Tasarıya göre, idarenin ihtiyaç duyduğu tesis özel sektör tarafından finanse edilerek yapılacak, en fazla 49 yıllığına idarenin kullanımına bırakılacak. Tesisteki bazı ticari alanlar ise tesisi yapan firma tarafından işletilecek. Süre sonunda, tesis bütünüyle idareye devredilecek. Yabancı finans yatırımcılarının yatırım yaptığı tesislerde, sözleşme feshedilirse, Hazine, belli bir orana kadar, yabancı firmanın yatırımını üstlenecek. Borçlanma Resmi Gazete’de yayımlanmayacak ve dış borç olarak kaydedilecek.
49 yıllığına verildi
Tasarıda, kanunun amacı, “ihale ile özel hukuk hükümlerine göre, kamu özel işbirliği modeli çerçevesinde; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca yapılmasına ihtiyaç duyulan tesislerin ön proje, ön fizibilite raporu ve belirlenecek temel standartlar çerçevesinde, hâzinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde kırkdokuz yılı geçmemek üzere bağımsız ve sürekli nitelikte üst hakkı tesis edilmek suretiyle yaptırılması, mevcut tesislerin yenilenmesinin sağlanması ve bu projeler için alınacak danışmanlık, araştırma-geliştirme hizmetleri ile ileri teknoloji ya da yüksek mali kaynak gerektiren bazı hizmetlerin gördürülmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir” şeklinde tanımlandı.
Tasarıda yer alan düzenlemeler şöyle:
* Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Maliye Bakanlığı’nın bedelsiz tahsis edeceği yerde, hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazlarda, tesis yaptırabilecek,
* Sağlık Bakanlığı, kullanımındaki tesisleri de belli hizmetlerin sunulması veya işletilmesi ya da bedelinin ödenmesi karşısında yeniletebilecek.
* Gerek görülmesi halinde birden fazla tesis tek ihale ile yapılabilecek.
* En çok 49 yıllığına işletilecek tesis, bakanlığa bakımlı, çalışır ve kullanılabilir, borçtan arınmış biçimde devredilecek.
* Yapım işinin tamamlanmasından önce hiçbir şekilde bedel ödemesi yapılmayacak.
İŞTE TASARININ TAM METNİ