• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlık Bakanlığı palyatif bakım merkezlerindeki yatak sayısını artırıyor

Sağlık Bakanlığı palyatif bakım merkezlerindeki yatak sayısını artırıyor
Sağlık Bakanlığı, hayatı tehdit eden hastalıklara bağlı ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalara tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek verilen palyatif merkezlerindeki yatak sayısını artıracak

Sağlığa erişimi hızlandırmak ve daha kaliteli hizmet sunabilmek için önemli projeleri hayata geçiren Sağlık Bakanlığınca, palyatif bakım kapsamında hem hukuki hem de tıbbi düzenlemeler yapıldı.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, palyatif bakım hizmetlerinin, yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalarda ağrı ve diğer semptomları erken tanımlamak ve değerlendirmek, bu kişilere ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek vererek acılarını hafifletmek veya önlemek, yaşam kalitesini geliştirmek için faaliyet göstermek amacıyla Palyatif Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge 9 Ekim 2014 yılında yürürlüğe girdi.

Söz konusu yönerge, 7 Temmuz 2015'te güncellendi ve Bakanlığın sağlık tesislerine bağlı palyatif bakım merkezleri 2015 yılı itibarıyla tescillenmeye başlandı.

Bu kapsamda, merkezde bulunan yataklı hizmet alanları ile ilişkilendirilmiş diğer hizmet alanlarına ilişkin fiziki şartlar ve asgari donanım standartları, çok amaçlı salon, alan, girişim ve muayene odası, ekip odası olarak belirlendi.

- Merkezler 24 saat esasına göre hizmet veriyor

Uygulamaya göre, hasta ve ailesinin bir bütün olarak değerlendirildiği palyatif bakım hizmetlerinde, sorumlu tabip tercihen anestezi uzmanı olmak üzere uzman tabiplerden seçiliyor. Merkez, 24 saat esasına göre hizmet veriyor. Mesai saatleri haricinde hizmet, sorumlu tabibin planlamasına ve nöbet esasına göre sunuluyor.

Terminal dönem kanser, ileri devre KOAH, fonksiyonlarının en az yüzde 50'sini kaybetmiş olan inme, son dönem böbrek yetmezliği, ileri evre kalp yetmezliği ve ilerleyici nörolojik sorunlar gibi diğer ömrü kısaltan hastalıklar, ALS, Alzheimer, ileri dönem organ yetmezliği, HIV/AIDS, çocuklarda genetik/konjenital gibi ilerleyici hastalıkları olan kişiler, bu merkezler kapsamında takip edilebiliyor.

- Ülke genelinde toplam 273 palyatif bakım merkezi bulunuyor

Bakanlığa bağlı çocuk palyatif bakım merkezleri, 7 yataklı Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve 6 yataklı Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde hizmet veriyor.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki tesislerde tescilli toplam 273 palyatif bakım merkezi bulunuyor ve tesislerde tescilli toplam 3 bin 279 palyatif bakım yatağı ile hizmet veriliyor. Merkezlerdeki yatak sayısının artırılması için yürütülen çalışmalar kapsamında, 4 bin 569 palyatif bakım yatak ile hizmet verilmesi planlanıyor.

Öte yandan, Bakanlık verilerine göre 2016 yılında 36 bin 156, 2017'nin ilk 7 ayında da 29 bin 3 hastaya palyatif bakım hizmeti sağlandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6230 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim