Sağlık Bakanı Akdağ, Devlet Hastanelerinde Çalışan Doktorların Yüzde 68'inin Gönüllü Olarak Muayenehanelerini Kapattığını Belirterek, Bu Durumun Uygulanan Olumlu Ücretlendirme Politikasının Sonucu Olduğunu Söyledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, devlet hastanelerinde çalışan doktorların yüzde 68'inin gönüllü olarak muayenehanelerini kapattığını belirterek, bu durumun uygulanan olumlu ücretlendirme politikasının sonucu olduğunu söyledi.
Ulusal Kanser Haftası'nın başlaması nedeniyle Ankara'da bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ katıldı. Sağlık Bakanı Akdağ toplantıda yaptığı konuşmada, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın, hem koruyucu hekimliğe hem de tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine dayandığını anlattı. Bütün hedeflerinin vatandaşın boynunu bükmeyeceği, vatandaşın cebinden para ödemeyeceği bir sağlık sistemini ülkede hakim kılmak olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, "Geçmiş dönemde vatandaşımız hastalandığında mutlaka bir muayenehaneye müracaat etmek zorunda kalıyordu. Bugün Sağlık Bakanlığı'nda çalışan değerli meslektaşlarımın yüzde 68'i uyguladığımız olumlu ücretlendirme politikaları sonucunda muayenehanelerini gönüllü olarak kapatmış durumdadırlar" dedi.
Türkiye'de yetişmiş insan gücü konusundaki eksiklik bulunduğunu bildiren Akdağ, "Bu konuda da artık mesafe almaya başladık. İlk defa bu yıl YÖK Başkanı ile hem tıp fakültelerine hem de hemşirelik okullarına alınacak öğrenciler açısından kontejanlarda bir artış imkanı yakaladık. Bu sayılar 2008 itibarıyla bin ile 2 bin arasında artışı sağlayacak. Şu anda YÖK ile birlikte bu çalışmaları yürütüyoruz" diye konuştu.
-"KANSERLE MÜCADELE İÇİN ÖNCE SİGARA İLE MÜCADELE ETMEK LAZIM"-
Kanserle mücadelenin önemine değinen Bakan Akdağ, Başbakan Erdoğan'a sağlık konusuna ve özellikle sigara ile mücadeleye verdiği desteğinden dolayı teşekkür ederek şunları söyledi :
"Gerçekten kanserle mücadele etmek istiyorsak, öncelikle sigara ile mücadele etmemiz lazım. 19 Mayıs tarihi Türkiye'de bir milat olacak. Yaptığımız kanunun birçok alan itibarıyla yürürlüğe girme tarihi 19 Mayıs olacak. Birçok vatandaşımızın desteğini bekliyoruz."
Aile hekimliğinin kanserle mücadelede büyük önem taşıdığını belirten ve bu konudaki çalışmalara da değinen Bakan Akdağ, yıl sonuna kadar 35 milyon kişiye bu hizmetin götürüleceğini bildirdi.
-"AŞILAMA ORANLARI YÜZDE 96'YA ULAŞTI"-
Bakan Akdağ sağlıkta dönüşüm çerçevesinde bir çok olumlu gelişmeye imza attıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
"Önce insan denilerek başlanan sağlıkta dönüşüm devam ediyor. Biz her aşamada vatandaşların kolayca ulaşabileceği, kaliteli bir sağlık sistemi geliştirmeyi hedefledik. Sağlık reformunda üç önemli değerlendirme kriteri var. Bunlardan birisi vatandaşın memnuniyeti. İkinci değerlendirme kriteri vatandaşların sağlık harcamaları açısından korunmasıdır. Üçüncü önemli kriter ise sağlık göstergeleridir. Artık 5 yıl önceki gibi kızamık kuyruklarından, sıtmalı insanlardan tifodan dizanteriden şikayet etmiyoruz. Bu problemleri büyük ölçüde bıraktık. Yavrularımızın aşılama oranları artık yüzde 70-75'lerde değil, yüzde 96'ya ulaştı. Anne ve çocuk ölümlerinde oldukça olumlu bir düzelme sağladık. Anne ölümlerinde yüz binde 20'leri, bebek ölümlerinde ise binde 20'lerin ve bunların altında konuşabileceğimiz noktalara geldik. Özellikle kanser konusunda halkımızın bilinçlendirilmesi konusunda önümüzdeki dönemde çok daha fazla işler başaracağız. Bu kapsamda bir ulusal kanser programı hazırladık. Bu programı ülkemizdeki seçkin bilim adamlarıyla birlikte yürüteceğiz."