"Kamuoyu duyarlılığı bizim için en önemli güvenlik tedbirimizdir"
Sağlık Bakanı ve çalışanları olarak içlerini kanatan ve gönülleri sızlatan en önemli konunun sağlıkta şiddet olduğuna değinen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Sağlıkta şiddette açıkçası fedakâr özverili ve zaman zaman evinde annesine babasına yakınına bu kadar şefkatli davranabiliyor mu? diye düşündüğümüz bu insanlara zaman zaman şiddet uygulanıyor olmasından ciddi rahatsızlık duyuyoruz. Bununla ilgili kamuoyu duyarlılığı oluşturulacak. Hekim ile hasta arasına güvenlik güçleri ve kanun koymak çok mümkün değil ve doğruda değil. Bu alana güvenlik ve üçüncü şahısların girmesini mesleğin saygınlığı ve devamlılığı açısında çok doğru bulmuyoruz.
Şiddete karşı her türlü yasal tedbiri almakta duyarlılığımız var. "Meclis açılır açılmaz Torba Kanun içerisinde, bu anlamda sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, tutuklama yetkisini hakimlerimize vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Sağlık konusunda aileleri bireyleri bilinçlendirmek sağlıkta okuryazarlığının gelişmesi için başlatılacak kampanyalara destek verilmesini isteyen Müezzinoğlu, "3 Ekim sabah 07.30'da Göksu Parkı'nda sağlıklı yürüyüş kampı düzenleyeceğiz, herkesi bu etkinliğe davet ediyorum” diye konuştu.
"İlaç ve tıbbi cihaz da üretim ayağını güçlü hale getirmemiz lazım"
Sağlıkta ciddi düzeyde ilaç ve tıbbi cihaz tüketimi yapan bir toplum olduğumuzu söyleyen Müezzinoğlu, "Üretim ayağını güçlü hale getirmemiz lazım ilaç üretiminde, kanser ilaçları üretiminde Türkiye söz sahibi olabilmeli" dedi.
"Yüzen Gemi Hastane Projesi tamamlandı"
Yüzen gemi hastanesi projesinin tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde ihalesinin yapılacağını kaydeden Müezzinoğlu, "Gemi hastane projemiz hazır, önümüzdeki haftalarda ihalesine çıkıyoruz. Okyanusa açılabilen özellikte üzerinde heliportu olan gemi hastanelerimiz 200 yatak kapasiteli her türlü ameliyatın yapılabileceği tam teşekküllü bir hastane niteliğinde olacak. Gemi hastanede 350 personel görev yapacak. Gemi hastanesinde heliport alanı, 200 hasta yatağı, acil ünitesi, 17 branş polikliniği, 8 ameliyathane, 2 doğumhane, 30 yoğun bakım, 6 yataklı diyaliz, tıbbi gaz üretim ve dolum sistemi bulunacak." diye konuştu.
Dünyada sağlık alanında ilk defa yapılacak olan gemi Türkiye'ye ait olacak. Gerek ulusal gerekse uluslararası yardımlarda sağlık desteklerinde bulunacak.
"750 ambulans ihalesi yapılacak"
750 ambulans alımı için ihale yapılacağını belirten Müezzinoğlu, yalnızca bu yıl hizmete sokulan ambulans sayısının bin 200 civarında olduğunu belirtti.
Çocuk İzlem Merkezlerinin sayısı artırılacak.
Çocuk İzlem Merkezleri hakkında da kısa bir bilgi veren Müezzinoğlu, Çocuk İzlem Merkezlerine, cinsel istismara uğrayan çocuklar veya cinsel istismara uğradığından kuşkulanılan çocukların kabulünün yapıldığını belirterek, "Şu an 13 ilimizde merkezlerimiz var. Bu merkezleri yaygınlaştırmaya gayret edeceğiz. Çocuk İzlem Merkezi, çocuğun yaşadıklarını tekrar tekrar dile getirmesini ve tekrar tekrar muayene edilmesini önleyerek adli süreçte yaşayabileceği travmayı en aza indirmeyi amaçlayan, çocuğu koruyan bir oluşumdur” ifadelerini kullandı.
Sütkardeşliği projesi
Bu proje ile ilgili çalışmaların bir süre aksadığını ancak projeden vazgeçmediklerini, Prematüre bebekler için anne sütünün büyük önem taşıdığını, projeyle bu bebeklerin büyük bölümünün hayatta kalmasını sağlayacaklarını anlatan Bakan Müezzinoğlu, uygulamanın gönüllülük esasına göre devam etmesinin söz konusu olduğuna dikkati çekti.
Müslüman olan bir ülkede sütkardeşliği kavramını dikkate almadıkları takdirde arzu ettikleri sütü bulamayacaklarına işaret eden Müezzinoğlu, bu nedenle ilgili bakanlıklarla ayrıntılı bir çalışma yürüttüklerini, sistemi gelecek yıl olgunlaştırıp yasalaştırmayı planladıklarını bildirdi.
Tam Gün Yasası
Tam Gün Yasasının meclis açıldığında torba kanun içinde gündeme geleceğini belirten, Müezzinoğlu, hiçbir konuda beklentilerin yüzde yüz karşılanamayacağını ancak düzenlemenin yüzde 70-80 oranında beklentilere cevap vermesinin beklendiğini ifade ederek, sürdürülebilir ve geliştirilebilir bir sistem kurulacağını” bildirdi.
"Aldığınızdan fazlasını yakın"
Sağlıklı beslenmeyle ilgili bir soruya karşılık ise Müezzinoğlu, az ve ölçülü beslenmenin esas olduğunu, bir kişinin aldığından biraz fazlasını yakması gerektiğini söyledi. Kahvaltı öğününün atlanmamasını, öğlenin sağlıklı bir öğün olarak alınmasını öneren Müezzinoğlu, akşam öğününün "es geçilebileceğini", 19.00-20.00'den sonra bir şey tüketilmemesi gerektiğini belirtti.