Bakanlık önünde Sağlık-Sen Bakanlık Şube Başkanı Tahir Eren tarafından yapılan açıklamada; Bakanlık merkez teşkilatı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda (TİTCK) görev yapanlar ile araştırmacı unvanlı sağlık çalışanlarının da sabit ek ödemelere yapılan yüzde 20 artıştan yararlanması talep edildi. Eren, Bakanlığın sağlık çalışanlarının sorunlarını görmezden geldiği vurgulandı.
“Sağlık-Sen Haksızlığa ve Adaletsizliğe Hiçbir Zaman Müsamaha Göstermedi”
Sağlık-Sen’in haksızlığa ve adaletsizliğe hiçbir zaman müsamaha göstermediğine dikkat çeken Eren, “Hepinizin bildiği gibi kamuda görev yapan 1 milyon sağlık çalışanı Sağlık Bakanlığı binasından idare ediliyor. Merkez teşkilat olarak bu binada, bu çatının altında binlerce sağlık çalışanı görev yapıyor. Ama bu binadaki çalışanlar arasında çok ciddi bir haksızlık var. Haksızlığın nedeni, toplu sözleşme ile sabit ek ödemelere yapılan yüzde 20’lik artışın, bu binada görev yapan bazı çalışanlardan esirgenmesi” ifadelerini kullandı.
“Bu Haksızlığa Ne Zamana Kadar Göz Yumacaksınız”
“Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatında çalışanların yüzde 60’ı geçici görevli. Yani kadroları bakanlığın merkez teşkilatında değil. Ancak kadrosu Bakanlık merkez teşkilatında olanlarla yani bu çatı altında olanlarla aynı işi yapıyorlar. Aynı odaları paylaşıyorlar, birbirlerinin yüzüne bakıyorlar. Geçici görevli yüzde 60’a dahil olanlar, ek ödemelerdeki yüzde 20’lik artıştan yararlanıyor. Ancak kadrosu merkez teşkilatında olanlar yararlanamıyor” diyen Eren Bakanlığa şunları dedi;
“Kadrosu merkez teşkilatında olanlar üvey evlat mı? Kadrosu Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde olanlar üvey evlat mı? Kadrosu İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda olanlar üvey evlat mı? Araştırmacı kadrosunda olanlar üvey evlat mı? Ey üst düzey idareciler, cevap verin! Bu haksızlığa daha ne zamana kadar göz yumacaksınız?”
Yüzde 20 artıştan Bakanlık merkez teşkilatı ile bağlı kurum ve kuruluş çalışanlarının mevzuat farklılığından dolayı yararlanamadığını belirten Eren, “Kusura bakmasın ama hiç kimse farklı mevzuat iddiasını da öne sürmesin. Bu insanlara filyasyon görevi verirken, hiç kimsenin aklına mevzuat geldi mi? Gelmedi. O halde neden bu insanların hakkı ve hukuku söz konusu olduğunda mevzuat farklı deniyor! Hiç kimse boşuna mevzuat hazretlerinin arkasına sığınmasın” diyerek tepki gösterdi.
Eren, sözlerin devamında; “Biz çalışanları memnun etmeyen, her seferinde ortalığı allak bullak eden ‘ben yaptım’ oldu anlayışına karşı her zaman tepkimizi ortaya koyduk. Sorunları görmezden gelen, istişareyi ortadan kaldıran, başına buyruk bürokratik anlayışın da sonuna kadar karşısındayız.2 bin 500 sağlık çalışanımızın yok sayılmasına, emeklerinin hor görülmesine asla rıza gösteremeyiz. Aynı bakanlığa bağlı, aynı kurumda ve aynı işi yapan çalışanların, farklı mevzuatlara tabi oldukları gerekçesiyle farklı ücret almaları, ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesine de aykırıdır. Yani bu uygulama apaçık bir eşitsizliktir. Bu eşitsizliği reddediyoruz.” dedi.