Ebola salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Liberya'da sağlık sistemi alarm veriyor.
Liberya Sağlık Bakanı Augustine Kpehe Ngafuan, doktor ve sağlık çalışanlarından bazılarının Ebola virüsü kaptığını ya da karantina altına alındığını, bazılarının ise işinden ayrılmak zorunda kaldığını belirterek, "Sağlık sistemi çöküyor" ifadesini kullandı.
Ngafuan, hastaların toplu halde öldüğünü, bu durumun uzun vadedeki sonuçlarından endişe duyulduğunu vurguladı.
Sıtma, ishal gibi tedavi edilebilen hastalıklara yakalananların virüs kapma korkusuyla sağlık merkezlerinden ayrıldığını ifade eden Ngafuan, bu hastalıklardan ölümlerin Ebola'dan ölümden 3-4 kat fazla olabileceğine de dikkati çekti.
Sağlık Bakanı Ngafuan, ülkede tüm ekonomik faaliyetin durduğunu, okulların kapalı olduğunu, birçok kişinin karantina altına alındığını ve çalışamadığını da ifade etti.
Ebola salgınından önce Liberya zaten sağlık alanında çok yetersizdi. Salgının başladığı şubat ayında ülkede 4 milyon kişiye sadece 50 doktor düşüyordu.
Dünya Sağlık Örgtü'nün son verilerine göre, Gine, Sierra Leone ve Nijerya'yı da etkileyen Ebola salgını nedeniyle 930 kişi öldü. Salgın Liberya'da 282 can aldı.
Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf ölümcül Ebola virüsü ile mücadele kapsamında önceki gün olağanüstü durum ilan etmişti.
ABD, Liberya Büyükelçiliğindeki personelinin ailelerini tahliye ediyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, Liberya Büyükelçiliği'nde görevli personelinin ailelerini, Ebola salgını nedeniyle ülkeden tahliye etme kararı aldı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Monrovia'daki büyükelçilikte çalışmayanlar için ihtiyaten böyle bir adım atıldığı belirtildi.
Bakanlık Sözcüsü, tıbbi bürolarının, Ebola salgını nedeniyle ülkedeki hastanelerin rutin sağlık hizmetlerini vermekte yetersiz kaldığını tespit ettiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, mart ayında ortaya çıkmasından bugüne Ebola salgını nedeniyle Batı Afrika'daki Gine, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone'de yaklaşık bin kişi hayatını kaybetti.