• BIST 9949.01
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 11 °C

Sağlık Bakanlığı oyuncakları teste sokacak

Sağlık Bakanlığı oyuncakları teste sokacak
Sağlık Bakanlığı, oyuncakların güvenliğini kuracağı bir laboratuvarla test edecek. Ankara'da kurulacak laboratuvarda yüksek dozda kurşun, kanserojen kimyasallar içeren ve kolay parçalanan oyuncuklara geçit verilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı, oyuncakların güvenliğini kuracağı bir laboratuvarla test edecek. Ankara'da kurulacak laboratuvarda yüksek dozda kurşun, kanserojen kimyasallar içeren ve kolay parçalanan oyuncuklara geçit verilmeyecek.

Özellikle Çin'den gelen ithal oyuncakların kansere neden olduğuna ilişkin tartışmalar sürerken, Sağlık Bakanlığı zararlı oyuncakların tespitini kolaylaştırmak için laboratuvar kurma çalışmaları başlattı.

Ankara'da kurulacak test laboratuvarında yüksek dozda kurşun, melamin ve kanserojen kimyasallar içeren ve özensiz üretim nedeniyle kolay parçalanıp çocukların yutarak boğulmalarına sebep olan ithal oyuncaklar tespit edilerek satışı önlenecek.

Dünyada 55 milyar dolarlık büyüklüğe sahip oyuncak pazarının yüzde 88'inde Çin hakimiyeti var. Türkiye pazarının ise 2008'in ilk 10 ayında yüzde 20 büyüyerek 650-700 milyon dolara civarına ulaştığı tahmin ediliyor. İç pazarda satılan oyuncakların yüzde 90'ı ithal ürün, bu ithalatın da neredeyse tamamı Çin'de yapılıyor. İthalatta Çin'den sonra Almanya, İtalya ve İngiltere öne çıkıyor.

80 milyon oyuncak toplatıldı

Yapılan araştırmalara göre Çin'de üretilen oyuncakların ve çocuk giysilerinin yüzde 20'si standartların altında. Birçok Çin yapımı oyuncak Avrupa Birliği'nde (AB) yasaklanmış durumda. Son 3 yılda Çin'de üretim yapan dev firmaların kazalar ve hastalıklara sebep olması sonucu piyasadan toplattığı oyuncak sayısının 80 milyonu aştığı tahmin ediliyor.

Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı Analisti Adnan Özçakır, bugüne kadar merkezlerinde bulunan test merkezlerinde oyuncakların kimyasal ve metalik oranlarını kontrol ettiklerini belirterek aralıkta açılacak yeni laboratuvarda ise oyuncakların teknik yapılarının da denetleneceğini söyledi.

Laboratuvarın AB Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı tarafından desteklenen ve bakanlıkla birlikte yürütülen Oyuncak Güvenliği Projesi kapsamında kurulduğunu belirten Özçakır, AB ve Sağlık Bakanlığı'nın yeni test laboratuvarı için 500 bin dolar ödenek ayırdığını açıkladı. Özçakır, "Laboratuvar için gerekli teçhizatın yüzde 70'i tamamlanmış durumda. Laboratuvarda 10 kişilik bir ekibin çalışacağını düşünüyoruz. Birkaç aya kadar tam verimle çalışır duruma gelecek" dedi.

Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi bünyesinde kurulan laboratuvarın resmi açılışının aralık ayı başında Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tarafından yapılacağı belirtildi. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığı'na bağlı olarak çalışacak laboratuvarın ithal oyuncakların yanı sıra yerli üretim oyuncakları da denetleyeceği belirtildi.

Dünya çin oyuncaklarıyla oynuyor

* Oyuncak pazarı dünyada 55 milyar dolarlık büyüklüğe sahip.

* Pazarın yüzde 88'inde Çin hakimiyeti var.

* Türkiye pazarının büyüklüğü ise 700 milyon dolar civarında.

* Son 3 yılda 80 milyonu aşkın oyuncak standartlara uymadığı için toplatıldı.

* ABD'li oyuncak devi Mattel Grubu 20 milyondan fazla oyuncağı piyasadan çekti.

* ABD'li RC2Corp Grubu Çin'de üretilen 1.5 milyon tahta treni toplatma kararı aldı.

* Mega Brands toplam 2.4 milyon oyuncağını toplatmaya karar verdi.

* Mega Brands ayrıca 3.8 milyon "Magnetix" inşaat setlerini, bu setlerdeki küçük mıknatısları yuttuktan sonra 1 çocuğun ölmesi ve 4 çocuğun ağır yaralanması nedeniyle toplatmıştı.

* Türkiye'de satılan oyuncakların yüzde 90'ı ithal ve neredeyse tamamı Çin'den geliyor.

Bu haber toplam 1686 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim