• BIST 9627.23
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Sağlığın sırrı bu diyetlerde

Sağlığın sırrı bu diyetlerde
ABD’nin önemli haber dergilerinden U.S News & World Report ülkenin önde gelen uzmanlarına danışarak en iyi 10 diyeti seçti.

Dergi, Harvard Tıp Fakültesi, Columbia Üniversitesi gibi saygın eğitim kurumlarında görev yapan 22 uzmanın da yardımıyla hem zayıflamak hem de sağlıklı bir yaşam sürmek için en etkili diyetleri belirledi. Kolesterolden, hipertansiyona, kalp rahatsızlıklarından, diyabete kadar birçok rahatsızlığa çözüm sunan bu diyetleri ayrıntılarıyla derledi. İşte sadece zayıflamak için değil sağlık sorunlarını da yenmek için uygulanan 10 diyetten ilk 2’sinin kuralları ve püf noktaları:

TLC DİYETİ

Genel bakış
Tip: Az yağlı
Amaç: Yüksek kolesterolü düşürmek
İddia: Kötü kolesterol oranını 6 hafta içerisinde yüzde 8 ila 10 oranında düşüreceksiniz.
Teori: ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne bağlı Ulusal Kolesterol Eğitimi adlı program çerçevesinde geliştirilen TLC diyetin ana noktası yağı, özellikle de doymuş yağı kesmek. Çünkü doymuş yağ tüketimi vücuttaki kötü kolesterolü yükseltiyor. Bu da kalp krizi ve felç riskini artırıyor. Bu nedenle TLC çerçevesinde günlük kolesterol alımı kısıtlanıyor, lifli yiyecekler daha fazla tüketiliyor.

Nasıl yapılıyor?
Önce sadece kötü kolesterolü mü düşürmek istediğinize ya da bunun yanında zayıflamak isteyip istemediğinize karar verin. Amacınız sadece kötü kolesterol ise erkekler günde 2500, kadınlar ise 1800 kalori alabilir. Zayıflamak isteyenlerde ise erkekler 1600 kadınlar 1200 kalori tüketiyor. Daha sonra doymuş yağ tüketimini günlük kalori miktarının yüzde 7’den azı olarak belirleyin. Bunun için salam ve tereyağı gibi yiyecekleri tüketmeyin. Peyniri ise günde en fazla 55 gram tüketin. Bunun dışında bol bol meyve, sebze, tam tahıllılar, az yağlı veya yağsız süt ürünü, balık ve derisi alınmış tavuk yiyin. Eti günde 140 gramdan fazla yemeyin. Günde 2 veya 3 porsiyon yağsız veya az yağlı süt ürünü, 4 porsiyon meyve, 3 ila 5 porsiyon sebze ve 6 ila 11 porsiyon ekmek, pirinç, makarna ve diğer tahıl içeren ürünler tüketin. TLC başta kolesterol seviyesini düşürmek için geliştirildiğinden zayıflatabileceği kesin değildir. Ancak birçok çalışma zayıflattığını da göstermiştir. 2004’te yapılan bir araştırmada, TLC diyetinin 6 ayda 9 kilo kaybettirdiği belirlendi.

Sebze, meyve, tam tahıllar tüketimi olduğu için TLC diyeti kalbe de yararlıdır. TLC diyeti yüksek kolesterol oranına sahip kişilerde diyabeti engellemeye yardımcı olur. Sağlık riski yoktur. Diyetin beslenme şekli çocuklar ve gençler için de sağlıklıdır.

Uygulaması ne kadar kolay?
Diyet çerçevesinde alınan günlük kalorinin en fazla yüzde 7’si doymuş yağ olmalıdır. Dışarıda yemek yerken doymuş yağ oranı ve kolesterol oranı az olan yiyecekleri tercih edin. Kadınlar günde 1, erkekler ise 2 kadeh tüketebilir. Lifli yiyecekler tüketileceği için açlık hissetmeyeceksiniz. Yiyeceklere tat vermek için baharat ve limonu tercih edin.meyveli yoğurt tüketebilirsiniz.

Egzersiz
Günde 30 dakika olmak üzere haftanın her günü yürüyüş önerilir.

Yap Yapma
Yap: Doymuş yağ oranı fazla olduğu için kırmızı et tercih etmeyin. Bunun yerine tavuk, hindi ve balık tüketin.Günde 4 porsiyona kadar meyve tüketin. Sebze ise 3 ila 5 porsiyon.
Yapma: Doymuş yağ tüketmeyin. Kızartma yemeyin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5783 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim