• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Sağlığınız için “burnunuzdan soluyun'

Sağlığınız için “burnunuzdan soluyun'
Halk arasında, aşırı sinirlenmiş durumdaki kişiler için kullanılan “Burnundan soluyor” deyimi aslında sağlıklı bir nefes alma yöntemini de işaret ediyor.

İyi ve kaliteli nefes alıp vermenin sağlık için vazgeçilmezliğini vurgulayan uzmanlar, bu alışverişin özellikle burun yoluyla sürdürülmesinin önündeki yapısal engellerin ise çeşitli rahatsızlıklara yol açtığını belirtiyor. 
 
Özel Avrupa Hospital Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ergün Kürün, yaptığı açıklamada, burun solunumunun ağızdan nefes almaya göre daha sağlıklı olduğunu belirterek, "Burun, alınan havayı süzer, temizler, nemlendirir, ısıtır, filtre eder, kısaca havayı rafine eder, kaliteli hale getirir. Ağızdan soluk alıp vermek ağızdan başlayarak tüm üst ve alt solunum yollarında kurumaya neden olur. Bu durum farenjit, larenjit, bronşit ve astım gibi birçok hastalık için hazırlayıcı faktördür" dedi.
 
HAVA YOLUNU DARALTIYOR
 
Günümüzde en sık karşılaşan burun tıkanıklığı türünün, tıp dilinde "burun septumu" olarak adlandırılan önde kıkırdak arkada ise ince bir kemik yapraktan oluşan yapıdaki eğrilik olduğunu söyleyen Op. Dr. Ergün Kürün, "Nasıl çift gidiş gelişli bir yolda orta kısımda refüjde eğrilik problemi yolun daralmasına neden olursa burunda da septum duvarındaki problemler hava yolunun daralmasına neden olur. Bu eğrilikler genellikle doğum sırasında yüzün dar anne rahminden çıkarken basılması sonucu; daha yeni doğan döneminde oluşan kıkırdak çatlaklarının büyüme sırasında belirginleşmesi ve büyümesi ile oluşabildiği gibi, sonradan çocukluk çağındaki hafif darbeler bile büyüme devam ederken eğrilik ve tıkanmaya neden olabilir" diye konuştu.
 
SAĞLIKLI NEFESİN İLK ŞARTI
 
Burun septumunun düzgün olmasının sağlıklı nefes alabilmenin ilk şartı olduğunu söyleyen Op. Dr. Kürün, sözlerine şöyle devam etti: "Burun septumundaki bu eğrilikler, tek başına veya başka burun tıkanıklığı nedenleri ile beraber ciddi burun tıkanıklığına neden olur. Ayrıca 'eğri burun' oluşmasına da yol açar. Hasta, burun tıkanıklığı yüzünden nefes alamadığı, rahat bir uyku uyuyamadığı gibi, dış görünüşünün de bozulması nedeniyle kendine güvensizlik, çekingenlik, alay konusu olma gibi sosyal problemler yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda burun içi ve dışının aynı anda düzeltildiği estetik burun ameliyatı ile hem eğrilik düzeltilebilir hem de hastanın sağlıklı nefes alması sağlanabilir."
 
BURUN KEMİĞİ DÜZELTİLMELİ
 
Burun kemiği eğriliği düzeltilmeden estetik burun ameliyatından doğal ve güzel bir sonuç alınamayacağı bildiren Özel Avrupa Hospital Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ergün Kürün, "Tüm estetik burun ameliyatlarında burun orta kemiğinin mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Bunun hastanın hem görünümüne hem de nefesinin iyileşmesine katkısı oluyor. Burun kemiği eğriliğine bazen de burun çatısı darlığı veya burun yan duvarlarının güçsüzlüğü eşlik edebilir. Bu durumlarda burun kemiğinin düzeltildiği aynı ameliyatta burun yan duvarları güçlendirilmelidir" dedi.
 
Op. Dr. Ergün Kürün sözlerini, “Hastanın burun dış görünümünde düzeltmek istediği bir problem de varsa hem estetik, hem burun kemiği, hem de burun çatısının ve yan duvarlarının desteklenmesi aynı ameliyatta yani estetik burun ameliyatı ile yapılabilir. Ameliyatın genel veya lokal anesteziden hangisi ile yapılması gerektiği, hastanın durumuna ve doktorun seçimine bağlı olarak değişebilir” diyerek tamamladı.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6878 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim