• BIST 9639.77
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

Sağlık Bakanı Recep Akdağ rüya projeleri açıkladı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ rüya projeleri açıkladı
Sağlıktaki reformlar hız kesmiyor. Bakan Recep Akdağ, ‘rüya’ gibi yeni projeleri açıkladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası'nın sonuçlarını değerlendirirken, Sağlık Bakanlığı hastanelerinden beklenenden az sayıda doktorun ayrıldığını, ...

 


ÜNİVERSİTELERDE TIP FAKÜLTELERİNİN KONTENJANI ARTACAK

* Türkiye'nin sağlık politikalarında en çok eksikliğini duyduğu husus nedir?

Türkiye'de sağlık insan gücü sayısı çok yetersiz. Mesela Avrupa'da her 100 bin kişiye 350 doktor düşüyor, bizde her 100 bin kişiye 160 doktor düşüyor. Avrupa'da her 100 bin kişiye 700'ün üstünde hemşire, ebe düşüyor, Türkiye'de her 100 bin kişiye 200 civarında hemşire, ebe düşüyor. Yıllar boyunca meslek örgütlerinin, Tabib Örgütü'nün, hemşire örgütlerinin, üniversitelerin, Devlet Planlama'nın hatası, yanlış öngörüsü var. Şu son YÖK yönetimlerine kadar, önceki YÖK yönetimleriyle çalışmak imkânsızdı. Ozamanın YÖK yönetimleri bu işlerle uğraşacağına ideolojik körlük içerisinde hükümetle uğraşıyorlar, Cumhuriyet mitingleri filan yapıyorlardı. Şimdi üniversite, YÖK tarafı bunu iyi kavramış durumda. Kontenjanlar artacak. Doktor, hemşire, ebe, fizyoterapist ve diğerleri.

KALP HASTASI 2 SAAT İÇİNDE KARDİYOLOĞA ULAŞACAK

* Kalp sağlığı ile ilgili eylem planınız hangi aşamada?

Bütün dünyada artık ölümlerin büyük bir kısmı, neredeyse yüzde 30'a yakını kalp hastalıklarından oluyor. Hastalandırmamak, kalp sağlığını korumak ama kalp sağlığı bozulmuş kişileri de çok erken zamanda kendilerine müdahele edilecek merkezlere ulaştırmak. Kalp hastalıklarına yol açan en önemli sebepler, hareketsizlik, kilo, sigara içme, bunlarla birlikte tansiyonun, kolestrolün yükselmesi. Bireyin kendisini korumasını sağlayacağız.

* Nasıl yapacaksınız bunu?

Milli Eğitim Bakanlığı ile programlar yaparak çocukların daha o yaşlardan itibaren doğru beslenmesi, hareket etmesi, sigara kullanmaması konusunda bilinçlenmesini sağlayacağız. Tarım Bakanlığı ile çalışarak kolestrolü yükseltecek, ağır gıdaların üretimleriyle ya da reklamlarıyla ilgili bazı tedbirler alacağız. Belediyelerin bisiklet yolları yapmalarını teşvik edeceğiz, hatta belki mevzuatlarına bunları koydurmak suretiyle vatandaşın hareket edebileceği alanları artıracağız. Tıpkı sigarada olduğu gibi geniş medya kampanyaları yapacağız. Bütün hazırlıkları yaptık, bu yıl içinde başlayacak.

* Bütün bunlara rağmen hasta olanlara yönelik ne yapılacak?

Vatandaşlarımızın 2 saat içerisinde kendilerine müdahale imkânı veren bir kalp merkezine ulaşmalarını sağlayacağız. Özellikle 2015'e kadar büyük bir çoğunluğun 2 saatin içinde bir kardiyologa, uzak köylerde, ilçelerde yaşayanların bir kardiyologa değilse bile bir dahiliyeciye ulaştığı bir sistemi büyük ölçüde geliştirdik. Bölgesel bir yapılanma içerisindeyiz. Şu anda Türkiye'de 40 yerde Sağlık Bakanlığı'nın açık kalp cerrahisi yapılan merkezi var, buralarda o acil müdahaleleri yapabiliyoruz. Hava ve kara ambulanslarımız var. Burada da vatandaşın bilinç derecesi önemli, mesela kalp ağrısını mide ağrısı gibi düşünebiliyor, evinde 2-3 saat geçiriyor, gecikmiş oluyor. Bir kalp krizi başlangıcını zamanında hastaneye kavuşturursanız olay çok değişiyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13319 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim