• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

Sağlık ağızda başlar

Sağlık ağızda başlar
Araştırmalar, bakteri plağına bağlı diş eti sorunlarının başta kalp rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırladığını kanıtlıyor.

Bakteri plağının diş eti hastalıklarının başlıca nedeni olduğunu belirten Diş hekimi Endodontist Oktay Dülger, bakteri plağına karşı korunmanın, ağız sağlığı başta olmak üzere tüm vücudu hastalıklardan korumanın ilk ve en önemli adımı olduğunu söyledi.

Temizlenmeyen bakteri plaklarının tartar oluşturduğunu hatırlatan Diş Hekimi Oktay Dülger, plakların etkileri hakkında şunları söylüyor:

“Plaklar, ağzımızdaki bakteriler ve yemek artıkları düzenli temizlenmediğinde oluşan tabakalardır. Bu bakteri plaklarının temizlenmemesi, birikmesi ve tükürükteki mineraller ile değişime uğraması ile tartar ( diştaşı) oluşur. Sadece diş fırçalamak ağızdaki bakterilerden kurtulmaya yetmediği için, plak oluşumu diş fırçaladıktan hemen sonra tekrar başlar. Günde 2 kez plak oluşumuna karşı etkili bir sıvı ağız bakım ürünü kullanmak, dişeti hastalıklarının ana nedeni olan bakteri plağı ve tartar oluşumuna karşı ağız sağlığımızı korur.

AĞIZDAKİ BAKTERİLER GECE BOYU ÜREMEYE DEVAM EDER
Gece yatmadan önce komple ağız temizliği yapmazsak, ağızda kalan bakteriler gece boyunca hızla üremeye devam eder. Bu nedenle, yatmadan önce bakteri plağına karşı etkili bir ağız bakım ürünü ile ağzımızı çalkalamak, gece boyu bakteri plağı oluşumundan bizi korur.”

DİŞLERİ 2 DAKİKADAN AZ FIRÇALAMAK YETERLİ DEĞİL
Ağız ve diş sağlığı için diş fırçalama süresinin önemine vurgu yapan Dülger, “Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az iki dakika olmalıdır. Ancak çoğu yetişkin bu sürenin yakınına bile gelmemektedir. Araştırmalara göre ortalama diş fırçalama süresi 46 saniye, doğru bir şekilde diş ipi kullananların oranı ise yüzde 2 ile 10 arasındadır” diyor.

DİŞ FIRÇALAMA VE DİŞ İPİ BAKIMI TAMAMLAMAZ
Dişleri fırçaladıktan sonra bile ağızda milyonlarca mikrop kalabiliyor. Bu bakterilerin ağızda yaşamaya devam ettiğini belirten Diş hekimi Endodontist Oktay Dülger, etkin ağız bakımı için yapılması gerekenler hakkında ise şunları söyledi:

“Dişler ağız yüzeyinin sadece yüzde 25’ini kapladığından, ne kadar iyi fırçalarsak fırçalayalım, kalan yüzde 75’lik ağız yüzeyi fırça ve diş ipi ile yapılan temizlikten sınırlı fayda görür ve ulaşılamayan yüzeylerdeki bakteriler hızla çoğalarak dişlerin üzerine ve ağız içine yeniden yayılırlar. Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun sıvı bir ağız bakım ürünü ile ağzımızı çalkalamak, fırça ve diş ipi ile beraber günlük etkin bir ağız temizliği sağlar.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4057 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim