah dört dörtlük ideal bir kahvaltı. Yağı, proteini, karbonhidratı olan, hepsinin hakkını vererek ama hiçbirinde fazlaya kaçmadan iyi bir kahvaltı yapılmalı. Öğle yemeği orta halli. Akşam yemeğinde es geçebildiğin kadar geç!

Türkiye'de halen 453 yabancı sağlık personeli çalışıyor. 453 başvurunun 136'sı uzman hekim, 219'u pratisyen hekim, 79'u hemşire, diğerleri ise yardımcı sağlık personeli. Yabancı sağlık personelinin 24'ü ise Yunanistan uyruklu.

Depreme karşı yüzen gemi

Erdoğan talimat verdi, benzeri ABD'de bile olmayan doğal afetlerde görev yapacak 3 gemi hastanesi için ihaleye çıkılıyor...

- Gemi hastaneyle ilgili hangi aşamaya gelindi?

Proje ihale aşamasında. En geç Ocak ayında ihaleye çıkacağız. Son sunum yapılacak.

- Sanıyorum tek örnek ABD'de bulunuyor?

ABD'de de bunun örneği yok. Orada bir petrol tankerini hastaneye dönüştürmüşler. Gidip gördüm. Bir geminin hastaneye dönüştürülmesi farklı, proje bazlı gemi hastane yapmak farklı. Bu dünyada tek olacak. ABD'de de komutanlarla görüştüğümde çektikleri sıkıntıları gördüm. Nereyi istedikleri değiştiremediklerini anlattılar. Bizimki ise dünyada gemi hastane olarak inşaa edilen ilk proje olacak. Biz de yanılmıyorsam 2. Abdülhamit döneminde iki gemimizi savaş döneminde gemi hastane olarak kullanmışız. Birinin adı Gülnihal.

- Bu gemi hastanenin adı da Gülnihal olabilir mi?

Olabilir ama kamuoyuna sorarız. Okyanusta gidebilecek, kapasitesi geniş bir gemi hastanenin, ülkemizin olağanüstü durumlarında -afetti, depremdi- hizmet vermesi önemli. Yine olağanüstü durumlarda Türkiye'nin Dünya genelinde marka değeri olan bir hastaneyi hizmete kazandırması da önemli.

-Maliyet hesabı yapıldı mı?

Tahmin edilen 150 milyon dolar gibi bir rakam. Ama henüz proje ihalesi tamamlanmadı. O ihaleden sonra gerçek rakamlar karşımıza gelir. Belki kiralama sistemi yapabiliriz. Kamu özel ortaklığında bir formül olabilir.

-Beyin ameliyatı bile yapılabilecek değil mi?

Evet. 8 ameliyathanesi var. Yoğun bakım, doğumhane, beyin cerrahi, diyaliz ünitesi.

GEMİ HASTANEDE 200 YATAK VAR

Bakanlığın bir ay içinde ihaleye çıkacağı gemi hastaneyle ilgili rakamlar şöyle:

Toplam alan 15-20 bin metrekare.

- 15 muayene, 15 müşahede, 2 müdahale, 2 resüsitasyon yatağına sahip.

- 17 branşta poliklinik bulunacak

- Her türlü ameliyat yapılabilecek.

- 8 ameliyathaneden 2'si özellikle beyin cerrahi için kullanılacak.

- 2 doğumhane, 6 yataklı diyaliz ünitesi, 2 yataklı yanık ünitesiyle toplam 200 yatak olacak.

- 316 sağlık personelinin gemi hastanede görev yapması planlanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2648 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim