Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ekrem Atbakan, "Türkiye'de, çevresel etkiler başta olmak üzere pek çok sağlık sorununu sektörler arası ilişkileriyle ele alan Çok Sektörlü Sağlık Sorumluluğu Programı'nı başlattıklarını" bildirdi.
Dünya Sağlık Örgütünün en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi'nin 67. toplantısı, 19-24 Mayıs'ta İsviçre'nin Cenevre şehrinde düzenleniyor. Toplam 194 ülkeden üst düzey heyetlerin bulunacağı asambleye Türkiye'den Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ekrem Atbakan başkanlığında bir heyet katııyor.
Bu yıl "sağlık ve iklim" temasının işlendiği asamblede, küresel ısınma ile gelen iklim değişikliklerinin sağlığa olan çok yönlü etkileri ele alınıyor. Bunun dışında hepatit, sağlık teknolojisi değerlendirme çalışmaları ve antibiyotik direnci görüşülüyor. Ayrıca Uluslararası Sağlık Tüzüğü, yenidoğan sağlığı, 2015 sonrası Tüberküloz Küresel Eylem Planı, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarla Mücadele Küresel Eylem Planı'nın izlemi ve sağlığın sosyal, ekonomik ve politik belirleyicileri gibi konularda işleniyor.
Program kapsamında bugün Türkiye, İngiltere, Hollanda, Hindistan, Gana ve Şili ile birlikte bugün "Anti-Mikrobiyel Direnç: Savunuculuktan Eyleme" yan etkinliği ile Akılcı İlaç Kullanımı alanında yapılan çalışmalar, üye ülkelerle paylaşılıyor.
Programa Türkiye'den katılan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ekrem Atbakan, Genel Kurul'daki konuşmasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl Dünya Sağlık Günü'nün temasının "küçük ısırıklar, büyük tehditler" olarak belirlendiğini belirterek, genel olarak bulaşıcı hastalıkların ve özelde vektörle bulaşan hastalıkların küresel sağlığa büyük tehdit oluşturduğunu vurguladı.
Ortak, etkili ve iyi koordine edilmiş çalışmalarla müdahalelerde bulunulmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Atbakan, bu anlamda sağlık ekiplerinin ülkeler arası daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyulduğuna ve işbirliğinin ülkenin veya bir bölgenin hudutlarıyla sınırlanmaması gerektiğine işaret etti.
Türkiye olarak ana risk faktörlerinden biri olan tütün ile mücadelede önemli mesafe katettiklerini vurgulayan Atbakan, ancak diğer risk faktörleriyle mücadelede daha çok fazla yapılması gereken şeyler olduğuna işaret etti. Atbakan, şunları kaydetti:
"Dünyadaki iyi uygulamalardan ülkemize taşıyabileceğimiz çok fazla şey olduğunu biliyoruz. 2015 sonrası kalkınma gündeminde sağlığın mutlaka güçlü argümanlarla yerini alması gerektiğine inanıyoruz. Sağlıkta evrensel kapsayıcılığın 2015 sonrası kalkınma gündeminde yer alması gerekliliğine dair neredeyse bir konsensus oluşmuştur.
Antimikrobiyal direnç, başarıları sekteye uğratan ve bu yüzden mücadelemizde güçlü kararlılık gerektiren, sağlık sektörünün büyük zorluklarından biridir. Bu mücadelede DSÖ'nün liderliğine gerçekten ihtiyaç olmasının sebebi, sorunun antimikrobiyal direncin süreğen artışıyla sınırlı olmaması, aynı zamanda yeni nesil antibiyotiklerin henüz ufukta görünmüyor olmasıdır. Sağlık sistemlerimizi en fazla ihtiyacı olana erişebilir hale getirmeden, gerçek bir hakkaniyetten bahsetmek mümkün olmayacaktır. Bu konuda ülke olarak çok mesafe kat etmiş olduğumuzu görüyor ancak bunu yeterli görmüyoruz.
Türkiye'de son 12 yılda uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı, geçmişte bir sorun olan sağlıkta hakkaniyetin iyileştirilmesine olanak sağladı. Sağlıkta Dönüşüm Programı, eş zamanlı çok sayıda girişimde bulunma ve bu girişimlerin matematiksel toplamından daha fazla bir sonuç elde etme fırsatı tanıdı. Bu deneyim reform programlarının nasıl tasarlanması gerektiği konusunda da bir bilgi birikimi niteliği taşıyor."
Çevre ve özellikle de iklim değişikliği konusunun, sağlıklı bir dünya için olmazsa olmaz kabul edildiğine dikkat çeken Atbakan, bu konuda azami hassasiyeti gösterdiklerini belirtti. İklim değişikliği ve çevresel faktörlerin önümüzdeki on yıllarda insan sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler doğuracağının bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğunu hatırlatan Atbakan, çevre sağlığı alanında başarılı olabilmek için çok sektörlü yaklaşımın benimsenmesinin önemine değindi. Atbakan, "Bu anlamda, Türkiye'de, çevresel etkiler başta olmak üzere pek çok sağlık sorununu sektörler arası ilişkileriyle ele alan Çok Sektörlü Sağlık Sorumluluğu Programı'nı başlattık. Bu yılın sonuna kadar ulusal program haline gelecek çalışmalarımızla her sektörün insan sağlığı için neler yapabileceğini belirledik, sektörlere rolleri paylaştırarak bir takvim oluşturduk" ifadesini kullandı.
Atbakan, barışın sağlığın en temel unsuru olduğunun altını çizerek, "Barış olmadan sağlık olmaz. Orta Doğu, Afrika, Uzakdoğu gibi farklı coğrafyalarda insanların farklı güdülerle birbirinin canına kastetmeleri nedeniyle insan hayatı ve sağlığına yönelik talihsiz tehditler söz konusudur. Dünyanın dört bir yanında etnik veya dini kökenli çatışma, işgal, izolasyon ve tecrit politikalarının neden olduğu acil ve afet durumları yaşanmaktadır. ve asıl talihsiz olan sonuç, bu çatışmalar o coğrafyalarda günlük yaşamın doğal bir parçasıymış gibi uluslararası toplum tarafından kanıksanmakta ve duyarsızlaşmaya neden olmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Bosna Hersek ve Sırbistan başta olmak üzere Balkan ülkelerindeki selde yaşanan kayıplardan ötürü üzüntülerini de dile getiren Atbakan, hayatın kaybedenler için başsağlığı diledi. - Ankara
Sağlık Bakanlığı "Çok Sektörlü Sağlık Sorumluluğu Programı" başlattı
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Atbakan: 'Türkiye'de, çevresel etkiler başta olmak üzere pek çok sağlık sorununu sektörler arası ilişkileriyle ele alan Çok Sektörlü Sağlık Sorumluluğu Programı'nı başlattık'
Kaynak:
Bu haber toplam 3227 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"
Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.
Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandıÜmraniye'de, sağlık görevlilerine saldırıp hakaret ettiği ve ambulansa zarar verdiği iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli adliyeye sevk edildi.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim