ABD Ticaret Odası Genel Müdürü Jeniffer Miel başkanlığındaki 15 kişilik heyette uluslararası teknoloji, ilaç ve tıbbi malzeme firmalarının temsilcileri de yer aldı.
Kabulde konuşan Bakan Koca, “Biz ülkemizin sadece klasik kimyasal ilaçların üretildiği veya ambalajlandığı bir ülke konumunda kalmasını istemiyoruz. Yeni teknolojiye sahip ilaçların ve biyolojik ürünlerin üretilebildiği, bir ülke olmak istiyoruz.” dedi.
İlaçta yüzde 54, ileri teknolojiye sahip tıbbi ekipmanlarda ise neredeyse yüzde 100’e yakın dış ülkelere bağımlı olunduğunun altını çizen Koca, “Bizim taraftan bakıldığında bu tarz bir dış bağımlılık sürdürülebilir gözükmemektedir. Bu teknolojilere sahip ülkelerle stratejik işbirliği içinde olmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
"İlaçların ve tıbbi cihazların ülkemizde üretilmesini hedefliyoruz"
İleri teknolojiye sahip ülkelerle stratejik işbirliği içinde olmak istediklerini belirten Sağlık Bakanı Koca, “Stratejik işbirliği içinde, üretim tesislerinin ülkemiz sınırları içinde kurulmasını, iç pazarımızın ve civarımızdaki dış pazarların ihtiyaçlarının bu tesislerden karşılanmasını kısaca ileri teknoloji gerektiren ilaç ve tıbbi cihazların ülkemizde üretilmesini hedefliyoruz” dedi.
Bu tesislerin teknoloji transferi ile “know-how”ın aktarıldığı, Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı, yeni ve daha gelişmiş ürünlerin tasarlandığı ve üretildiği tesisler olması gerektiğini söyleyen Koca “Bu tesislerde üretilen kaliteli ve uygun maliyetli ürünlerin gelişen pazarlara satılması ile her iki tarafın da kazançlı çıkacağı bir modelde iş ortaklığı yapmanın daha doğru olacağı inancındayım.” şeklinde konuştu.