AnkaraTabip Odası (ATO), Mayıs 2010’da yayınlanan “Aile Hekimliği Uygulaması Yönetmeliği” ile aile hekimlerinin A, B, C, D sınıflarına ayrıldığını belirterek, Ankara’da 1108 Aile hekimine düşen sınıf tipinin “sıfır grubu” olduğunu bildirdi.
Basın toplantısına ATO Pratisyen Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Mehmet Çakmak, ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay ve Pratisyen Hekimlik Derneği Ankara Şube Başkanı Figen Şahpaz katıldı.
ATO Pratisyen Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Mehmet Çakmak, “Aile Hekimliği Birimi Gruplandırması” çalışmasının geçtiğimiz günlerde Bakanlık tarafından tamamlandığını belirterek, merkezlerin A,B,C,D ve sıfır grubu olarak geçen kriterlere göre değerlendirildiğini belirtti. Çakmak, Ankara’da A grubuna giren hiç bir merkezin olmadığına dikkat çekerken, 1247 aile hekiminin sadece 6’sının B, 14’ünün C, 119’unun D sınıfı olarak belirlendiğini, geriye kalan 1108 aile hekiminin grup tipinin “sıfır” olduğunu kaydetti.
‘AMAÇ HEKİMLERİN ÜCRETLERİNİ DÜŞÜRMEK’
Aile Hekimleri Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere göre aile hekimlerine ödenen ücretlerde önemli düşüşler olacağının bilgilerinin geldiğini belirten Çakmak, “Bunları bir araya getirince amacın kaliteli sağlık hizmeti sunmak değil, bizim bütün hekimlere ödenmesini talep ettiğimiz ödemelerin ucundan kıyısından kesilmesi olduğu açıktır” dedi.
Sıfır grubu olarak nitelenen merkezlerin neredeyse tamamının devletin yapıp teslim ettiği kuruluşlar olduğuna dikkat çeken Çakmak, “Bu haliyle Sağlık Bakanlığı’nın bina ve donanımları kendi kriterlerine göre “sıfır” grubunda tanımlanabilmektedir. Sıfırcı Hoca Sağlık Bakanlığı kendisini sınıfta bırakmıştır” dedi.
ATO Genel Sekreteri Selçuk Atalay da, sıfır notunun aslında Bakanlığın kendisine verdiği bir not olduğuna dikkat çekerek, Bakanlığın istediğinin, kendisinden değil, hekimden hesap sorulması olduğunu söyledi. Atalay, hekimlere uygulanan ceza puanlarıyla da hekimlerin istediği zaman sözleşmesinin iptal edileceği bir mekanizmanın oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti.
Pratisyen Hekimlik Derneği Ankara Şube Başkanı Figen Şahpaz ise aile hekimliği sisteminde bir hekime bir ebe hemşire verildiğine dikkat çekerken, bunun bir hekime yetmeyeceğini söyledi. Bir aile hekimi ve bir hemşirenin 3 bin 500 kişinin sağlık hizmetinden sorumlu olduğuna dikkat çeken Şahpaz, “bu sistemin ileride büyük sağlık skandallarına yol açacağı” uyarısı yaptı.
(EVRENSEL)
--------------------------------------------------------------------------------
ATO PRATİSYEN HEKİM KOMİSYONU TALEPLERİ:
-Bütün hekimler A sınıfı sağlık ortamlarında hizmet vermeli,
-A sınıfı birinci basamak sağlık ortamlarında 1. basamak hekiminin gereksinim duyacağı asgari donanım sağlanmalı,
-A sınıfı birimlerinde hekimler, diş hekimleri, hemşire, ebe, sağlık memurundan oluşan sürekli mezuniyet sonrası eğitimle desteklenen ve denetlenen sağlık ekipleri bulunmalı,
-Zincirin ana halkası olan A sınıfı birinci basamak sağlık hizmeti ve bununla uyumlu organize edilen ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmeti olmalı,
-Bütün yurttaşlar birinci sınıf sağlık hizmetlerinden sınıflamadan-gruplamadan yalnızca nüfus cüzdanını göstererek yararlanabilmelidir.